Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Miguel Herrera, selecţionerul Mexicului: „De ce să nu visăm la titlul mondial?”

Miguel Herrera, selecţionerul Mexicului, vorbeste despre situaţia lui Carlos Vela şi visul naţionalei El Tri de a câştiga Campionatul Mondial de Fotbal.


Articol scris de David Petre
3 aprilie 2014

Miguel Herrera, selecţionerul Mexicului

Miguel Herrera, selecţionerul Mexicului

Soarta s-a întors pentru Miguel Herrera. În 1994 ratase de puţin prezenţa în lotul Mexicului pentru Mondialul american, fiind lăsat în afara listei deşi fusese om de bază în preliminarii. Acum însă a fost adus ca selecţioner al ţării sale după o campanie nu tocmai bună a naţionalei El Tri, iar echipa a revenit la o formă bună şi a câştigat detaşat barajul intercontinental cu Noua Zeelandă. Reporterii site-ului FIFA.com au stat de vorbă cu Miguel Herrera despre Mondialul din această vară şi despre visul mexicanilor de a câştiga competiţia regină.

Sunteţi deja de şase luni la cârma naţionalei Mexicului. Care ar fi cele mai bune şi cele mai puţin bune lucruri până acum?
Miguel Herrera: Pentru mine este cea mai importantă slujbă pe care o poţi avea ca antrenor de fotbal. Nu există altceva mai înalt, nu încape îndoială. Cel mai rău lucru este că toată lumea te critică, toţi cred că se pricep mai bine decât tine şi spun că sunt mai buni. Dar acest lucru vine odată cu funcţia. Nu există un loc unde poţi fi mai criticat decât aici.

Probabil nu este o situaţie uşor de gestionat, mai ales pentru o persoană dintr-o bucată…
Miguel Herrera: Da, sunt foarte direct şi nu-mi plac ocolişurile. Spun mereu ce ce gândesc, iar acest lucru m-a adus în mijlocul furtunii peste tot pe unde am lucrat. Din fericire lucrurile au mers bine pentru mine pe gazon, dar probabil mi-ar trebui mai mult tact. Ar trebui să trag aer în piept şi să mă gândesc bine la răspunsurile pe care le dau, nu să spun chiar tot ce-mi trece prin cap. Sunt lucruri pe care le înveţi pe parcurs…

Ca jucător aţi ratat la mustaţă prezenţa la Campionatul Mondial din 1994, dar acum ajungeţi, ca selecţioner, la cea mai importantă competiţie a lumii. V-aţi gândit la acest lucru?
Miguel Herrera: Aşa este, am jucat atunci toată campania de calificare, dar când a fost anunţat lotul pentru turneul final eu eram pe lista… jucătorilor care rămâneau acasă. M-a durut nespus. Şi iată, acum ajung la Campionatul Mondial pe ultima sută de metri şi sunt încântat de realizările mele ca antrenor. Dar acest lucru este azi, când vorbim. Ne-am calificat, însă acum trebuie să mergem a Campionatul Mondial conştienţi că trebuie să facem o figură frumoasă. Şi nu mă gândesc doar la Mondialul din această vară, ci şi la următorul.

Aş vrea să vorbim despre decizia lui Carlos Vela de a nu mai juca pentru naţionala Mexicului. Pentru cei care nu cunosc îndeaproape această echipă, cât de important este acest jucător pentru Mexic? La nivel de echipă naţională cu cine ar putea fi comparat ca valoare?
Miguel Herrera: Nu aş putea face comparaţii. Recent cineva l-a comparat cu Messi sau Cristiano Ronaldo, dar nu cred că e cel mai inteligent lucru. Deocamdată Mexic nu are jucători de acest nivel. Carlos este un jucător foarte bun şi traversează o perioadă de excepţie, dar are motivele sale pentru care nu vrea să participe la Campionatul Mondial. Naţionala Mexicului nu va fi mai mai slabă din această cauză, ba chiar va fi mai puternică în condiţiile în care cel care va lua locul lui Vela va veni cu o mare ambiţie şi determinare.

Având în vedere situaţia dumneavoastră din 1994 vă este mai uşor să-i înţelegeţi problema?
Miguel Herrera: Aş spune că da. Am suferit mult când am ratat participarea la Campionatul Mondial. Muncisem pe brânci ca să ajung acolo, dar în final am fost lăsat acasă. Am rămas foarte contrariat şi la fel am simţit şi când m-am întâlnit cu Carlos şi el a spus „nu, nu, nu”. Mintea lui nu este acum la echipa naţională şi adevărul este că nici nu ne-ar fi de folos dacă nu ar da totul. Nu vrea să meargă şi trebuie să acceptăm această situaţie.

Să vorbim despre un alt jucător important, Javier Hernandez. Sunteţi îngrijorat de faptul că joacă foarte puţin la Manchester United?
Miguel Herrera: Sunt îngrijorat şi mi-ar plăcea să joace mai mult. Din păcate pentru noi, se pare că nu este pe placul actualului antrenor. Aceasta este situaţia şi nu putem interveni ca să o schimbăm. Au fost multe accidentări sau suspendări la echipă şi totuşi el nu a prea fost folosit, deşi a răspuns întotdeauna bine indiferent că a fost vorba de 10, 20 sau doar 2 minute. Aleargă după fiecare minge şi nu face rabat la efort. Noi îi cunoaştem îndeaproape situaţia, ştim cum se antrenează şi cum încearcă să îşi îmbunătăţească statutul. El ştie că îl urmărim, dar va trebui să aşteptăm pentru a lua decizia potrivită. Nu putem spune că forma sa a scăzut, dar între timp alţi jucători evoluează meci de meci.

S-a vorbit mult despre postul de portar la naţionala Mexicului. Aţi decis cu cine veţi merge la Turneul Final?
Miguel Herrera: Încă nu. Am şase portari: cinci în Mexic, plus Memo (Ochoa) în Franţa. Cei trei pe care îi vor alege vor fi de acord cu decizia mea, ceilalţi trei vor considera că am făcut o greşeală. Deocamdată patru dintre ei se bat pentru cele trei locuri în lotul pentru Mondial, dar şi pe ceilalţi doi îi urmăresc cu atenţie. Dacă vreunul din primii patru are o problemă, ceilalţi doi pot intra imediat în cursă. Este postul care mă îngrijorează cel mai puţin, tocmai fiindcă sunt mai multe variante bune.

Să vorbim despre obiectivele la Turneul Final. Ştim că nu vă place să vorbiţi despre inabilitatea Mexicului de a atinge sferturile de finală la ultimele ediţii, ci mai degrabă despre o posibilă finală. Credeţi că este cu adevărat posibil să ajungeţi atât de departe?
Miguel Herrera: Ultimele noastre performanţe nu ne-ar îndreptăţi să spunem acest lucru. Ce am spus este că dacă nu mergem la Campionatul Mondial cu gândul de a câştiga, am putea rămâne în poziţia de outsider, iar acest lucru nu este potrivit pentru Mexic. Avem spiritul necesar pentru a spera la un titlu mondial. Avem o infrastructură fotbalistică bună şi jucători valoroşi, deci de ce n-am putea visa? Istoria nostră ne obligă să ne gândim la sferturile de finală, iar dacă vom trece de acest punct oamenii de acasă vor fi fericiţi indiferent ce se va întâmpla mai departe. Acesta este obiectivul pe care mi l-a impus federaţia: mergem în Brazilia pentru un loc în sferturi, apoi vom vedea cine ne poate opri. Am reuşit acest lucru de două ori în istorie [în 1970 şi 1986] şi ne dorim să fim din nou sus. Ar fi fantastic.

Nu mai este mult timp până la turneu. Cât de specială este desemnarea Braziliei ca ţară organizatoare?
Miguel Herrera: Este ca o întoarcere în timp. Mondial din 1950 şi legendara arenă Maracana au găzduit un turneu epic. Brazilienii ştiu să se bucure de fotbal şi această naţiune scoate fotbalişti de mare valoare pe bandă rulantă. Va fi un Mondial de poveste, iar pentru Mexic va fi diferit. De ce nu am merge în Brazilia să facem istorie aşa cum şi Brazilia a făcut istorie în Mexic?


Articol scris de David Petre
3 aprilie 2014

Echipe
» Mexic


Articole pe aceeaşi temă
Miguel Herrera, supărat pe arbitriMexicul acuză arbitrajul, Robben îşi cere scuze pentru simulări
Faza care a dus la penalty-ul ce a decis meciul Olanda - Mexic a fost văzută diferit de cele două tabere. Robben spune că a fost fault, dar admite că îi place să plonje în careul.

Golul lui Huntelaar din penalty a calificat Olanda în sferturile Campionatului Mondial 2014 după 2-1 cu MexicOlanda – Mexic 2-1. Portocală cu mecanism întârziat
Meciul Olanda - Mexic din optimile Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a fost cu siguranţă unul din cele mai dramatice ale turneului final.

Javier Chicharito Hernandez celebrând al treilea gol al MexiculuiCroaţia – Mexic 1-3. Aztecii se califică în optimi
Croaţia - Mexic din grupa A a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a fost unul din cele mai frumoase meciuri ale acestui turneu final.

Luka Modric, CroatiaLuka Modric este optimist înainte de meciul decisiv cu Mexic: „Avem tot ce ne trebuie pentru a câştiga”
Decarul croaţilor Luka Modric consideră ca naţionala sa poate invinge reprezentativa mexicană şi se poate califica astfel in optimile de finală ale Cupei Mondiale

Guillermo OchoaRavanelli îl laudă pe Ochoa: „Este pregătit de Serie A”
Italianul Fabrizio Ravanelli nu s-a arătat surprins de evoluţia foarte bună a lui Guillermo Ochoa în meciul dintre Brazilia şi Mexic

Guillermo OchoaBrazilia – Mexic 0-0. Ochoa aduce un punct pentru mexicani
Brazilia şi Mexic au încheiat la egalitate, scor 0-0, într-un meci contând pentru grupa A de la Campionatul Mondial 2014