Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Cuiaba oraş gazdă la Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Capitala statului Mato Grosso, Cuiaba este poziţionată în centrul geografic al Americii de Sud, fiind la 2.000 de kilometri atât faţă de Oceanul Atlantic cât şi faţă de Oceanul Pacific. Oraşul a luat fiinţă în 1719, în plină perioadă de Goană după Aur a Braziliei. Centrul oraşului găzduieşte şi acum mai multe clădiri ce au fost declarate în 1992 parte a moştenirii istorice naţionale.

Pentru aproape 250 de ani oraşul a trăit mai mult în anonimat şi izolare. Acest lucru era evidenţiat de faptul că, pentru guvernele imperiale şi, mai târziu, republicane, Cuiaba era locul unde erau trimişi în exil anumiţi politicieni care se dovedeau dificili. Izolarea a avut, însă, şi un aspect pozitiv. Lipsa interacţiunii cu mediul exterior a permis păstrarea obiceiurilor şi stilului de viaţă tradiţional, bogata cultură locală împletind influenţe amerindiene, africane şi portugheze.

Începând cu anul 1930 dezvoltarea infrastructurii rutiere şi aviatice au permis dezvoltarea oraşului. Mutarea capitalei Braziliei de la Rio de Janeiro la Brasilia a dat un nou imbold, Cuiaba intrând într-un proces de creştere exponenţială. Comerţul cu produse agricole, în special soia şi orez, a făcut ca populaţia oraşului să crească, în numai 20 de ani, de la 50.000 de locuitori în anii 60 până la peste 250.000 în anii 80, incluzînd aici micile localităţi din apropiere.

Cuiaba are o poziţie privilegiată în ceea ce priveşte turismul, având trei dintre cele mai importante ecosisteme specifice Braziliei: savana Cerrado, zonele mlăştinoase ale Pantanal-ului şi Amazonul. Turismul e, de altfel, una din sursele principale de venit ale zonei, asta nefiind însă pe placul ecologiştilor, care consideră că mediul natural este pus în pericol.

Lanţul muntos Chapada dos Guimaraes se află, de asemenea, în apropiere, siturile arheologice şi cei peste 3.000 de kilometri pătraţi ai Parcului Naţional atrăgând anual mii de vizitatori. Acelaşi lanţ este şi motivul pentru care Cuiaba este considerată cea mai fierbinte capitală statală, munţii stopând curenţii de aer rece, temperaturile estivale depăşind 40 de grade Celsius.

Poster Cuiaba

Poster Cuiaba

Cuiaba, capitala statului Mato Grosso, e localizată exact în centrul Americii de Sud, putând fi astfel considerată inima continentului. Bogată în istorie, cultură şi gastronomie, Cuiaba este binecunoscută pentru căldura sa, nefiind vorba doar de climă – felul de a fi al oamenilor, călduros şi primitor, dă unicitate oraşului.

Posterul oraşului Cuiaba foloseşte culori vii pentru a arăta bucuria pe care o aduce Campionatul Mondial 2014 şi spiritual vesel al locuitorilor oraşului, fotbalul fiind evidenţiat de mingea în care va şuta jucătorul. Mişcarea mingii şi formele ce o înconjoară amintesc de entuziasmul celor care urmăresc fotbalul. Centrul mingii are forma statului Mato Grosso, un mesaj subtil că toţi sunt pregătiţi pentru a găzdui cel mai important eveniment din istorie.

Cuiaba este punctual de intrare în cea mai mare câmpie inundabilă din lume, Pantanal Matogrossense, şi e casa păsării jabiru, o specie de barză, care este simbol al zonei şi unul dintre elementele importante ale posterului.

Meciuri în Cuiaba

MeciDataOraFazaMeciScor
414.0601:00Grupa BChileAustralia 3-1
1618.0601:00Grupa HRusiaCoreea de Sud 1-1
2822.0601:00Grupa FNigeriaBosnia 1-0
3724.0623:00Grupa CJaponiaColumbia 1-4