Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Neymar: „Am vorbit cu Messi despre o posibilă finală Brazilia – Spania la Campionatul Mondial”

Brazilianul Neymar a acordat un interviu site-ului FIFA.com în care vorbeşte despre adaptarea sa la FC Barcelona şi presiunea de a juca primul său campionat mondial în faţa propriilor suporteri.


Articol scris de David Petre
24 februarie 2014

Neymar, Brazilia

Neymar, Brazilia

Au trecut şase luni de la transferul tău la FC Barcelona. Se poate spune că eşti un alt jucător faţă de perioada petrecută la Santos?
Neymar: Nu, sunt acelaşi, doar mai experimentat având în vedere că joc în alt oraş din altă ţară. Înveţi lucruri noi, cunoşti o cultură nouă, ceea ce e important.

Vorbeşti deja spaniolă?
Neymar: Puţin (răspunde în spaniolă). Este destul de asemănătoare cu portugheza, deşi puţin mai grea.

Te surprinde faptul că te-ai adaptat atât de repede la FC Barcelona?
Neymar: Nu aş spune că mă surprinde. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am avut mult noroc, mai ales să fi găsit un grup de oameni minunaţi şi jucători care m-au făcut să mă simt binevenit. Vorbim despre jucători care practic au câştigat tot ce se putea câştiga şi totuşi rămân la fel de modeşti. Acesta este motivul pentru care totul merge atât de bine.

Ce îţi lipseşte legat de Brazilia?
Neymar: Îmi lipsesc casa, familia şi prietenii. Dar, aşa cum am spus, mă bucur să descopăr lucruri noi. Acum îmi trăiesc visul din copilărie, acela de a juca la un club din Europa. Faptul că este un club de talia Barcelonei mă face să umple de mândrie. Îmi place totul aici: vremea, oamenii… Sunt multe asemănări cu Brazilia, ceea ce mă ajută mult. Chiar şi plaja…

Fanii se aseamănă cu cei ai lui Santos? Poţi merge pe stradă fără probleme?
Neymar: Sunt plini de pasiune, la fel ca la Santos. Şi da, pot merge pe stradă fără probleme. Unii oameni mă recunosc dar asta e normal.

Când ai jucat anul trecut finala Cupei Confederaţiilor contra Spaniei luaseşi deja decizia să te transferi la Barcelona. Cum a fost să ai în faţă viitorii colegi?
Neymar: A fost ciudat să joc o finală contra viitorilor coechipieri. Acum vorbim uneori despre acel meci. Pentru mine a fost o victorie fenomenală.

Crezi că poate veni răzbunarea în iunie? Brazilia şi Spania se pot întâlni încă din faza optimilor de finală…
Neymar: Nu cred că este vorba de răzbunare. Fiecare echipă participantă la Campionatul Mondial va veni în Brazilia ca să câştige şi va fi un turneu puternic. Toate echipele se pregătesc bine, dar cred că Brazilia are o bună şansă să ajungă în finală şi să câştige un nou titlu. Asta sperăm cu toţii şi ne antrenăm pentru acest obiectiv.

Întorcându-ne la finala contra Spaniei, a fost atmosfera de pe Maracana şi, mai ales, modul în care tot publicul a intonat imnul un factor semnificativ? Cum s-a simţit din teren?
Neymar: A fost un moment fantastic şi sunt sigur că vor mai fi astfel de momente în timpul Campionatului Mondial. Va fi chiar mai intens decât la Cupa Confederaţiilor.

Cum s-a schimbat naţionala Seleção de la venirea lui Luis Felipe Scolari?
Neymar: Echipa şi creat propria identitate. Aveam nevoie de timp să ne antrenăm şi să ne cunoaştem mai bine, timp pentru ca jocul nostru să meargă. Am avut acest timp la Cupa Confederaţiilor şi totul a mers bine. Modul în care grupul s-a legat, atât pe teren cât şi în afara lui, a fost fantastic, iar acest lucru ne-a motivat şi mai mult să muncim împreună. Ne-a ajutat să câştigăm trofeul.

Care sunt principalele calităţi ale lui Felipao ca antrenor?
Neymar: Este un tip normal. Glumeşte, dar poate fi şi dur când situaţia o impune. Este un tip foarte muncitor, căruia îi place să câştige, dar cel mai important este că este un om grozav. Calitatea umană este cea prin care a câştigat echipa.

Îţi vine să crezi că peste doar patru luni te vei pregăti să joci la Campionatul Mondial?
Neymar: Pare că mai e ceva timp până atunci, dar timpul zboară şi imediat va începe competiţia. Faptul că este la noi acasă este un motiv de mândrie. În acelaşi timp sunt emoţionat, dar sper că voi trece cu bine peste acest lucru şi că va fi un turneu grozav, mai ales pentru noi.

Ce înseamnă pentru tine faptul că vei juca primul tău Mondial pe teren propriu?
Neymar: Este o oportunitate unică şi suntem cu toţii conştienţi de acest lucru. Suntem încântaţi şi fericiţi că alţii vor veni să descopere Brazilia şi cultura noastră. Ştiu că toţi se vor simţi bineveniţi.

Ai urmărit tragerea la sorţi?
Neymar: Da, am văzut-o la Barcelona. Sorţii ne-au hărăzit o grupă dificilă, dar sperăm să facem un turneu bun. Vor fi multe echipe puternice la această competiţie şi trebuie să abordăm toate meciurile la fel, indiferent de numele adversarului, pentru a evita surprize neplăcute.

Întotdeauna ai vorbit în termeni elogioşi despre Lionel Messi, dar la Campionatul Mondial va fi un rival direct, cu aceleaşi obiective ca şi tine…
Neymar: Am vorbit despre o posibilă finală Brazilia – Argentina. Sunt un mare fan al lui Messi, chiar mai mult de când lucrăm împreună.

Te-a surprins cu ceva de când sunteţi coechipieri?
Neymar: Când îl vezi doar la televizor nu poţi aprecia în totalitate jocul său. Acum îl respect şi mai mult.

Fanii brazilieni şi-au pus multe speranţe în tine pentru Campionatul Mondial. Ce le poţi spune înainte de marele turneu?
Neymar: Îi pot asigura că vor vedea 23 de războinici care vor lupta pentru ţara lor şi pentru visul tuturor de a câştiga încă un titlu mondial. Să sperăm că vor fi cu noi până la capăt şi că noi îi vom răsplăti cum se cuvine.

În final, te invităm să termini următoarea propoziţie: „În 2014, Neymar va fi…”
Neymar: (Se gândeşte puţin, apoi râde): … Campion mondial!


Articol scris de David Petre
24 februarie 2014

Echipe

Jucători

Articole pe aceeaşi temă
Robin van PersieBrazilia – Olanda 0-3. Olandezii se impun în duelul pentru locul al treilea
Golurile lui van Persie, Blind şi Wijnaldum au adus victoria pentru Olanda în meciul din finala mică a Campionatului Mondial, cu Brazilia

Louis van GaalVan Gaal împotriva disputării meciului pentru locul al treilea
Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, nu este de acord cu disputarea meciului pentru locul al treilea la un turneu final de Campionat Mondial

Luiz Felipe ScolariScolari indecis asupra viitorului său la naţionala Braziliei
Selecţionerul Luiz Felipe Scolari a discutat despre înfrângerea Braziliei cu Germania şi viitorul său pe banca tehnică a naţionalei

David LuizDavid Luiz: „Ne cerem scuze în faţa tuturor brazilienilor”
Fundaşul David Luiz şi portarul Julio Cesar au comentat eşecul suferit de Brazilia în semifinala Campionatului Mondial, cu Germania

Toni Kroos a reuşit cea mai rapidă dublă din istoria Campionatului Mondial de Fotbal Recorduri şi curiozităţi după Brazilia – Germania 1-7
Rezultatul neaşteptat al meciului Brazilia - Germania din semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a stabilit o serie de noi recorduri ale competiţiei.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei