Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Curitiba oraş gazdă la Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Curitiba este cel mai populat oraş din sudul Braziliei, cu o populaţie de 1,8 milioane locuitori, şi e în centrul zonei metropolitane ce se află pe a patra poziţie după contribuţia la produsul intern brut naţional. Cu toate aceastea, Curitiba se bucură de condiţii structurale ce oferă un nivel ridicat de bunăstare pentru locuitorii săi, mulţumită nenumăratelor parcuri şi calendarului cultural de înaltă calitate.

Începând cu anul 1853, atunci când a devenit capitala statului Parana, oraşul a trecut prin mai multe proiecte de dezvoltare urbană, urmărindu-se însă evitarea unei creşteri necontrolate. Curitiba a devenit un exemplu de urmat în ceea ce priveşte transportul şi protejarea mediului înconjurător.

Curitiba are un grad solid de dezvoltare economică şi industrială, bazat pe principii de responsabilitate şi organizare. Experţi ai mediului financiar îl consideră drept locul ideal pentru investiţii în Brazilia. Acest lucru este certificat de prezenţa în Curitiba a unor corporaţii precum Nissan, Renault, Volkswagen, Philip Morris, Audi, Volvo, Siemens, Exxon Mobil, Electrolux sau Kraft Foods.

Bogăţia culturală a acestor locuri este datorată procesului masiv de imigraţie căruia i-a fost supus întreg sudul Braziliei de-a lungul secolului 19. Comunităţile de poloni, germani, ucraineni, japonezi sunt cele mai reprezentative în Curitiba, fiecare având un parc sau un monument care să omagieze contribuţia la dezvoltarea oraşului. Spre exemplu, în anul 1980, după vizita Papei Ioan Paul al II-lea, a fost inaugurat parcul ce-i poartă numele, pe o suprafaţă de 46.000 de metri pătraţi, aici găsindu-se, printre altele, şapte case poloneze tradiţionale din bârne.

Un alt simbol turistic al oraşului Curitiba este Grădina botanică, formată dintr-o serie de grădini de inspiraţie franceză, cu garduri vii şi întinderi vaste de flori. Piesa de rezistenţă a grădinii este sera în stilul art-nouveau ce veghează asupra împrejurimilor şi conţine numeroase colecţii de plante tropicale. Aici se află şi Muzeul botanic, ce găzduieşte expoziţii, un teatru şi o bibliotecă.

Poster Curitiba

Poster Curitiba

Posterul ales de locuitori pentru a reprezenta oraşul lor în vederea găzduirii meciurilor de la Campionatul Mondial din 2014 prezintă imaginea unui pin numit Araucaria. Cunoscut în Brazilia şi drept "Pinherio do Parana", acest tip de pin a acoperit o mare arie din pământul care înconjura Curitiba înainte de fondarea acestuia în secolul al XVII-lea.

Acest tip de pin este simbolic pentru locuitorii oraşului, ocupând un loc aparte în inimile acestora datorită faptului că numele de Curitiba, de sorginte indigena, se traduce prin sintagma "o mulţime de pini".

Cunoscut în Brazilia cât şi în întreaga lume pentru transportul public excelent, pentru dezvoltarea continuă dar mai ales pentru puternica sa cultură a inovaţiei, Curitiba este casa unei populaţii mixte, formată din oameni aparţinând unor numeroase etnii care au ales să trăiască aici în pace şi armonie culturală.

Pinul brazilian se înaltă înspre cer, deschizându-şi conurile precum nişte cupe închinate în cinstea fotbalului.

Meciuri în Curitiba

MeciDataOraFazaMeciScor
1216.0622:00Grupa FIranNigeria 0-0
2621.0601:00Grupa EHondurasEcuador 1-2
3523.0619:00Grupa BAustraliaSpania 0-3
4826.0623:00Grupa HAlgeriaRusia 1-1