Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

SUA în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Statelor Unite ale Americii la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
27 mai 2014

Imagine din meciul SUA - România 1-0, Campionatul Mondial de Fotbal 1994

Imagine din meciul SUA - România 1-0, Campionatul Mondial de Fotbal 1994

Pe americani îi leagă un trecut bogat de fotbalul Cupelor Mondiale. Aventura americană la turneele finale a început chiar în 1930, cu ocazia primului Campionat Mondial din istorie. La turneul organizat de Uruguay, naţionala Statelor Unite ale Americii a fost plasată într-o grupă cu Paraguay şi Belgia, echipe pe care le-a învins fără emoţii cu acelaşi scor, 3-0. Bert Patenaude a marcat patru din cele şase goluri ale americanilor, iar McGhee şi Florie pe celelalte două. Calificată în semifinale, SUA n-a avut nici cea mai mică şansă în faţa Argentinei, înclinându-se cu scorul de 1-6. Jim Brown a înscris pentru americani, Monti, Scopelli, Stabille (2) şi Peucelle (2) pentru sud americani. 

Patru ani mai târziu, americanii s-au prezentat şi la Mondialul din Italia 1934, unde din pricina formatului existent au evoluat într-un singur meci, chiar în compania ţării gazdă, Italia. Mult mai experimentaţi, italienii aveau să se impună cu un neverosimil 7-1, golul american fiind semnat de Aldo „Buff” Donelli, un american de origine italiană.

Fără a participa la Mondialul francez din 1938, SUA a prins biletele pentru Cupa Mondială din 1950 din Brazilia. Americanii nu au reuşit însă să rupă gura târgului la această prezenţă, terminând grupa pe ultimul loc în spatele Spaniei, Angliei şi statului Chile. În primul meci cu Spania, SUA a înclinat steagul cu scorul de 1-3 (gol Pariani pentru americani), pentru ca în meciul doi americanul de origine haitiană Joe Gaetjens să aducă o victorie fantastică ţării sale de adopţie în faţa Angliei. Din păcate pentru americani, experienţa Brazilia 1950 s-a încheiat prost, după ce echipa pregatită atunci de scoţianul Bill Jeffrey pierdea 2-5 cu Chile în ultimul meci din grupă.

40 de ani au aşteptat americanii de la acel meci cu Chile pentru a-şi mai vedea echipa la un turneu final. A fost vorba de Coppa del Mondo, Italia 1990, acolo unde americanii s-au clasat pe locul 23 după un bilanţ modest. „Soccerul” era însă deja intrat într-un proces de creştere constantă şi evidentp, americanii pregătindu-se pentru Cupa Mondială pe care aveau s-o organizeze patru ani mai târziu. În Italia 1990, SUA a fost desfiinţată de Cehoslovacia (1-5) şi învinsă la limită de Italia (0-1) şi Austria (2-1).

A urmat Mondialul American, organizat în 1994 de Statele Unite şi rămas până în prezent cel mai urmărit campionat mondial din istorie, cu peste 3.6 miliarde de telespectatori şi o asistenţă medie de 69.000 de spectatori. Între 17 iunie şi 17 iulie 1994, America a fost în sărbatoare, iar selecţionata americană a pus bazele viitorului fotbalistic al acestei ţări prin prestaţiile ei de la Cupa Mondială. Din 1994 şi până în prezent, „soccerul” a cunpscut o continuă ascensiune, SUA adunând în 2014 şapte prezenţe consecutive la turneele finale de Campionat Mondial.

La Mondialul din 1994, SUA lui Bora Milutinovic a avut parte de un debut greoi. A fost un chinuit 1-1 cu Elveţia, gol marcat de Eric Wynalda. A urmat însă o victorie de prestigiu, 2-1 cu naţionala Columbiei, favorita grupei. Escobar işi marca atunci un autogol care avea să-i fie fatal, iar Earnie Steward marca golul doi al americanilor. Generaţia lui Meola, Balboa şi Paul Caligiuri, reprezentanta Americii şi la Italia 90, avea continuitate şi experienţă, obţinând calificarea în faza eliminatorie a competiţiei în ciuda înfrângerii din ultimul meci al grupei, 0-1 cu România. În optimi a dat însă peste naţionala Braziliei, viitoarea campioană mondială. A fost, se spune, meciul care a convins sute de mii de copii din SUA să se apuce de „soccer”. Americanii au jucat bine, au fost aproape de o surpriză, dar au cedat cu 0-1 după golul marcat în minutul 73 de Bebeto.

Patru ani mai târziu, cu o echipă schimbată aproape în totalitate, SUA n-a impresionat la Mondialul din Franţa. A cedat 0-2 în meciul cu Germania actualului selecţioner american Jurgen Klinsmann, pentru ca apoi să piardă ruşinos în faţa Iranului (1-2, gol McBride) şi 0-1 în faţa Iugoslaviei.

Deja în 2002 lucrurile stăteau altfel. Soccerul a evoluat destul de mult în State, iar naţionala lui Bruce Arena a debutat la turneul final asiatic cu o bombă: 3-2 cu Portugalia lui Figo şi Rui Costa. O’Brien, Costa în propria poartă şi McBride au adus un succes important pentru americani, care apoi au remizat în meciul doi cu marea surpriză a turneului, Coreea de Sud, scor 1-1 (gol Clint Mathis). Polonia învingea clar cu 3-1 în ultimul meci din grupă, dar elevii lui Bruce Arena se calificau mai departe de pe locul doi. În faza optimilor de finală, Brian McBride (cel mai bun jucător american la acest turneu final) şi Landon Donovan eliminau naţionala Mexicului pe Jeonju Stadium, obţinând o incredibilă calificare în faza sferturilor de finală. Şi în această fază americanii s-au descurcat onorabil, doar inspiraţia lui Michael Ballack reuşind să califice Germania în semifinale. A fost însă o performanţă impresionantă pentru trupa lui Bruce Arena, care demonstra progresul indiscutabil al soccerului pe pământ american.

La Campionatul Mondial din Germania 2006, americanii s-au prezentat cu acelaşi selecţioner, Bruce Arena. Acesta a fost însă nevoit să apeleze la reconstrucţie, în lot aparând o serie de jucători noi şi mai putin experimentaţi pe lângă deja cunoscuţii Donovan, McBride sau Claudio Reyna. Americanii au fost surclasaţi de Cehia în primul meci de la Gelsenkirchen (0-3), dar în meciul doi au ţinut în şah Italia lui Marcelo Lippi (1-1 pe Fritz Walter Stadion din Kaiserslautern). În ultimul meci, Ghana a obţinut o victorie nesperată în faţa americanilor, iar aceştia au plecat acasă cu un singur punct acumulat şi golaveraj negativ.

Mondialul african a readus în prim-plan progresul incontestabil al soccerului în Statele Unite. După un 1-1 impresionant cu Anglia la debut (gol Clint Dempsey în minutul 40), americanii au remizat 2-2 cu Slovenia (Donovan şi Bradley) şi au învins Algeria cu 1-0 prin golul aceluiaşi Donovan. Calificaţi de pe primul loc în grupă, americanii s-au văzut eliminaţi în optimi din nou de Ghana, adversar cu care se vor duela şi în 2014. A fost 2-1 pentru ghanezi după prelungiri, Landon Donovan marcând din nou pentru americani în timpul regulamentar.


Articol scris de Florin Codreanu
27 mai 2014

Echipe
» SUA


Articole pe aceeaşi temă
Tim HowardJurgen Klinsmann a apreciat evoluţia lui Tim Howard din meciul cu Belgia
Selecţionerul Jurgen Klinsmann a lăudat intervenţiile decisive ale portarului Tim Howard în meciul din optimi dintre SUA şi Belgia

Romelu Lukaku, BelgiaBelgia – SUA 2-1 (după prelungiri). Lukaku duce Belgia în sferturile Cupei Mondiale
Intrat în prelungirile meciului cu SUA, atacantul belgian Romelu Lukaku a fost decisiv pentru naţionala sa, care atinge faza sferturilor de finală la Cupa Mondială

Muller urmează să înscrie unicul gol al partideiSUA – Germania 0-1. Integritate germană
Meciul SUA - Germania din grupa G a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a înlăturat orice suspiciune cu privire la o eventuală înţelegere.

SUA şi Germania se pot califica împreună în cazul unei remizeCalculele Grupei Morţii de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014
FIFA ar putea recurge la ultimul criteriu de departajare, tragerea la sorţi, pentru a alege între Germania şi Ghana echipa calificată în optimile de finală.

Jurgen Klinsmann, selecţionerul Statelor UniteKlinsmann neagă posibilitatea unui blat între Germania şi Statele Unite
Un egal între Germania şi Statele Unite ar califica ambele echipe în optimile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal 2014, însă selecţionerul americanilor nu crede în aranjamente.

Cristiano Ronaldo în SUA - Portugalia 2-2SUA – Portugalia 2-2. Lusitanii aproape de dezastru
Cristiano Ronaldo şi naţionala Portugaliei au nevoie de o minune pentru a se califica în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Brazilia după remiza cu SUA