Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Salvador oraş gazdă la Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Salvador da Bahia este cel mai mare oraş de pe coasta de nord-est a Braziliei şi capitala statului Bahia, fiind, până în 1763, prima capitală a Braziliei. Atunci când monarhia portugheză a hotărât să colonizeze statul sud-american, prima zonă urbană întemeiată a fost Salvador, în 1549. Din acest motiv oraşul de coastă a fost unul din punctele principale în comerţul cu sclavi din America de Sud.

Drept consecinţă, Salvador s-a dezvoltat cu puternice influenţe culturale africane. De la cercurile de capoeira, o combinaţie de arte marţiale şi dans creată de sclavii africani, până la instrumentele de percuţie specifice şi religia Candomble, moştenirea africană i-a adus oraşului porecla de „Roma Neagră”.
Salvador este cunoscut, de asemenea, ca şi „capitala braziliană a bucuriei”, datorită numeroaselor petreceri populare stradale, incluzând aici şi carnavalul. Arta culinară, muzica şi arhitectura ce se regăsesc aici au făcut cunoscut oraşul în întreaga ţară. Centru al celei mai bogate zone metropolitane din nord-est, Salvador este al treilea oraş din Brazilia după numărul de locuitori, fiind depăşit doar de către Sao Paulo şi Rio de Janeiro.

Unul din elementele unice ale oraşului e reprezentat de topografia sa. Salvador este împărţit în două, Citade Baixa (Oraşul de jos) şi Citade Alta (Oraşul de sus), acestea fiind separate de un versant de piatră de aproximativ 70 de metri. Legătura dintre ele este făcută printr-un lift numit Elevador Lacerda, primul construit în Brazilia, în 1873. În momentul inaugurării Lacerda era cel mai înalt lift din lume.
Centrul oraşului Salvador, numit adeseori Pelourinho, este renumit pentru arhitectura colonială portugheză. Adăugat în 1985 la patrimoniul cultural UNESCO, centrul istoric a fost supus în anii 90 unui amplu proces de recondiţionare, căpătând un important rol turistic.

Salvador este, de altfel, după Rio de Janeiro, a doua destinaţie turistică a ţării, având 80 de kilometri de plajă. Una dintre acestea, Porto da Barra, e considerată ca una din cele mai bune plaje din lume, cu apa tot timpul calmă şi curată.

Poster Salvador

Poster Salvador

Salvador este un oraş cu o cultură şi o moştenire arhitecturală foarte bogată. Unul dintre cele mai extraordinare atracţii ale acestuia este liftul Lacerda, primul lift public din lume. El reprezintă un adevărat magnet pentru vizitatorii cărora le e imposibil să nu îi admire frumuseţea, fiind şi un element important pentru locuitorii Salvadorului. Odată ajuns în vârful turnurilor acestui lift, o privelişte paradisiaca se aşterne în faţa ochilor, panoramă numită Baia de Todos os Santos (Golful Tuturor Sfinţilor).

Acest monument impozant este, de asemenea, o scurtătură care conectează partea istorică a oraşului, situată la nivelul mării şi partea superioară, caracterizată de o arhitectură modernă. Toţi cei care au fost transportaţi de acest lift, fie turişti sau localnici, au inspirat viaţă oraşului şi l-au umplut cu pasiune pentru fotbal.

Posterul ilustrează o minge care trece de linia porţii şi loveşte plasa, cel mai important gol al unui meci de fotbal. Acest gol ar putea fi înscris pe stadion, pe plajă sau chiar pe stradă, cu porţi imaginare încropite din pietre sau papuci. Ar putea fi înscris dintr-un penalty sau din foarfecă, dar e nevoie ca un meci de fotbal să aibă un gol pentru a fi complet.

Meciuri în Salvador

MeciDataOraFazaMeciScor
313.0622:00Grupa BSpaniaOlanda 1-5
1316.0619:00Grupa GGermaniaPortugalia 4-0
2520.0622:00Grupa EElveţiaFranţa 2-5
4425.0619:00Grupa FBosniaIran 3-1
5601.0723:00OptimiBelgiaSUA 2-1
5905.0723:00SferturiOlandaCosta Rica 0-0