Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Selecţionerul Costa Ricăi, influenţat de şcoala olandeză de fotbal

Pe vremea când era student, Jorge Luis Pinto obişnuia să asiste la antrenamentele conduse de Rinus Michels, cel care avea să aducă singurul titlu important pentru Olanda.


Articol scris de David Petre
5 iulie 2014

Jorge Luis Pinto, selecţioner Costa Rica

Jorge Luis Pinto, selecţioner Costa Rica

Înaintea Campionatului Mondial de Fotbal 2014, probabil că nu se ştiau prea multe în Europa despre Jorge Luis Pinto, columbianul care ocupă astăzi postul de selecţioner al Costa Ricăi şi care poate fi considerat principalul „vinovat” de frumoasa surpriză produsă de această echipă în Brazilia. Tehnicianul de 61 de ani şi-a făcut un nume în America de Sud antrenând de-a lungul timpului numeroase echipe din Columbia, Peru, Ecuador şi Venezuela, iar experienţele la nivel de echipe naţionale includ o încercare nereuşită cu Costa Rica în 2004-2005 şi un mandat scurt ca selecţioner al Columbiei în 2007-2008 care a dus la eşecul acestei echipe de a se califica la Mondialul din 2010.

Mult lăudat astăzi pentru rezultatele naţionalei Costa Ricăi în Brazilia, Jorge Luis Pinto devine un personaj de referinţă în ziua sfertului de finală cu Olanda datorită legăturilor sale cu fotbalul din Ţara Lalelelor şi al influenţei pe care şcoala de fotbal olandeză a avut-o asupra carierei sale. Pe vremea când era student al Universităţii din Koln la începutul anilor 80, columbianul obişnuia să asiste la antrenamentele echipei locale, conduse de celebrul olandez Rinus Michels.

„Petreceam mult timp urmărind şedinţele de pregătire şi vorbind cu Rinus. Când nu aveam cursuri eram la stadion ca să văd antrenamentele. Vedeam multe lucruri, îmi luam notiţe şi am avut multe de învăţat”, îşi aminteşte columbianul.

Într-adevăr, de la Rinus Michels aveai ce învăţa. Câţiva ani mai târziu, regretatul tehnician avea să aducă singurul mare succes din istoria naţionalei Olandei, titlul european din 1988, având la bază conceptul de „fotbal total” ce implica schimbări dese ale poziţiei jucătorilor pe parcursul meciurilor.

Astăzi Pinto este adversar al Olandei şi va încerca să stopeze drumul acestei echipe spre a doua finală consecutivă de Campionat Mondial. Nu doar cunoştinţele sale despre fotbalul olandez îi vor fi de folos, ci şi experienţa unora dintre elevii săi care au evoluat sau evoluează în Eredivisie. Starul Bryan Ruiz, numărul 10 al Costa Ricăi, s-a bucurat de multă apreciere la FC Twente înainte să prindă un transfer în Premier League la Fulham, iar astăzi joacă sub formă de împrumut la PSV Eidnhoven.

„Pinto mi-a cerut multe detalii şi am făcut o analiză aprofundată despre fotbalul olandez şi despre jucătorii pe care îi cunosc bine”, a dezvăluit Ruiz, coleg la Eindhoven cu Georginio Wijnaldum şi cu remarcatul Memphis Depay.

Starul Olandei Arjen Robben laudă naţionala Costa Ricăi şi îşi îndeamnă colegii să nu subestimeze echipa care a învins Uruguay şi Italia şi a remizat cu Anglia în grupa de la Campionatul Mondial: „Este o echipă remarcabilă. Poate că nu mulţi ar fi mizat pe ieşirea ei din grupă, dar cred că este o echipă cu adevărat puternică pe care valoarea şi nu norocul a adus-o în această fază a competiţiei. Pentru noi se anunţă un nou meci dificil şi va trebui să fim la 100% pentru a ne face drum spre sferturile de finală”, a declarat starul lui Bayern Munchen.


Articol scris de David Petre
5 iulie 2014

Echipe


Articole pe aceeaşi temă
Tim KrulTim Krul: „Un vis devenit realitate”
Portarul Tim Krul a avut două intervenţii decisive la loviturile de departajare şi a adus calificarea Olandei în semifinalele Campionatului Mondial

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.

Jorge Luis Pinto, selecţioner Costa RicaSelecţionerul Costa Ricăi, influenţat de şcoala olandeză de fotbal
Pe vremea când era student, Jorge Luis Pinto obişnuia să asiste la antrenamentele conduse de Rinus Michels, cel care avea să aducă singurul titlu important pentru Olanda.

Keylor Navas primeşte o răsplată meritată după prestaţia din meciul Costa Rica - Grecia 1-1Costa Rica – Grecia 1-1 (5-3). Dreptatea fotbalului
În inferioritate numerică aproape o oră, Costa Rica a dus până la penalty-uri meciul cu Grecia şi a obţinut calificarea în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Meci dezolant între Costa Rica şi Anglia la Campionatul Mondial de Fotbal 2014Costa Rica – Anglia 0-0. Nimic la nimic
Meci dezolant între Costa Rica şi Anglia la Campionatul Mondial de Fotbal 2014, încheiat cu o remiză albă

Jorge Luis Pinto, Costa RicaSelecţionerul costaricanilor surprinde: „Îi dedic această performanţă lui Jose Mourinho”
Jorge Luis Pinto, selecţionerul care a făcut minuni la Cupa Mondiala din Brazilia cu naţionala statului Costa Rica, i-a dedicat victoria din meciul cu Italia lui Mourinho