Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Rio de Janeiro oraş gazdă la Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Rio de Janeiro, sau mai simplu Rio, e capitala statului cu acelaşi nume şi al doilea oraş ca mărime din Brazilia. Numele său a apărut dintr-o eroare a exploratorului portughez Gaspar de Lemos care, în ianuarie 1502, a confundat golful numit acum Guanaraba cu gura de vărsare a unui râu şi l-a denumit Rio de Janeiro, în traducere Râul lunii ianuarie. Oraşul în sine a fost fondat pe 1 martie 1565 de către Estacio de Sa şi a fost capitala Braziliei din 1764 până în 1960, când a fost înlocuit de Brasilia.

Rio de Janeiro este un oraş al contrastelor, aici întâlnindu-se atât elemente de arhitectură colonială, ce aduc aminte de vremuri apuse, cât şi clădiri moderne impunătoare reprezentând un viitor luminos. O parte a oraşului a intrat în 2012 în patrimoniul cultural al UNESCO, sub denumirea de „Rio de Janeiro: peisaje carioca între munte şi mare”.

Poate cele mai reprezentative imagini ale oraşului sunt muntele Pao de Asucar, cu telefericul său, şi uriaşa statuie Cristo Redentor de pe muntele Corcovado, inclusă în lista celor şapte noi minuni ale lumii. Rio de Janeiro este unul din cele mai vizitate oraşe din emisfera sudică. Pe lângă frumuseţile sale naturale şi istoria sa bogată, bucuria şi pofta de viaţă a locuitorilor au făcut ca Rio să fie cunoscut şi iubit pe întreg mapamondul, fiind, de altfel, cel mai vizitat oraş din emisfera sudică. Situat între pădurea tropicală şi o serie de plaje extraordinare, dintre acestea Copacabana fiind poate cea mai cunoscută, Rio are ce oferi şi celor care iubesc viaţa agitată a unei metropole.

Poate cel mai cunoscut eveniment legat de oraş este Carnavalul. Portughezii au fost primii care au adus ideea de carnaval, în jurul anului 1850. Tradiţia europeană a fost însă adaptată Braziliei, devenind curând diferită de ceea ce se întampla pe vechiul continent. Trăgându-şi seva din diversitatea etnică şi culturală, Carnavalul de la Rio de Janeiro aduce pentru câteva zile, prin parade de stradă, muzică şi dans, un sentiment de egalitate socială.

Poster Rio de Janeiro

Poster Rio de Janeiro

Silueta fotbalistului care balansează mingea de fotbal pe gât formează conturul unei inimi ce simbolizează dragostea profundă pe care locuitorii oraşului o au pentru fotbal. Fotbalul reprezintă epicentrul existenţei lor, o idee care este sugerată de profunditatea creată de variatele straturi. Fiecare strad simbolizează un aspect al oraşului: plaja, munţii, Vârful Sugarloaf, marea şi cerul.

Culoarea şi reverberaţia straturilor portretizează energia şi starea de pace specifice fotbalului şi a locuitorilor. La o privire mai atentă, în spatele straturilor inidividuale se conturează un zâmbet care invită la empatizare faţă de veselia oraşului, de entuziasmul celor care scandează din toată inimă pe tot parcursul unui meci de fotbal. Nu poţi să eviţi vibraţiile pozitive şi sunetul muzicii care te înconjoară de pretutindeni. Cei care au întâlnit un adevărat carioca (locuitor nativ la oraşului Rio de Janeiro) realizează curând că acestea sunt elementele constituente ale acestui loc.

Meciuri în Rio de Janeiro

MeciDataOraFazaMeciScor
1116.0601:00Grupa FArgentinaBosnia 2-1
1918.0622:00Grupa BSpaniaChile 0-2
3122.0619:00Grupa HBelgiaRusia 1-0
4225.0623:00Grupa EEcuadorFranţa 0-0
5028.0623:00OptimiColumbiaUruguay 2-0
5804.0719:00SferturiFranţaGermania 0-1
6413.0722:00FINALAGermaniaArgentina 1-0