Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Povestea lui Diego Costa, spaniolul din favele

Povestea lui Diego Costa începe pe maidanele din Lagarto, un oraş de 80.000 de locuitori care astăzi au inima împărţită: eroul local a ales să joace pentru Spania.


Articol scris de Florin Codreanu
13 iunie 2014

Diego Costa

Diego Costa

Fotbalist războinic, puternic şi valoros. Un tip arogant, inteligent şi suficient de antipatic. Povestea lui Diego Costa începe pe maidanele din Lagarto, un oraş de 80.000 de locuitori care astăzi au inima împărţită. Brazilienii iubesc fotbalul, iar oamenii din Lagarto nu puteau face excepţie. Mai presus de fotbal şi de echipa naţională a Braziliei, îl iubesc însă pe Diego Costa, cel care a pus micuţul orăşel brazilian pe harta fotbalului mondial. Dar Diego nu joacă pentru brazilienii săi, ci pentru Spania, probabil marea rivală de la acest turneu final a Selecao. Ei bine, v-ar plăcea să fiţi un simplu cetăţean din Lagarto astăzi? Răspunsul întârzie şi va mai întârzia o vreme…

Zâmbăreţ, cu aceeaşi sfidare care a stat multă vreme la marginea greşită a nebuniei, Diego Costa nu are resentimente. A ales ţara sa de adopţie pentru a încerca să devină campion mondial. Povestea care a început în Lagarto continuă astăzi cu o pretenţie exorbitanta, luată la plimbare şi seducţie de destinul unui fotbalist fantastic.

Costa a început fotbalul târziu, la 16 ani. Până la acea vârstă, Diego (numele de botez dat de tatăl său în onoarea legendarului Maradona) nu a reuşit să intre la vreuna din echipele federale ale Braziliei, pentru că nu a avut banii necesari să facă deplasarea de la Lagarto până la cel mai apropiat oraş mare, Belo Horizonte. A pierdut junioratul şi a ales fotbalul pe stradă. Acolo s-a călit Diego Costa, acolo a devenit rău şi puternic, acolo a devenit barbatul de astăzi, chiar daca prematur. Atâta nemâncare a răbdat Diego, încât vedeta îşi aminteşte şi azi de durerea din stomacul copilului cu acelaşi nume: „Jucam fotbal pe stradă ca să mă întreţin” îşi aminteşte Diego. Costa s-a călit pe străzile dintre favele şi a rămas mereu apropiat de Lagarto. A revenit acasă după ce a câştigat titlul în Spania cu Atletico Madrid, dar a pierdut finala Ligii Campionilor. Localnicii l-au primit ca un erou: „N-am avut niciodată bani să-mi cumpăr o minge. Şeful tatălui meu care lucra la un centru comercial mi-a dăruit una cadou la 15 ani. A fost cea mai fericită zi din viaţa mea!” rememorează Costa. „Luptele de stradă erau des întâlnite în Lagarto. Erau şi sunt multe grupuri violente, dar fotbalul m-a scos mereu din toate. Cu aceşti oameni eu mi-am făcut junioratul în fotbal şi deşi suna revoltător, vreau să le mulţumesc” uimeşte atacantul spaniol.

În 2006, Sporting Braga i-a oferit şansa uriaşă de a evolua în Europa, iar Diego Costa n-a stat prea mult pe gânduri. Omul care s-a zbătut pentru el, agentul Jorge Mendes îl descrie: „Când l-am văzut prima dată jucând pentru un club local, mi-am zis: fie băiatul ăsta poate să-mi aducă bani mulţi, fie mi-am redescoperit spiritul de filantrop. Mi-a plăcut însă caracterul său, îmi amintesc că din primii bani câştigaţi la Braga a ţinut să-mi dea şi mie o parte, deşi nu era obligat. Era o sumă infimă pentru mine, una uriaşă pentru el, dar Diego vroia să-şi respecte cuvântul. N-am avut de ales, am preferat să-i iau pentru a nu-i răni orgoliul. În două săptămâni am inventat un bonus dublu din partea clubului şi i-am făcut cadou” glumeşte Mendes.

Brusc, picioarele copilului s-au ascuţit de nemâncare şi s-au întărit de la atâta fugă printre străzile rău famate ale micuţului Lagarto. Un an mai târziu, scouterii lui Atletico l-au remarcat şi propus la club la îndemnul lui Mendes. Diego Costa ajungea în Spania în 2007 şi spera ca noua viaţă pe care o începuse o să-şi arate şi fata tot mai frumoasă. A fost împrumutat la Celta, apoi la Albacete, mai apoi la Valladolid. Atletico l-a repatriat abia în 2010, dar n-a avut încă încredere în el şi l-a trimis un cartier mai încolo la Vallecano. În modesta grupare de cartier madrilenă, Costa a început să arate precum un prinţ. Uşurinţa cu care controla mingea în ciuda celor 188 de cm, spiritul combativ, atitudinea excepţională pentru acest sport, golurile sale, i-au făcut pe cei de la Atletico să se mai gândească odată în plus asupra statutului său. A venit în 2012 înapoi pe Calderon şi aici a rămas. A pornit cu şansa a treia în lupta cu Falcao şi Adrian şi a marcat opt goluri în zece partide. Vânzarea lui Falcao a fost însă marea sa şansă, la fel şi sosirea lui Cholo Simeone. Diego Costa a crescut într-un an cât alţii în zece cu tehnicianul argentinian pe bancă şi încetul cu încetul a început să scrie noi manuale de mecanică pe pielea fundaşilor centrali adverşi.

Diego a înţeles din experienţa vieţii sale că nu e nimic prea graţios în jocul de fotbal. Ştia că n-o să scrie un eseu despre Paolo Coelho pentru că n-are de gând să se bată cu el pentru Premiul Fregene pentru literatură. În schimb Diego Costa a ştiut mereu ce înseamnă să te baţi ca să supravieţuieşti şi a găsit mijloacele necesare prin fotbal. În fotbal, Costa se bate, se zbate şi înjură cu acelaşi entuziasm cu care spectatorul de rând îi apreciază evoluţiile. N-a fost poate niciodată un fotbalist excepţional, dar niciodată n-a fost depăşit de rol. A fost mai tot timpul genul de fotbalist care intră pe teren o oră sau două convins că va surclasa adevărul. Cu Diego Costa în teren, Spania câştigă un marcator şi un jucător capabil să rezolve singur un meci, un câştig care seamănă că descoperirea apei în Sahara. Fără Diego Costa, Brazilia pierde… Personalitatea sa puternică, atitudinea lui razboinică, golurile sale decisive şi calitatea sa indiscutabilă pot ajuta enorm naţională Spaniei, actuala campioană Mondială. Iker Casillas, căpitanul Spaniei avea să afirme în urmă cu două săptămâni ca „Spania avea nevoie de ceva în plus faţă de ultimul Mondial”. Acel plus este indsicutabil, Diego Costa, un plus care se traduce printr-un mare minus pentru Selecao. „Este ca şi cum Real sau Barca ar transfera cel mai bun jucător din curtea lui Bayern” susţine O Globo din Brazilia. Şi are dreptate. În schimb, brazilienii acuză: „A întors spatele milioanelor de brazilieni care credeau în el. Un astfel de fotbalist care refuză să împlinească visul brazilienilor de pretutindeni, nu are ce caută printre noi. Diego a refuzat să poarte tricoul Selecao” afirmă selecţionerul brazilian, Luis Felipe Şcolari. În replică, Diego Costa s-a confesat presei spaniole: „Am ales să joc, acolo unde mă simt dorit şi iubit”. Diego a ales Spania şi Spania l-a ales pe el. Între multitudinea de atacanţi de primă mână a spaniolilor, selecţionerul Vicente del Bosque a ştiut că are posibilitatea să opteze pentru un tip care nu cunoaşte limitele posibilului.

Şi asta pentru că dincolo de calitatea sa individuală fantastică, Diego Costa are uriaşa calitate de a-şi creşte randamentul atunci când simte adversitate, iar dacă brazilienii săi i-o vor oferi la fiecare meci, Spania va avea enorm de câştigat. Toată lumea este convinsă că pe Diego Costa îl aşteaptă infernul la acest turneu final din Brazilia din partea fanilor Canarinha. Prea puţină lume înţelege însă că, Diego Costa, va cauta acest infern! Pentru că într-o astfel de atmosferă, Costa se transformă. La fel ca pe maidanele din Lagarto. Infernul brazilian îl excită, îi convine, îi trebuie. Costa a învăţat să transforme ura şi antipatia din jurul său în armele sale cele mai de preţ, arme care-i dezvolta jocul şi care i-au avantajat până acum cariera. Acum, aceste arme vor avantaja Spania, ţara pentru care Diego Costa, va da totul.


Articol scris de Florin Codreanu
13 iunie 2014

Jucători

Articole pe aceeaşi temă
Vahid Halilhodzic, AlgeriaPovestea lui Halilhodzic, eroul Algeriei: „Coach Vahid”
Algeria a impresionat la Cupa Mondială din Brazilia 2014, iar meritul cel mai mare îi aparţine selecţionerului de origine bosniacă Vahid Halilhodzic

Chile a trimis Spania acasă după victoria cu 2-0Spania – Chile 0-2. La Roja e de acum sud-americană
Spania - Chile a însemnat eliminarea de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 a campioanei în exerciţiu şi descoperirea unei alte La Roja.

Thomas Muller, GermaniaThomas Muller – puştiul din Weilhelm ajuns eroul unei naţiuni
Autor a trei goluri in partida cu Portugalia de la Cupa Mondială din Brazilia, Thomas Muller a atins borna celor 8 goluri marcate in 7 meciuri la turneele finale

Arjen Robben şi Robin van Persie, zeii Olandei după 5-1 cu SpaniaSpania – Olanda 1-5. Campioana mondială, umilită la debut
Campioana mondială Spania a suferit o umilinţă usturătoare in faţa Olandei la chiar primul ei joc de la Campionatul Mondial din Brazilia 2014

Diego CostaPovestea lui Diego Costa, spaniolul din favele
Povestea lui Diego Costa începe pe maidanele din Lagarto, un oraş de 80.000 de locuitori care astăzi au inima împărţită: eroul local a ales să joace pentru Spania.

Diego Costa, SpaniaSenna: „Diego Costa va face un Campionat Mondial excelent”
Marcos Senna prefaţează parcursul Spaniei de la Campionatul Mondial şi îl indică pe Diego Costa ca unui dintre protagoniştii turneului din Brazilia