Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

SUA – Germania 0-1. Integritate germană

Meciul SUA - Germania din grupa G a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a înlăturat orice suspiciune cu privire la o eventuală înţelegere.


Articol scris de Marius Adomnicăi
26 iunie 2014

Muller urmează să înscrie unicul gol al partidei

Muller urmează să înscrie unicul gol al partidei

Despre meciul GermaniaSUA ce urma să se dispute pe Arena Pernambuco din Recife s-au scris multe rânduri. Dilema care plana asupra deznodământului acestei partide era hrănită de prezenţa pe cele două bănci a doi buni prieteni, foşti colegi la cârma Germaniei: Jurgen Klinsmann şi Joachim Low. Gândurile celor mai bătrâni mergeau spre data de 25 iunie 1982, când selecţionara RFG avea nevoie de o victorie împotriva Austriei pentru a se califica mai departe şi a trimite Algeria acasă. Acest lucru s-a întâmplat, nemţii învingând cu 1-0 după un spectacol lipsit de imaginaţie şi de bun gust.

Actorii de astăzi, Klinsmann şi Low, au adus înaintea partidei argumente care să contrazică opiniile conspiraţioniste. Selecţionerul Germaniei accentua importanţa câştigării grupei, pe când selecţionerul americanilor venea cu o apreciere la adresa spiritului de luptă şi a corectitudinii americanilor. Pentru cei care vedeau însă tot felul de scenarii, aceste cuvinte însemnau prea puţin, important era doar ce urma să se întâmple pe teren.

Meciul s-a desfăşurat în condiţii meteorologice dificile. În Recife ploua abundent, străzile oraşului fiind inundate, dar FIFA a hotărât că meciul se poate disputa pentru că terenul de joc era în regulă. Hotărâtă să închidă gurile cârcotaşe, Germania a început partida în forţă. În chiar prima fază, Lukas Podolski a şutat de la marginea careului dar mingea a trecut departe de poartă.

Continuarea a fost într-o notă de înverşunare din partea ambelor echipe. Chiar dacă fazele periculoase erau puţine, asta nu se datora unei lipse de interes din partea jucătorilor, ci mai degrabă atenţiei pe care o aveau pe fazele defensive. Americanii au avut nevoie de 20 de minute pentru a avea o ocazie clară, dar Graham Zusi a trimis peste poarta lui Neuer.

Pe măsura trecerii timpului Germania se dovedea echipa mai limpede, capabilă să ducă la bun sfârşit incursiunile ofensive. Toni Kroos şi Mesut Ozil au cadrat şuturile, dar nu suficient de bine pentru a-l învinge pe veteranul Tim Howard. Americanii aveau de oferit doar o construcţie solidă a jocului, dar fără vreun orizont atunci când se apropiau de careul advers. Prima repriză s-a încheiat la egalitate, dar impresia generală era că meciul era departe de a fi o mascaradă.

Startul celei de-a doua părţi a aparţinut în întregime selecţionatei europene. În minutul 47 Mesut Ozil a fost împiedicat în ultima clipă să ajungă la centrarea lui Jerome Boateng, Omar Gonzalez respingând balonul în corner. Miroslav Klose, intrat la pauză în locul lui Podolski, a fost aproape de a înscrie, dar centrarea lui Thomas Muller nu a avut suficientă forţă. Dacă ar fi marcat, Klose ar fi ajuns la 16 goluri la turneele finale ale Campionatului Mondial şi l-ar fi depăşit pe brazilianul Ronaldo.

Germania avea totuşi să înscrie în minutul 55. Tim Howard a respins o lovitură de cap a lui Per Merteascker, mingea a ajuns la marginea careului, de unde Thomas Muller a trimis-o plasat, la colţul lung, învingându-l elegant pe portarul american. Era al patrulea gol pentru german la acest Campionat Mondial, acesta egalându-i astfel pe brazilianul Neymar şi pe argentinianul Lionel Messi în lupta pentru titlul de golgheter. Iar cele patru goluri au venit doar după şapte şuturi, un adevărat model de eficienţă germană.

Cum în acel moment în cealaltă partidă a grupei Ghana tocmai egalase, pentru americani riscul de a fi eliminaţi creştea. Asta s-a văzut şi în maniera lor de joc, crisparea împiedicându-i să mai fie periculoşi, decât poate pentru propria lor integritate corporală. În minutul 74 a avut loc o fază tragi-comică, Jermain Jones lovindu-se de un coechipier cu o duritate obişnuită mai degrabă în meciurile de fotbal american. A fost nevoie de un al doilea gol al Portugaliei pentru ca americanii să se mai relaxeze şi să termine în forţă partida. Nici Alejandro Bedoya şi nici Clint Dempsey nu au reuşit însă să fructifice ocaziile avute, dar un gol din partea americanilor nu ar fi oglindit corect desfăşuarea evenimentelor.

Din punct de vedere al clasamentului partida s-a încheiat aşa cum începuse. Germania îşi câştigă meritat grupa şi va întâlni ocupanta locului 2 din grupa H a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, fiind însă pe aceeaşi parte a tabloului cu gazda turneului, Brazilia. Americanii vor întâlni cel mai probabil Belgia, pentru ca o eventuală victorie în optimi să îi pună în faţa Argentinei.


Articol scris de Marius Adomnicăi
26 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

David LuizDavid Luiz: „Ne cerem scuze în faţa tuturor brazilienilor”
Fundaşul David Luiz şi portarul Julio Cesar au comentat eşecul suferit de Brazilia în semifinala Campionatului Mondial, cu Germania

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Toni Kroos a reuşit cea mai rapidă dublă din istoria Campionatului Mondial de Fotbal Recorduri şi curiozităţi după Brazilia – Germania 1-7
Rezultatul neaşteptat al meciului Brazilia - Germania din semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a stabilit o serie de noi recorduri ale competiţiei.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Sami KhediraKhedira: „Accidentarea lui Neymar nu este o veste bună pentru Germania”
Sami Khedira şi Manuel Neuer au discutat despre meciul pe care Germania îl dispută cu Brazilia în semifinalele Campionatului Mondial