Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Portugalia în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Portugaliei la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
8 iunie 2014

Eusebio, marea glorie a fotbalului portughez

Eusebio, marea glorie a fotbalului portughez

Portugalia şi-a început relativ târziu aventura la turneele finale ale Cupei Mondiale, mai exact odată cu apariţia în fotbalul mare a legendarului Eusebio. Mondialul din 1966 a reprezentat prima apariţie a lusitanilor la cea mai importantă competiţie fotbalistică inter-ţări, iar debutul a fost unul entuziasmant. Cu ocazia Mondialului Englez, portughezii au obţinut cea mai importantă performanţă din istoria lor la un turneu final de Campionat Mondial, un incredibil loc trei în spatele Angliei şi Germaniei de Vest.

Eusebio şi restul lumii

Deşi sorţii au plasat-o în „grupă a morţii”, naţionala portugheză a reuşit o prestaţie absolut impresionantă şi a terminat grupa cu trei victorii din trei partide, lăsând acasă puternica naţională a Braziliei. Pregătită de brazilianul Otto Gloria, Portugalia avea în componenţă patru jucători excepţionali, în frunte cu uluitorul Eusebio da Silva Ferreira. Mario Coluna, Antonio Simoes, Jose Augusto sau Hilario completau o echipă ordonată, spectaculoasă şi entuziasmantă a lusitanilor. Eusebio era însă totul. Fondatorul bombardamentului ofensiv modern pe terenul de fotbal, „gazela mozambicană” avea să facă un Mondial fabulos şi să-şi poarte echipa de adopţie spre cele mai înalte culmi. Omul născut la Maputo a dat recital de la chiar primul meci contra Ungariei. A fost 3-1 pentru portughezi şi, deşi n-a marcat (golurile au fost marcate de Jose Augusto 2 şi Jose Torres), Eusebio şi-a declanşat magia năucitoare şi nemiloasă pe Old Trafford din Manchester. Deja la meciul doi contra Bulgariei, englezii erau la picioarele magului mozambican. 3-0 cu Bulgaria, goluri Eusebio, Torres şi Vutsov în propria poarta. Contra Braziliei spectacolul a fost total: Eusebio face „dubla” şi trimite acasă Brazilia, calificând Portugalia în sferturile de finală.

Fenomenalul Eusebio a dictat din nou ritmul pentru naţionala sa şi în meciul contra nord coreenilor. Lee Chang Myung, goalkeeperul asiaticilor, n-a putut decât să aplaude la final reuşitele starului portughez, care a înscris patru din cele cinci goluri ale lusitanilor în Portugalia – Coreea de Nord 5-3. Acceleraţia spontană a lui Eusebio şi explozia din şut au surclasat datele de velocitate ale fotbalului clasic şi au impus un nou ritm. Anglia şi întregul mapamond asistau vrăjite la demonstraţiile sale uluitoare, iar adversarii, jenaţi, realizau că joaca un fotbal mult prea lent. Peste noapte, magia lui Eusebio a făcut din Portugalia marea favorită la trofeu, iar englezii nu puteau accepta asta. Nobby Stiles, marele mâncător de cartilaje al Angliei, l-a scos din joc în semifinale şi i-a produs lui Eusebio tristeţea carierei. Imaginea fantastică a starului de origine mozambicană, cu tricoul scos din pantaloni, epuizat şi cu lacrimile şiroindu-i pe obraz la finalul semifinalei cu Anglia (1-2, gol Eusebio pentru portughezi) a rămas în istorie. Portughezii au numit-o „jogo das lagrimas”, englezii au aruncat un emotionant „adios campeao”, dar Eusebio şi ai săi se opreau în semifinale, deşi au fost atât de aproape de o finală de vis. În meciul pentru locul trei, Portugalia a învins URSS, Eusebio marcând al nouălea său gol în turneu şi primind un palid titlu de consolare: titlul de golgeter al competiţiei.

Măcinată de accidentările starului său, Portugalia a ratat prezenţa la următoarele turnee finale, revenind abia în Mexic ’86 pentru un Campionat Mondial obscur. Fără a avea la dispoziţie jucători de calibru mondial, Portugalia a pierdut calificarea din grupă, deşi a învins Anglia în meciul de debut: 1-0 (gol Carlos Manuel). 0-1 cu Polonia şi 1-3 în faţa Marocului (gol Diamantino) au trasat linia eşecului pentru lusitani, care după Mexic ’86 au mai aşteptat 16 ani pentru a mai prinde un turneu final.

Mondialul asiatic n-a insemnat însă decât o palida prezenţă a Portugaliei în grupa preliminară. Cu Antonio Oliveira pe bancă şi cu Figo, Rui Costa, Joao Pinto sau Nuno Gomes în teren, Portugalia n-a reuşit să impresioneze. A pierdut în faţa Statelor Unite cu 2-3 (goluri Beto şi Agoos în propria poartă), a învins Polonia cu 4-0 (Pauleta 3 şi Rui Costa), dar s-a înclinat în ultima partidă decisivă în faţa Coreei de Sud, 0-1 la Incheon.

De la Eusebio la Cristiano Ronaldo

Patru ani mai târziu, la turneul final din Germania, Portugalia a intrat în era Cristiano Ronaldo. Condusă la fel ca şi în 1966 de un brazilian de pe bancă, Portugalia avea să impresioneze la Mondialul German, fiind foarte aproape de o mare surpriză. Superstarul lusitan (abia 21 de ani la acea vreme) a condus naţionala lui Luiz Felipe Scolari spre faza semifinalelor, la fel ca genialul său predecesor, Eusebio. La primul meci din cadrul grupei preliminare, Portugalia trecea de Anglola cu 1-0 (gol Pauleta), pentru ca mai apoi Ronaldo şi Deco să învingă Iranul, asigurând calificarea în optimi pentru portughezi. Lusitanii au invins şi Mexic în ultimul meci al grupei, continuând similitudinile cu echipa din 1966 (trei victorii consecutive în grupa de calificare).

Din optimi însă, portughezii au avut parte numai de adversari extrem de buni. Olanda a fost adversarul din faza optimilor, dar Portugalia a reuşit să se califice după 1-0 la Nuremberg (gol Maniche) pentru un sfert al revanşei contra Angliei. Ronaldo, Figo et comp şi-au răzbunat idolul, Portugalia eliminând la penaltyuri naţionala engleză (Ronaldo penalty decisiv). Ajunsă în semifinale, Portugalia a fost la un pas de o mare surpriză. A fost nevoie de un penalty dictat de uruguayanul Jorge Larrionda şi transformat de Zidane pentru ca Franţa să meargă în finala contra Italiei. În meciul pentru locul trei, Portugalia n-a putut face faţă forcingului german, ţara gazdă impunându-se la final cu 3-1 la Stuttgart (golul portughez fiind marcat de Nuno Gomes).

Peste patru ani, Portugalia „căpitanului” Cristiano Ronaldo avea ghinionul unei grupe infernale contra Braziliei şi Coastei de Fildeş. După 0-0 contra africanilor, lusitaniii au administrat un neverosimil 7-0 nord coreenilor (goluri Meireles, Simao, Almeida, Tiago 2 şi Cristiano Ronaldo), victorie care în contextul egalului cu Brazilia (0-0) avea să se dovedească foarte importantă. În optimi însă, viitoarea campioană mondială Spania învingea Portugalia cu 1-0 şi îşi continua marşul spre prima Cupa Mondială din istorie.

Mondialul din Brazilia reprezintă şansa revanşei pentru Cristiano Ronaldo, omul care a calificat practic singur naţionala lusitană după barajul contra Suediei. Ronaldo a întors în cateva minute prin hattrickul său din Suedia soarta calificării şi reprezintă marele atu al naţionalei lui Paulo Bento la acest turneu final. Dezavantajată de lipsa unor jucători de calibru care să-l susţină pe starul lui Real Madrid, Portugalia va avea mult de tras pentru o calificare dintr-o grupă dificilă contra Germaniei, Ghanei şi Statelor Unite ale Americii.


Articol scris de Florin Codreanu
8 iunie 2014

Echipe

Jucători

Articole pe aceeaşi temă
Cristiano Ronaldo dezamagit de ratarea calificarii Portugalia – Ghana 2-1. Cristiano Ronaldo şi colegii săi părăsesc Cupa Mondială din Brazilia
În ciuda victoriei obţinute în faţa Ghanei (scor 2-1) în ultimul meci din grupă, Portugalia părăseşte turneul final din Brazilia încă din faza grupelor

SUA şi Germania se pot califica împreună în cazul unei remizeCalculele Grupei Morţii de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014
FIFA ar putea recurge la ultimul criteriu de departajare, tragerea la sorţi, pentru a alege între Germania şi Ghana echipa calificată în optimile de finală.

Cristiano Ronaldo în SUA - Portugalia 2-2SUA – Portugalia 2-2. Lusitanii aproape de dezastru
Cristiano Ronaldo şi naţionala Portugaliei au nevoie de o minune pentru a se califica în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Brazilia după remiza cu SUA

Bruno Alves si Cristiano Ronaldo, PortugaliaProbleme mari pentru Portugalia: Bruno Alves ar putea absenta şi el la partida cu SUA
După Rui Patricio, Fabio Coentrao, Hugo Almeida şi Pepe, Portugalia riscă să nu se bazeze la partida cu SUA nici pe Cristiano Ronaldo şi Bruno Alves.

Thomas Muller, GermaniaThomas Muller – puştiul din Weilhelm ajuns eroul unei naţiuni
Autor a trei goluri in partida cu Portugalia de la Cupa Mondială din Brazilia, Thomas Muller a atins borna celor 8 goluri marcate in 7 meciuri la turneele finale

Paulo Bento, PortugaliaPaulo Bento acuză: ” S-a văzut tendinţa arbitrului de a favoriza Germania”
Selecţionerul Portugaliei, Paulo Bento, acuză arbitrajul lui Milorad Mazic din partida de debut a Grupei G, Germania - Portugalia 4-0