Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Spania – Chile 0-2. La Roja e de acum sud-americană

Spania - Chile a însemnat eliminarea de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 a campioanei în exerciţiu şi descoperirea unei alte La Roja.


Articol scris de Marius Adomnicăi
19 iunie 2014

Chile a trimis Spania acasă după victoria cu 2-0

Chile a trimis Spania acasă după victoria cu 2-0

Rezultatele din prima etapă a grupei B a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 şi victoria Olandei asupra Australiei puneau adversarele ce aveau să se întâlnească pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro în situaţii diametral opuse. Campioana mondială, Spania, era nevoită să lupte pentru supravieţuire, pe când Chile, La Roja sud-americană, îşi putea asigura locul în faza eliminatorie. Cele două selecţionate se mai întâlniseră în două rânduri la un turneu final, în 1950, tot pe Maracana, şi în 2010, Spania fiind învingătoare de fiecare dată.

După dezastrul din faţa Olandei selecţionerul Vicente del Bosque a ales să înceapă partida fără Xavi şi fără Pique, în locul lor folosindu-i pe Pedro şi pe Martinez. Spania nu mai începuse un meci la un turneu major fără Xavi de la Campionatul European din 2008, dar atunci ibericii erau deja calificaţi mai departe din grupe.

Pe un stadion plin în proporţie covârşitoare de chilieni, meciul a început cu o mare ocazie a lui Vargas, după o pasă a lui Arturo Vidal, sud-americanii fiind aproape de deschiderea scorului. Întâlnirea a continuat cu un ritm bun, spaniolii jucând mai avansat decât de obicei, pentru a pune presiune. Jucătorii lui del Bosque au ajuns la poarta adversă, dar Sergio Ramos nu a putut lovi un balon trimis de Xabi Alonso din lovitură liberă. Acelaşi Alonso ar fi putut deschide scorul în minutul 12, după o acţiune gestionată ineficient de către  Diego Costa, dar portarul Claudio Bravo a avut o intervenţie excelentă.

Chiar dacă au trecut prin situaţii dificile, sud-americanii nu au cedat. Cu o atitudine bătăioasă, plină de curaj, cu un joc cu cel puţin o viteză în plus peste a spaniolilor, chilienii au reuşit să toarne sare pe rănile defensive ale europenilor. Alexis Sanchez a recuperat în flancul drept o pasă neglijentă a lui Xabi Alonso, i-a pasat lui Charles Aranguiz, acesta trimiţând mai departe către Eduardo Vargas, aflat liber în mijlocul careului. Un dribling scurt l-a scos din joc pe neinspiratul Casillas iar din minutul 18 Chile conducea cu 1-0. Era al 13-lea gol al lui Vargas în ultimele 17 meciuri jucate pentru naţionala sa.

Aflată cu un picior în avion, Spania a fost nevoită să răspundă. Diego Costa a apărut mai des în centrul acţiunii, dar finalizările sale au fost departe de cele ale unui salvator, aşa cum e el privit în anumite cercuri. Prizonieri ai conceptului de posesie, spaniolii au continuat să ofere o imagine a suferinţei, a ineficienţei ofensive.

Cei care aveau să demonstreze principiile eficienţei s-au dovedit a fi tot chilienii, cu puţin timp înainte de fluierul final al primei reprize. Alexis Sanchez a executat bine o lovitură liberă din preajma careului, Casillas a boxat în faţă iar Charles Aranguiz a lovit superb balonul, cu exteriorul, fără speranţe pentru adversari.

În a doua parte a jocului spaniolii au încercat să întoarcă jocul. Omul favelelor, Costa, a fost primul cu o şansă de a marca, dar indecizia de care a dat dovadă le-a permis chilienilor să îl blocheze. În minutul 53 brazilianul a luat rolul servantului, dar blestemul avea să îl lovească şi pe Sergio Busquets. Aflat într-o situaţie în care avea doar de împins balonul în plasă, acesta s-a poziţionat în aşa fel încât mingea l-a lovit în gleznă şi a trecut pe lângă poartă.

Până spre final jocul s-a rezumat la construcţia spaniolilor şi contrele în viteză ale sud-americanilor. Aceştia ar mai fi putut înscrie în minutul 70 prin Isla, pentru ca 5 minute mai târziu să solicite o lovitură de la 11m, corect neacordată. Ultimele minute ale partidei puteau aduce egalarea pentru spanioli, dar nici Iniesta şi nici Ramos nu au reuşit să finalizeze.

Prin această a doua înfrângere Spania se apropie de performanţa ruşinoasă a Franţei, campioana ce a plecat de la Campionatul Mondial din 2002 din faza grupelor, după ce adunase doar un punct şi nu reuşise să marcheze vreun gol. Spaniolilor le rămâne meciul de consolare cu Australia, dar Soceroos au arătat Olandei că pot lovi periculos.

Pentru Chile lupta continuă, ei având nevoie de o victorie pentru a evita Brazilia în faza eliminatorie. Dar de astăzi chilienii pot declara cu mândrie: “Adevărata La Roja suntem noi!”


Articol scris de Marius Adomnicăi
19 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

David LuizBrazilia – Columbia 2-1. Gazdele înfruntă Germania în semifinale
Golurile lui Thiago Silva şi David Luiz au adus calificarea Braziliei în faza semifinalelor Campionatului Mondial, unde gazdele întâlnesc Germania

Lorris, neputincios la golul marcat de HummelsFranţa – Germania 0-1. Revenirea la tradiţia germană
Prin victoria de astăzi de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 Germania devina prima ţară calificată în semifinale de 4 ori consecutiv.