Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Nigeria – Argentina 2-3. Împreună spre optimi

Nigeria - Argentina a fost meciul de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 în care echipa lui Messi a jucat mai aproape de aşteptări.


Articol scris de Marius Adomnicăi
26 iunie 2014

Lionel Messi a reuşit o dublă în meciul Nigeria - Argentina 2-3

Lionel Messi a reuşit o dublă în meciul Nigeria - Argentina 2-3

Nigeria şi Argentina se întâlneau în ultima etapă a grupei G a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, într-un meci ce urma să decidă ocupanta primului loc. După două victorii, sud-americanii erau siguri de calificare, un egal fiindu-le suficient pentru a rămâne lideri. Nigerienii depindeau într-o mică măsură şi de rezultatul partidei BosniaIran, o eventuală victorie a asiaticilor obligându-i pe africani să obţină măcar un punct în faţa Argentinei.

Ambele echipe au pornit partida de pe Estadio Beira Rio din Porto Alegre în formula standard pe care o folosiseră în întâlnirile precedente. Tribunele dominate de fanii argentinieni aveau să exulte după doar 3 minute de joc. Angel Di Maria a primit în stânga o pasă de la Javier Mascherano, şutul său a fost deviat de către portarul Vincent Enyeama în bară, mingea a ajuns în mijlocul careului de unde Lionel Messi a propulsat-o violent sub transversală.

Nigerienii, chiar dacă până la acest meci nu reuşiseră decât un gol în faţa Bosniei, au răspuns la faza imediat următoare. Ahmed Musa a primit mingea în flancul drept, l-a depăşit lejer pe Pablo Zabaleta şi a trimis pe colţul lung, Romero nereacţionând suficient de rapid.

Cu 2 goluri în 4 minute Argentina şi Nigeria egalau o performanţă reuşită doar în alte două rânduri la un Campionat Mondial. Precedentele aveau o oarecare vechime: primul fusese în 1954, în partida Austria – Cehoslovacia, iar al doilea în 1986, în duelul dintre Uniunea Sovietică şi Ungaria.

Cu Lionel Messi şi Angel Di Maria cu poftă de joc, Argentina şi-a continuat ofensiva, dorind parcă să şteargă din memorie impresia modestă lăsată în primele două meciuri ale grupei. Vedeta Barcelonei a fost omniprezent, trecând de la postura de servant pentru Higuain, care totuşi nu a profitat, la cea de executant al loviturilor libere. La o astfel de fază fixă, din minutul 20, Messi l-a pus într-o situaţie foarte dificilă pe John Obi Mikel, care era cât pe ce să înscrie în proprie poartă, salvat fiind de către Enyeama.

Portarul nigerian a mai avut până la pauză două reflexe senzaţionale, prima oară la şutul lui Di Maria din minutul 30, când a deviat mingea peste poartă. Apoi, când mai era un minut până la pauză, Enyeama a securizat vinclul porţii sale, acolo unde ar fi intrat mingea trimisă de Lionel Messi din lovitură liberă. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la lovitura din ultima fază a primei reprize, argentinianul găsind traiectoria perfectă pentru a-i pune pe ai săi din nou în avantaj.

Nigeria era departe de a se fi consolat cu rezultatul. Nu trecuseră decât 2 minute de la reluarea partidei iar Ahmed Musa făcea dubla şi ducea scorul la 2-2. Păstrând tiparul succesiunii rapide a golurilor, Argentina a marcat al treilea său gol în minutul 50. Ezequiel Lavezzi, intrat în prima repriză în locul accidentatului Sergio Kun Aguero, a executat bine un corner, Ezequiel Garay a recentrat iar Marcos Rojo a trimis în plasă.

Messi a ieşit de pe teren în minutul 62, nu înainte de a mai fi în centrul unor faze importante ale Argentinei, neconcretizate însă. Meciul a continuat în aceeaşi manieră deschisă, agreabilă pentru spectatori, atât sud-americanii cât şi africanii fiind periculoşi, dar golurile se terminaseră deja.

În ciuda înfrângerii, Nigeria s-a calificat de pe locul secund, având ca adversară în optimi echipa Franţei. Argentina lui Messi se va întâlni cu Elveţia, primul pas pe un culoar mai mult decât favorabil în drumul spre finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014.


Articol scris de Marius Adomnicăi
26 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.