Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Manaus oraş gazdă la Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Manaus este capitala statului brazilian Amazonas, fiind fondat în anul 1669 ca fort, sub numele de Sao Jose do Rio Negro. Numele de Manaus, ce înseamnă „mama tuturor zeilor”, a început să fie folosit din 1832, când vechiul fort a fost ridicat la rang de oraş. „Inima Amazonului” sau „Oraşul pădurii” sunt alte apelative folosite pentru a denumi capitala statului din nordul Braziliei.

La finalul secolului 19 Manaus s-a aflat în centrul febrei extragerii şi comercializării cauciucului din Amazon, fiind, pentru o perioadă, unul dintre cele mai ostentative oraşe din lume. Orice extravaganţă, oricât de absurdă, le era la îndemână baronilor cauciucului. Erau aduse din Europa marmură, sticlă, cristaluri, au fost construite generatoare de curent electric, oraşul beneficiind de iluminat artificial înaintea multor oraşe europene. S-a ridicat chiar şi o sală de concerte, denumită Teatro Amazonas. Aceasta există şi acum, fiind restaurată şi, după o pauză de aproape 90 de ani, găzduieşte din nou spectacole de operă.

Pierderea monopolului Braziliei asupra cauciucului a însemnat şi declinul pentru Manaus. În perioada modernă zona metropolitană Manaus a devenit zonă economică liberă, aceasta având un rol important în transformarea ei într-un centru industrial important. Prelucrarea petrolului, industria chimică, construcţia de motociclete şi telecomunicaţiile sunt cele mai importante ramuri prezente.

Manaus este situat într-un loc ce reprezintă o mare atracţie turistică, şi anume la punctul de confluenţă al râurilor Negro şi Solimoes. Apele întunecate ale primului se întâlnesc cu cele noroioase ale celui din urmă şi curg una lângă alta, fără a se amesteca, pe o lungime de aproximativ nouă kilometri, creând astfel una din imaginile incredibile pe care le oferă Amazonul.

Amestecul de frumuseţi naturale, tradiţii locale şi modernism îi conferă oraşului Manaus o atmosferă unică. Climatul ecuatorial e o altă trăsătură deosebită, cu două anotimpuri foarte clar definite: sezonul ploios, ce ţine din decembrie până în mai, şi cel aşa zis secetos, între iunie şi noiembrie, când precipitaţiile sunt mai scăzute cantitativ iar temperaturile pot ajunge şi până la 40 de grade Celsius.

Poster Manaus

Poster Manaus

Posterul oraşului gazdă Manaus reliefează o trăsătură unică: aici, în inima celei mai întinse păduri tropicale din lume, suntem cu toţii fani ai naturii. Scandăm pentru marii jucători şi meciurile memorabile cât şi pentru golurile care ne lasă fără cuvinte. Şi, de asemenea, ne unim pentru a celebra natura însăşi. Până la urmă, cu toţii jucăm în aceeaşi echipă.

Meciuri în Manaus

MeciDataOraFazaMeciScor
815.0601:00Grupa DAngliaItalia 1-2
1819.0601:00Grupa ACamerunCroaţia 0-4
3023.0601:00Grupa GSUAPortugalia 2-2
4125.0623:00Grupa EHondurasElveţia 0-3