Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Rusia în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionei Rusiei la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
8 iunie 2014

În 1986, URSS pierdea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal în faţa Belgiei

În 1986, URSS pierdea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal în faţa Belgiei

Istoria fotbalului din Rusia la nivel de echipă reprezentativă se împarte în două mari ere: perioada URSS şi perioada post URSS. Reprezentativa Rusiei are o istorie destul de scurtă la turneele finale ale Cupelor Mondiale (după ruperea Uniunii Sovietice), Rusia evoluând o perioadă şi sub denumirea de Comunitatea Statelor Independente. Totusi, FIFA consideră această naţională drept succesoarea de drept a URSS, acordându-i palmaresul şi trofeele actualei selecţionate ruse. În dreptul actualei selecţionate, din 1994 până în prezent notăm două participări la Cupa Mondială. Desigur, în vechea structură, Uniunea Sovietică (campioană europeana în 1960) deţine nu mai putin de şapte participări la Cupa Mondiala şi un meritoriu loc patru în Anglia 1966. 

Perioada Uniunii Sovietice

Uniunea Sovietică nu a participat la turneele finale din Uruguay ’30, Italia ’34, Franţa ’38, Brazilia ’50 şi Elveţia ’54, adică primele turnee finale din perioada ante şi post belică. Abia în 1958, cu ocazia Mondialului din Suedia, consemnăm debutul URSS la un turneu final de Campionat Mondial. La chiar prima participare, URSS ocupă un onorabil loc 7 după ce atinge faza sferturilor de finală. Deşi a făcut parte dîntr-o „grupă a morţii”, URSS a reuşit un 2-2 la debut cu Anglia (goluri Simonyan şi Ivanov), pentru ca mai apoi să treacă de Austria cu scorul de 2-0 (goluri Ilyin şi Ivanov). Înfrângerea cu Brazilia din ultima partidă a contat mai puţin, URSS obţinând calificarea în sferturile de finală. Acolo însă, adversară i-a fost viitoarea finalistă, ţara gazdă, Suedia. Nordicii au învins pe Rasunda Stadium naţionala pregatită de Gavril Kachalin cu scorul de 2-0 şi au mers în semifinale.

Şi la Mondialul chilian de peste patru ani, URSS a reuşit să prindă sferturile de finală ale turneului. Într-o grupă cu Iugoslavia, Uruguay şi Columbia, Uniunea Sovietică a învins Uruguay cu 2-1 (Mamykin şi Ivanov) şi Iugoslavia cu 2-0 (Ivanov şi Ponedelnik), pentru ca în compania Columbiei să termine la egalitate 4-4, după ce la un moment dat avea 4-1 (goluri Ivanov 2, Chislenko şi Ponedelnik). La fel ca în Suedia ’58, şi la mondialul chilian tot ţara gazdă i-a ieşit în cale URSS-ului şi tot la fel amfitrionii aveau să se califice în semifinale: 2-1 la Arica, golul ruşilor fiind marcat de Chislenko.

Mondialul englez din 1966 rămâne cea mai bună performanţă din istoria Uniunii Sovietice la turneele finale. URSS a trecut de grupa preliminară cu trei victorii din trei meciuri: 3-0 contra nord coreenilor (goluri Malofeyev 2 şi Banishevskiy), 1-0 contra Italiei (gol Chislenko) şi 2-1 contra chilienilor (goluri Porkujan). Pentru prima dată de la debutul la Cupa Mondială, URSS avea să treacă în semifinale, dupăa victoria în faţa Ungariei, 2-1 la Sunderland. Chislenko şi Porkujan marcau golurile victoriei pentru selecţionata lui Nikolai Morozov, o naţională care cuprindea nume grele ca Lev Yashin, Vladimir Ponomaryov, Igor Chislenko, Valery Porkuyan sau Vasily Danilov. Din păcate pentru ruşi, ei aveau să piardă semifinala contra Germaniei de Vest 1-2 (gol Porkuyan), dar şi finala mică împotriva naţionalei portugheze, cu Eusebio în zi de graţie (gol Malofeev pentru ruşi).

În Mexic ’70, URSS a trecut fără emoţii de grupa preliminară după 0-0 cu Mexic, 4-1 cu Belgia (goluri marcate de Byshovets 2, Asatiani, Khmelnytskyi) şi 2-0 cu El Salvador (goluri semnate Anatoly Byshovets). Din nou cu Gavril Kachalin pe bancă, Uniunea Sovietica schimba generaţiile aproape în totalitate, iar la iveală ieşeau jucători noi precum Anatoliy Byshovets, Nikolai Kiselev, Valentin Afonin, Anatoliy Puzach sau Vitaliy Khmelnytsky. Patru jucători din primul unsprezece veneau de la puternica Dinamo Kiev, alţi trei de la CSKA Moscova şi alţi trei de la Dinamo Tbilisi. Doar Dinamo Moscova avea un jucător titular în formaţia lui Kachalin, Gennady Yevriuzhikin.

Şi totuşi, în sferturile de finală, ruşii au cedat în faşa Uruguayului, ratând semifinala cu Brazilia. Deşi au dominat categoric, ruşii s-au trezit duşi în prelungiri, unde Esparrago le-a dat lovitura de graţie cu 2 minute înainte de final.

Fără prezenţe la Mondialele din 1974 (unde a declarat forfeit) şi 1978 (unde nu s-a calificat), Uniunea Sovietică a prins turneele finale din 1982, 1986 şi 1990 până la căderea regimului. În 1982, URSS trecea de prima grupă preliminară alături de Brazilia, după 3-0 cu Noua Zeelandă (Gavrilov, Blokhin, Baltacha), 1-2 cu Brazilia (gol Bal) şi 2-2 cu Scoţia (Chivadze şi Shengelia). În grupa a doua, ruşii au pierdut calificarea din cauza golaverajului. Au învins Belgia cu 1-0 (Oganesian) şi au remizat cu Polonia 0-0, dar polonezii au fost cei care au mers în semifinale după 3-0 contra Belgiei.

În 1986, contingentul Dinamo Kyev califica URSS dintr-o grupă cu Franţa, Ungaria şi Canada. Victorii contra Canadei (2-0, goluri Blokhin şi Zavarov) şi Ungariei (6-0, goluri Yakovenki, Alienikov, Belanov, Yaremchuk 2 şi Rodionov) şi egal contra Franţei, 1-1 (gol Rats). În sferturi însă, în ciuda hattrickului semnat de Belanov, URSS era eliminată de Belgia cu 4-3 după prelungiri. Patru ani mai târziu în Italia, URSS avea să joace ultimul turneu final sub această denumire. Învinsă de România la debut (0-2) şi de Argentina (0-2) în meciul doi, ruşilor le-a rămas palida consolare a unei victorii clare în fata Camerunului, în ultima partidă (goluri Protasov, Zigmantovich, Zavarov, Dobrovolski).

Perioada Rusia

După ce a participat sub denumirea de Comunitatea Statelor Independente la Euro 1992, Rusia a evoluat sub această denumire şi la World Cup ’94. Într-o grupă cu Brazilia, Suedia şi Camerun, Rusia n-a reuşit să se califice mai departe, obţinând un singur succes în ultimul meci din grupa. Brazilia a învins-o fără probleme în prima partida, 2-0, pentru ca Rusia să se încline apoi şi în faţa Suediei, 1-3 la Pontiac (golul ruşilor fiind marcat de Oleg Salenko). De altfel, Salenko avea să devină golgeterul Cupei Mondiale din Statele Unite, după ce a făcut spectacol în ultimul meci din grupă contra Camerunului. De nu mai puţin de 5 ori a punctat atacantul lui Logrones, care după Cupa Mondială avea să ajungă la Valencia şi mai apoi la Rangers. Rusia a învins Camerun cu 6-1 (Salenko 5, Dmitri Radchenko) dar nu s-a calificat mai departe.

A doua participare a Rusiei sub această denumire la Cupa Mondială s-a petrecut în Coreea de Sud şi Japonia, cu ocazia Mondialului din 2002. În mod surprinzător însă, ruşii n-au depăşit faza grupelor, fiind devansaţi de Japonia şi Belgia. Deşi au învins Tunisia la debut (2-0, goluri Titov şi Karpin), elevii lui Oleg Romantsev au cedat apoi în faţa Japoniei (0-1) şi Belgiei (2-3, golurile ruşilor marcate de Beschastkykh şi Sychev).
Rusia participa la Mondialul din Brazilia pentru a treia oara sub această denumire. Condusă de reputatul tehnician italian Fabio Capello, Rusia se bazează pe forţele interne Zenit Sankt Petresburg, Dinamo Moscova şi CSKA Moscova în ceea ce priveşte jucători ca Ignashevich, Berezutski, Zhyrkov, Shirokov, Dzagoev, Kokorin sau Shatov. Capello are puţini stranieri la dispoziţie, numele lui Cheryshev fiind cel mai rostit pentru convocare.


Articol scris de Florin Codreanu
8 iunie 2014

Echipe
» Rusia


Articole pe aceeaşi temă
Fabio CapelloFabio Capello îşi doreşte să continue la naţionala Rusiei
Italianul Fabio Capello intenţionează să rămână la echipa naţională a Rusiei în ciuda eliminării din faza grupelor la Campionatul Mondial

Jucătorii Algeriei sărbătoresc calificarea istorică în optimile de finală ale Campionatului Mondial de FotbalAlgeria – Rusia 1-1. Calificare istorică pentru algerieni în optimile Campionatului Mondial de Fotbal
Algeria a obţinut în faţa Rusiei remiza de care avea nevoie pentru a termina pe locul 2 al Grupei H a Campionatului Mondial din Brazilia

Sofiane FeghouliFeghouli: „În meciul cu Rusia putem scrie istorie”
Sofiane Feghouli a prefaţat partida care poate califica Algeria pentru prima dată în faza optimilor de finala ale unui Campionat Mondial

Divock Origi, omul care aduce a doua victorie a Belgiei la Cupa Mondiala 2014Belgia – Rusia 1-0. ORIGIni de campioni
Nationala Belgiei a castigat si cel de-al doilea sau meci de la Cupa Mondiala din Brazilia dupa ce a invins Rusia cu 1-0 prin golul marcat de Divock Origi

Daniele de Rossi, autorul celor mai multe pase corecte în prima fază a grupelor CM 2014Italienii, regii paselor în prima fază a grupelor la Campionatul Mondial 2014
Daniele de Rossi şi Andrea Pirlo sunt singurii jucători care au completat mai mult de 100 de pase în prima fază a grupelor Mondialului din Brazilia.

Fabio Capello, Aleksandr KerzhakovCapello: „Reacţie importantă după golul primit”
Selecţionerul Fabio Capello a comentat evoluţia Rusiei în meciul încheiat la egalitate contra Coreei de Sud, scor 1-1