Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Recife oraş gazdă la Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Recife este capitala statului Pernambuco, din nord-estul Braziliei şi, datorită importanţei sale pentru economia regiunii este deseori denumită şi „capitala nord-estului”. Alături de Olinda şi alte 13 oraşe formează una din zonele metropolitane importante ale Braziliei.

Istoriile oraşelor Recife şi Olinda sunt în strânsă legătură. Pentru o bună perioadă existenţa primului a fost datorată mai mult faptului că reprezenta legătura dintre satul Olinda şi Oceanul Atlantic. Dezvoltarea oraşului Recife a fost susţinută de prezenţa olandezilor în nord-estul Braziliei. Maurice de Nasau a acostat în anul 1637 şi a ordonat construirea de poduri, canale şi diguri pentru oraşul ce îi purta numele şi era capitala coloniilor olandeze din Americi. Chiar dacă mandatul său a durat doar 7 ani, Recife a rămas din acele timpuri cu o moştenire arhitecturală care i-a adus supranumele de „Veneţia braziliană”.

Zona metropolitană Recife e principala zonă industrială a a statului Pernambuco, cele mai semnificative produse fiind cele derivate din trestie, cum ar zahărul şi etanolul, electronicele, produsele alimentare. Recife are tradiţia de a fi cel mai mare centru comercial şi logistic al nordului şi nord-estului Braziliei. Tot aici se găseşte şi un important centru privind tehnologia imformaţiilor, Porto Digital, activitatea principală fiind producerea de software.

Oferta de muncă solidă şi investiţiile private semnificative au transformat oraşul în cel de-al doilea centru medical al ţării, Recife fiind depăşit în această privinţă doar de Sao Paulo. Spitale dotate cu echipamente de ultimă generaţie deservesc pacienţii din multe state învecinate.

Oraşul este şi un renumit centru educaţional, găzduind şi cea mai mare universitate din stat, Universitatea Federală din Pernambuco. Figuri marcante ale istoriei Braziliei au studiat aici, printre care poetul Castro Alves, faimos luptător pentru abolirea sclavagismului.

Asemenea tuturor oraşelor din nord-est, Recife şi-a dezvoltat sectorul turistic. Plaja Porto de Galinhas, situată la 60 de kilometri sud de oraş, a fost premiată constant ca şi cea mai bună plajă din Brazilia, atrăgând un volum mare de turişti. Cel mai bun moment pentru a cunoaşte tradiţiile locale este Galo da Madrugada, cel mai mare carnaval organizat în Brazilia.

Poster Recife

Poster Recife

Posterul propus de Recife zugrăveşte esenţa unui oraş plin de mişcare, artă şi bucurie. Frevo, un stil de muzică dar şi de dans, este moştenirea culturală specifică acestei zone, apărând pentru prima data în urmă cu 100 de ani şi fiind astăzi inclus în patrimoniul cultural al Braziliei.

Purtând umbrele colorate, dansatori prestează o coregrafie elaborată care pare să răspândească încantare tuturor oamenilor. Imaginea ilustrează un dansator frevo a cărui mişcări seamănă acorbaticii unui jucător de fotbal talentat - o combinaţie care e, în fapt, elementul cheie al posterului.

Norul de mişcare dinamică creat de către dansator exprimă plenitudinea de culori caracteristicie oraşului şi rezumă peisajul distinctiv format din poduri, râuri, bărci şi bogate elemente arhitecturale.

Meciuri în Recife

MeciDataOraFazaMeciScor
615.0604:00Grupa CCoasta de FildeşJaponia 2-1
2420.0619:00Grupa DItaliaCosta Rica 0-1
3423.0623:00Grupa ACroaţiaMexic 1-3
4526.0619:00Grupa GSUAGermania 0-1
5229.0623:00OptimiCosta RicaGrecia 1-1