Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Olanda – Mexic 2-1. Portocală cu mecanism întârziat

Meciul Olanda - Mexic din optimile Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a fost cu siguranţă unul din cele mai dramatice ale turneului final.


Articol scris de Marius Adomnicăi
29 iunie 2014

Golul lui Huntelaar din penalty a calificat Olanda în sferturile Campionatului Mondial 2014 după 2-1 cu Mexic

Golul lui Huntelaar din penalty a calificat Olanda în sferturile Campionatului Mondial 2014 după 2-1 cu Mexic

Estadio Castelao din Fortaleza, gazdă a meciului OlandaMexic, din optimile Campionatului Mondial de Fotbal 2014, putea fi cu uşurinţă confundat, la ora începerii partidei, cu un cuptor. Selecţionerul batav Louis van Gaal era extrem de îngrijorat, cerând oficialilor FIFA să permită pauze de hidratare. Testele făcute de olandezi arătau că unii jucători pierd pe parcursul unui meci până la patru litri de lichide. Mexicanii aveau, în această privinţă, un uşor avantaj, fiind deja familiarizaţi cu temperatura şi umididatea excesivă, după meciul disputat aici în grupe împotriva Braziliei. Dar atunci când echipele au ieşit la încălzire, însăşi ideea de încălzire s-a dovedit mai degrabă cinică, jucătorii fiind acoperiţi aproape imediat de broboane de transpiraţie.

Olanda intra în acest meci din postura echipei cu cea mai productivă ofensivă din faza grupelor, europenii înscriind de 10 ori. De cealaltă parte, Mexic venea cu o defensivă solidă, cu doar un gol primit, în meciul împotriva Croaţiei, dar într-un moment când avantajul selecţionatei lui Miguel Herrera era deja de 3 goluri.

Cele 39 de grade Celsius au anesteziat complet selecţionata europeană. Mexicanii au început meciul curajos, jucând în viteză, având clar intenţii ofensive. Olanda s-a mulţumit să se apere, uneori supranumeric, lăsându-i în avanposturi pe Robin van Persie şi pe Arjen Robben. Ocaziile importante ale primei reprize le-au aparţinut, în mod evident, mexicanilor. Carlos Salcido şi Giovani dos Santos l-au testat Jasper Cillessen, dar portarul olandez a reuşit să blocheze ambele tentative.

Repriza secundă a început tot cu dominarea mexicanilor, însă de această dată cu rezultate pe tabelă. Ghinionistul din meciul împotriva Camerunului, Giovani dos Santos, a profitat de lipsa de intensitate în marcaj a lui Daley Blind şi a trimis mingea în plasă. 1-0 pentru Mexic şi Olanda se vedea nevoită să iasă din starea de conservare în care se aflase până în acel moment.

Jucătorii lui Van Gaal au început să atace în valuri, dar nu reuşeau decât să accentueze imaginea solidă a defensivei mexicane. Portarul Guillermo Ochoa a avut şi el şansa să iasă în evidenţă la cornerul executat de Robben. Stefan de Vrij a reluat centrarea spre poartă, dar Ochoa a reacţionat instinctiv, reuşind să devieze mingea în bara din stânga sa.

Robben era jucătorul care reprezenta pericolul principal din ofensiva olandeză, el provocând agitaţie în careul mexican, fiind aproape de a obţine o lovitură de pedeapsă, neacordată însă. Colegul său de atac, Robin van Persie, avusese o evoluţie neglijabilă pentru mai bine de o oră, iar Van Gaal a mutat în minutul 76. Klaas-Jan Huntelaar i-a luat locul atacantului lui Manchester United, iar prezenţa lui urma să se dovedească decisivă.

Cu două minute înainte de final, atunci când spectatorii mexicani din tribune îşi făceau deja planurile pentru sferturile Campionatului Mondial, Huntelaar i-a pasat cu o lovitură de cap lui Wesley Sneijder în centrul careului, acesta înscriind cu un şut puternic. Deja se anunţau prelungiri, dar gândul a încă 30 de minute de joc în căldura insuportabilă nu i-a fost pe plac lui Robben.

Înconjurat în flancul drept de fundaşi adverşi, olandezul a reuşit să inventeze o acţiune care l-a obligat pe veteranul Rafael Marquez să îl faulteze în careu. Huntelaar a transformat lovitura de pedeapsă, spre disperarea jucătorilor şi a spectatorilor mexicani. 2-1 şi Olanda se califica în sferturi. Mexic înregistra a şasea eliminare consecutivă în optimile Campionatului Mondial de Fotbal, serie ce începuse la turneul final din 1994.

În conferinţa de presă de după meci Van Gaal a recunoscut că a fost un meci dificil, dar că pauzele de hidratare i-au oferit şansa de a face modificările tactice necesare pentru a reveni în meci. Astfel, un handicap evident s-a dovedit de fapt o oportunitate. Rămâne de văzut ce va face Olanda în faţa următorului adversar, ce urmează să se aleagă dintre Costa Rica şi Grecia.


Articol scris de Marius Adomnicăi
29 iunie 2014

Echipe
» Mexic

» Olanda


Articole pe aceeaşi temă
Robin van PersieBrazilia – Olanda 0-3. Olandezii se impun în duelul pentru locul al treilea
Golurile lui van Persie, Blind şi Wijnaldum au adus victoria pentru Olanda în meciul din finala mică a Campionatului Mondial, cu Brazilia

Louis van GaalVan Gaal împotriva disputării meciului pentru locul al treilea
Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, nu este de acord cu disputarea meciului pentru locul al treilea la un turneu final de Campionat Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Tim KrulTim Krul: „Un vis devenit realitate”
Portarul Tim Krul a avut două intervenţii decisive la loviturile de departajare şi a adus calificarea Olandei în semifinalele Campionatului Mondial