Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal

Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.


Articol scris de David Petre
9 iulie 2014

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1

Argentina şi Olanda s-au întâlnit de patru ori la Campionatul Mondial de Fotbal. Europenii au câştigat două meciuri, Argentina s-a impus o dată, în timp ce ultimul meci direct s-a încheiat la egalitate, 0-0.

Istoria duelurilor directe între Argentina şi Olanda la Cupa Mondială a început în 1974 cu o victorie convigătoare a europenilor, 4-0 la Gelsenkirchen în faza a doua a grupelor, după dubla lui Johan Cruijff şi golurile lui Ruud Krol şi Johnny Rep.

Patru ani mai târziu, sud-americanii şi-a luat revanşa în cel mai important meci – finala Campionatului Mondial organizat chiar de Argentina. Jocul s-a decis în prelungiri după 1-1 la finalul primelor 90 de minute, iar sud-americanii s-au impus cu 3-1 prin golurile lui Mario Kempes şi Daniel Bertoni.

În 1998, Olanda a revenit în avantaj în duelurile directe cu Argentina după o victorie cu 2-1 în sferturile de finală. Antrenorul antrenor secund al „Portocalei Mecanice” Patrick Kluivert a deschis scorul, Claudio Lopez a restabilit egalitatea, pentru ca Olanda să se impună graţie unui gol memorabil al lui Dennis Bergkamp, când ambele echipe rămăseseră în inferioritate numerică.

Olanda şi Argentina s-au întâlnit ultima oară la Cupa Mondială în 2006, în ultimul meci din „Grupa Morţii” în care au mai evoluat Coasta de Fildeş şi Iugoslavia. Deja calificate în faza următoare a competiţiei, cele două echipe au încheiat la egalitate la Frankfurt, 0-0, un meci în care au evoluat Sneijder, Van Persie şi Kuyt la olandezi, respectiv Mascherano şi Messi la sud-americani.

În afara duelurilor de la Campionatul Mondial, Olanda şi Argentina s-au mai întâlnit de 4 ori în jocuri amicale şi bilanţul este favorabil europenilor, cu 2 victorii şi 2 remize. Primul duel a avut loc la Amsterdam chiar înaintea Mondialului din 1974 şi s-a încheiat 4-1. Cinci ani mai târziu cele două s-au întâlnit la aniversarea FIFA şi au remizat fără gol marcat, diferenţa făcându-se în favoarea sud-americanilor la loviturile de pedeapsă (8-7). Tot la egalitate s-a încheiat şi amicalul din 1999, scor 1-1, după care Olanda s-a impus cu 1-0 la Amsterdam într-un joc de verificare din 2003.


Articol scris de David Petre
9 iulie 2014

Echipe

» Olanda


Articole pe aceeaşi temă
Robin van PersieBrazilia – Olanda 0-3. Olandezii se impun în duelul pentru locul al treilea
Golurile lui van Persie, Blind şi Wijnaldum au adus victoria pentru Olanda în meciul din finala mică a Campionatului Mondial, cu Brazilia

Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Louis van GaalVan Gaal împotriva disputării meciului pentru locul al treilea
Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, nu este de acord cu disputarea meciului pentru locul al treilea la un turneu final de Campionat Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală