Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

SUA – Ghana 2-1. Americanii răzbună istoria

În al doilea meci al grupei G a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 SUA a reuşit să învingă pentru prima oară Ghana la un turneu final.


Articol scris de Andrei Angelescu
17 iunie 2014

Clint Dempsey deschide scorul pentru naţionala SUA

Clint Dempsey deschide scorul pentru naţionala SUA

Al doilea meci al grupei G a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 punea faţă în faţă două selecţionate obişnuite să se întâlnească la turneele finale. Ghana avea ascendentul moral asupra naţionalei SUA, câştigând cu 2-1 atât meciul de la Campionatul Mondial 2006 cât şi cel de la Campionatul Mondial 2010.

Victoria clară a Germaniei asupra Portugaliei încărca duelul de însemnătate în ceea ce priveşte lupta pentru locul al doilea în grupă. Cei care aveau să acţioneze în consecinţă au fost americanii. Doar 30 de secunde i-au trebuit lui Clint Dempsey pentru a deschide scorul. Acesta a primit mingea de la Jermaine Jones, a driblat scurt şi a trimis plasat în colţul lung al porţii lui Kwarasey. Golul americanului devine cel mai rapid al Campionatului Mondial de Fotbal 2014 şi ocupă locul al cincilea în clasamentul condus de realizarea turcului Hakan Sukur din secunda 11 a meciului împotriva Coreei de Sud de la Campionatul Mondial 2002.

Meciul de pe stadionul Estadio das Dunas din Natal oferea deja promisiunea unui spectacol. Ce s-a întâmplat în continuare a înşelat cu mult aşteptările. Jozy Altidore a avut şansa de a majora avantajul în minutul 20, pentru ca un minut mai târziu să se accidenteze grav, suferind cel mai probabil o ruptură musculară. A fost ultimul moment în care americanii au mai contat din punct de vedere ofensiv. De acolo SUA a cedat terenul, marea majoritate a acţiunilor desfăşurându-se în jumătatea americană.

Ghana a răspuns cu un stil de joc ce emana mai degrabă forţă fizică decât precizie. Daniel Opare, fundaşul dreapta al africanilor, a trimis centrare după centrare, dar în cel mai bun caz mingea ajungea în braţele lui Tim Howard. Unica şansă reală a Ghanei a apărut în minutul 32, atunci când Asamoah Gyan a şutat violent, dar Howard a răspuns cu o paradă spectaculoasă. Repriza s-a încheiat în nota de dominare teritorială a africanilor, dar fără ca aceştia să fie periculoşi cu adevărat.

Repriza a doua a continuat în acelaşi mod. Sulley Muntari, Christian Atsu sau Asamoah Gyan au devenit tot mai insistenţi în încercările lor de finalizare. Cel din urmă a fost cel mai periculos, dar şuturile sale fie au ocolit spaţiul porţii, fie au fost blocate de către defensiva americană. Crescendo-ul african nu a trezit însă prea repede dorinţa de a riposta în ceea ce-i privea pe jucătorii lui Klinsmann. SUA a răspuns cu acţiuni răzleţe, dar nimic notabil până aproape de finalul meciului.

Ultimele 10 minute aveau să ofere dramatismul care să salveze impresia lăsată până atunci. Dempsey a fost aproape de a face dubla, dar imediat africanii au reuşit să obţină ceea ce vânaseră pentru mai bine de o oră. Asamoah Gyan a pasat inteligent în careu, de unde Andre Ayew, fiul legendarului Abedi Pele, a finalizat cu multă stăpânire de sine.  1-1 şi pentru americani coşmarurile trecutului reveneau la viaţă.

Asta a fost însă un factor motivator mai degrabă decât un anestezic. La doar 4 minute de la golul Ghanei, în minutul 84, SUA a beneficiat de o lovitură de colţ. Graham Zusi a centrat precis iar tânărul fundaş John Brooks a trimis balonul în plasă, aducând astfel echipei sale o victorie mai degrabă cinică decât meritată.

Modul în care s-a desfăşurat partida lasă cărţile deschise în ceea ce priveşte lupta pentru calificare. Dacă Germania este de aşteptat să câştige grupa fără probleme, duelurile dintre celelalte trei echipe se anunţă interesante. Strict din punct de vedere al punctelor americanii sunt cel mai bine poziţionaţi în acest moment, dar este greu de crezut că în faţa rănitei selecţionate a Portugaliei vor putea să îşi permită o atitudine similară celei din meciul de astăzi.


Articol scris de Andrei Angelescu
17 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Tim HowardJurgen Klinsmann a apreciat evoluţia lui Tim Howard din meciul cu Belgia
Selecţionerul Jurgen Klinsmann a lăudat intervenţiile decisive ale portarului Tim Howard în meciul din optimi dintre SUA şi Belgia

Romelu Lukaku, BelgiaBelgia – SUA 2-1 (după prelungiri). Lukaku duce Belgia în sferturile Cupei Mondiale
Intrat în prelungirile meciului cu SUA, atacantul belgian Romelu Lukaku a fost decisiv pentru naţionala sa, care atinge faza sferturilor de finală la Cupa Mondială

Muller urmează să înscrie unicul gol al partideiSUA – Germania 0-1. Integritate germană
Meciul SUA - Germania din grupa G a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a înlăturat orice suspiciune cu privire la o eventuală înţelegere.

Cristiano Ronaldo dezamagit de ratarea calificarii Portugalia – Ghana 2-1. Cristiano Ronaldo şi colegii săi părăsesc Cupa Mondială din Brazilia
În ciuda victoriei obţinute în faţa Ghanei (scor 2-1) în ultimul meci din grupă, Portugalia părăseşte turneul final din Brazilia încă din faza grupelor

Boateng şi Muntari în meciul împotriva GermanieiPrince Boateng şi Muntari, excluşi din lotul Ghanei
Pentru cei doi jucători ghanezi Campionatul Mondial de Fotbal s-a încheiat, actele de indisciplină ducând la excluderea lor.

SUA şi Germania se pot califica împreună în cazul unei remizeCalculele Grupei Morţii de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014
FIFA ar putea recurge la ultimul criteriu de departajare, tragerea la sorţi, pentru a alege între Germania şi Ghana echipa calificată în optimile de finală.