Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Uruguay – Anglia 2-1. Golgeterul Premier League răpune Anglia

Luis Suarez a marcat de două ori în poarta lui Joe Hart şi Uruguay a învins Anglia cu 2-1 într-o grupă în care toate echipele păstrează şanse de calificare.


Articol scris de David Petre
19 iunie 2014

Dubla lui Luis Suarez a răpus Anglia

Dubla lui Luis Suarez a răpus Anglia

Revenirea lui Luis Suarez după accidentare a dinamitat atacul Uruguayului, iar sud-americanii au lăsat în urmă deziluzionantul rezultat cu Costa Rica şi au făcut un pas mare spre optimile de finală ale competiţiei pe care au mai câştigat-o o dată pe pământ brazilian. Uruguay-ul încă are nevoie de un rezultat bun contra Italiei, dar oportunismul starului lui Liverpool, conexiunea fratricidă cu Edinson Cavani şi spiritul de luptă insuflat de pe margine de o galerie inimoasă pot duce această echipă departe. Anglia încă nu este ieşită din cursă, dar este la mâna Italiei care trebuie să câştige ambele meciuri rămase, în timp ce naţionala lui Roy Hodgson nu îşi permite vreo eroare cu Costa Rica.

Multe aspecte ale jocului de la Sao Paolo ar fi trebuit să fie pe placul englezilor: condiţiile meteo, angajamentul fizic, posesia mingii, suficientele lovituri de colţ, jocul lăsat liber de arbitrul spaniol, totuşi britanicii s-au regăsit destul de greu (sau poate şi-au arătat limitele ca echipă), ajungând în multe rânduri să solicite lovituri libere din partea centralului la faze care de regulă în Premier League nu există. Cu resemnare, fostul internaţional Danny Mills observa imediat după fluierul final că „Anglia de astăzi joacă după acelaşi scenariu ca în Africa de Sud: prea puţină consistenţă cu mingea şi apărare insuficientă”.

Roy Hodgson a păstrat unsprezecele de start din meciul cu Italia sperând probabil că jocul de pase va merge la fel de bine, doar că de această dată a avut mâini moarte în Raheem Sterling şi Danny Welbeck, bazându-se prea mult pe explozia lui Sturridge şi pe experienţa lui Wayne Rooney, omul care nu marcare niciodată la Cupa Mondială. Ce s-a păstrat cu adevărat în jocul Angliei a fost instabilitatea la baloanele aeriene şi la fazele fixe, aspecte de care Uruguay a avut ştiinţa să profite.

Jocul bărbătesc, cu o agresivitate pozitivă, a creat în prima repriză puţine situaţii clare de gol. Joe Hart a tremurat la cornerele executate şiret de Luis Suarez la prima bară, iar la poarta cealaltă Muslera a fost ocrotit de şansă la o lovitură liberă executată la o palmă de vinclu de Rooney. După ce Godin a fost iertat de arbitru de al doilea galben (29), acelaşi Rooney a părut să facă dovada completă a ghinionului său la Cupa Mondială, nimerind doar bara din 2 metri după o lovitură liberă bătută de Gerrard din apropierea careului (31).

Contraatacul năucitor al Uruguayului a ieşit la rampă în minutul 39: mingea a ajuns în stânga la Cavani, care cu precizie chirurgicală a lobat mingea peste Jakielka direct pe fruntea lui Suarez, vechi client al lui Joe Hart. Anglia a încercat să replice şi Sturridge a încercat ceva la colţul scurt, dar Muslera a fost la post.

Reacţii de nemulţumire în studiourile engleze la pauză: „Am jucat prost, am creat foarte puţin şi ne-am apărat execrabil”, spunea Alan Shearer, solicitând schimbări ofensive.

Hodgson a mutat abia după minutul 60, dar Anglia a părut o vreme în control total. Cu Barkley şi Lallana în teren, englezii şi-au asediat adversarul în propria jumătate şi i-au găsit un punct slab: Glen Johnson a găsit un culoar liber spre careu şi a pus mingea în faţa porţii, de unde Rooney doar cu un efort inimaginabil mai putea rata. Reacţie de descătuşare din partea starului lui United, dar golul venit în minutul 75 i-a adus totuşi un nedorit record, el devenind atacantul cu cele mai multe minute jucate la Cupa Mondială până să înscrie pentru prima oară.

Uruguayul a părut pentru câteva clipe răpus: oboseală în joc, schimbări defensive ordonate de Tabarez şi o ocazie a lui Sturridge într-un careu destul de aerisit. Sud-americanii însă nu cedaseră, pe când Anglia a capotat din nou: degajare Muslera, deviere nefericită a lui Stevie G. spre colegul Suarez şi finalizare imparabilă a acestuia peste Hart. Nebunie în tribune, lacrimi în Albion şi reacţia nervoasă a lui Danny Murphy: „Cu o apărare ca aceasta nu ai nicio şansă. A fost naivitate totală în defensivă la golul doi, pe care nu l-am fi luat niciodată cu John Terry în teren”.

Hodgson a încercat să mai repare ceva: Lambert a intrat în faţă, Hart s-a dus şi el la o lovitură de colţ, însă fluierul final a pus pecetea peste prima victorie a Uruguayului din 1966 într-un meci oficial contra unei foste campioane mondiale, meciul de glorie al lui Luis Suarez, golgeterul Premier League.


Articol scris de David Petre
19 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

David LuizBrazilia – Columbia 2-1. Gazdele înfruntă Germania în semifinale
Golurile lui Thiago Silva şi David Luiz au adus calificarea Braziliei în faza semifinalelor Campionatului Mondial, unde gazdele întâlnesc Germania

Lorris, neputincios la golul marcat de HummelsFranţa – Germania 0-1. Revenirea la tradiţia germană
Prin victoria de astăzi de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 Germania devina prima ţară calificată în semifinale de 4 ori consecutiv.