Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Mexic în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Mexicului la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
26 mai 2014

Chicharito Hernandez, după golul contra Franţei la Campionatul Mondial 2010

Chicharito Hernandez, după golul contra Franţei la Campionatul Mondial 2010

Mexic este una dintre ţările cu un palmares bogat al participărilor la turneele finale de la Cupa Mondială. Şi-a făcut debutul chiar la Mondialul din Uruguay 1930, acolo unde însă nu a înregistrat nici măcar o victorie. A pierdut pe rând, 1-4 cu Franţa (gol Carreno), 0-3 cu Chile şi 3-6 (goluri Rosas şi Gayon) cu puternica reprezentativă a Argentinei. Nici la următoarele două prezenţe ale mexicanilor, la Mondialul din Brazilia 1950 şi Elveţia 1954, nu consemnăm primele puncte câştigate. În Brazilia, mexicanii au pierdut categoric cu ţara gazdă (0-4) şi Iugoslavia (1-4, gol Ortiz), dar şi ultimul meci cu Elveţia (1-2, gol Casarin). În grupa din 1954, din nou Brazilia a umilit Mexic (5-0 la Geneva), pentru ca mexicanii să încline steagul şi în faţa Franţei, scor 2-3 (goluri Lamadrid şi Balcazar pentru mexicani).

Primul punct pentru mexicani vine abia la Mondialul din 1958 din Suedia. După 0-3 la debut contra ţării gazdă, mexicanii obţin un punct în extremis în faţa Ţării Galilor. Belmonte egala la unu în minutul 90 şi aducea bucuria în tabăra mexicană. În ultimul meci din grupă însă, Ungaria a spulberat şansele mexicanilor după un 4-0 sec la Sandviken.

Patru ani mai târziu, la Mondialul din Chile 1962, Mexic a reuşit să obţină şi prima victorie la un turneu final. După 0-2 cu Brazilia şi 0-1 cu Spania în primele două meciuri ale grupei, Mexic a trecut în mod surprinzător de Cehoslovacia, scor 3-1, deşi primise gol chiar în minutul 1 de la Masek. Diaz, Del Aguila şi Hernandez au întors meciul şi au oferit mexicanilor prima victorie din istorie la un turneu final.

Cu patru ani înainte de organizarea turneului final chiar în Mexic, naţionala condusă de Ignacio Trellez s-a calificat la Cupa Mondială din Anglia 1966. După 1-1 cu Franţa în meciul de debut (gol Borja), mexicanii au cedat în faţa puternicei naţionale engleze, scor 0-2, unul dintre goluri fiind marcat de Sir Bobby Charlton. A urmat un 0-0 cu Uruguay, care a calificat echipa sud-americană în faza următoare a competitiei, trimiţând Mexicul acasă.

Primul mondial organizat de Mexic, cel din 1970, a strâns la debut 16 echipe de pe cinci continente. El s-a desfăşurat pe cinci stadioane, iar la final Brazilia a obţinut cel de-al treilea titlu mondial din istoria sa. Deşi au avut o grupă complicată, mexicanii au reuşit pentru prima dată în istorie să depăşească faza grupelor la un turneu final. După 0-0 în meciul de debut contra puternicei echipe a URSS-ului, mexicanii au zdrobit El Salvador cu un categoric 4-0. Valdivia (2), Fragoso si Basaguren au marcat golurile unui succes impunator al mexicanilor, care au invins apoi şi Belgia cu 1-0 (gol Pena) în faţa a 108.192 de spectatori prezenti pe Azteca. În sferturile de finală însă, mexicanii n-au avut nicio şansă în faţa Italiei lui Riva si Rivera. Italieni s-au impus cu 4-1 deşi până la pauză mexicanii rezistaseră eroic (1-1).

După acest turneu final, mexicanii au ratat calificarea la Mondialul din Germania. Au revenit cu o echipa nouă în 1978 în Argentina, unde însă au pierdut toate jocurile: 1-3 cu Tunisia, 1-3 cu Polonia si 0-6 cu Germania de Vest. Au urmat alţi patru ani de pauză, după ratarea unei noi calificări în 1982.

În 1986, Mexic a organizat a doua Cupă Mondială, câştigată de această dată de Argentina lui Maradona. Pentru mexicani însă, se spune că acest turneu final din 1986 a reprezentat un moment de cotitură. A fost un eveniment decisiv pentru istituţiile statului şi autorităţile locale care au investit masiv în următorii ani în echipe de fotbal şi alte asociaţii. Mexicanii au reuşit să iasă din grupă şi la acest turneu final, după 2-1 cu Belgia (Quirarte şi marele Hugo Sanchez marcatorii golurilor), 1-1 cu Paraguay (gol Flores) şi 1-0 cu Irak (Quirarte marcatorul golului). Ajunsă între cele mai bune 16 echipe din lume, Mexic a trecut şi de Bulgaria cu 2-0 (Negrete şi Servin) într-un meci care a adunat pe Azteca 114.580 de spectatori. În sferturi, Germania de Vest cu Allofs, Matthaus, Brehme sau Littbarski a avut nevoie de prelungiri şi penaltyuri pentru a elimina naţionala mexicană, care a reuşit o performanţă impresionantă cu ocazia acestui turneu final din 1986.

Pentru Mondialul din 1990, Mexic a fost descalificată din preliminarii pentru folosirea unui jucator mai în vârstă decât categoria la care juniorul trebuia să evolueze. Abia în 1994 la World Cup, mexicanii au revenit în prim plan. Şi au contat pe o generaţie bună, care a scos echipa din grupă. Dupa 0-1 cu Norvegia în primul meci, Mexic a învins cu 2-1 Irlanda după dubla lui Luis Garcia. În ultimul meci al grupei, viitoarea finalistă mondială Italia nu -a reuşit să treacă de trupa lui Miguel Mejia Baron şi a remizat 1-1, goluri Massaro şi Bernal. Ajuns în optimile de finală, Mexic a pierdut greu în urma penaltyurilor confruntarea cu Bulgaria. După 1-1 în timpul regulamentar şi prelungiri (gol Garcia Aspe), la loteria penaltyurilor bulgarii au fost mai stapâni pe ei şi au transformat trei din cele patru lovituri, mexicanii ratând trei dintre ele.

În 1998, Mexic a fost repartizată în Grupa E acolo unde în primul meci a trecut de Coreea de Sud cu 3-1. Hernandez de două ori şi Pelaez au adus prima victorie a mexicanilor, care în meciul următor au remizat cu Belgia, 2-2. Garcia Aspe şi Cuahtemoc Blanco au punctat pentru alb-verzi. Spre surpriza generală, nici Olanda n-a reuşit să treacă de Mexic. Cocu şi De Boer marcau pentru 2-0, dar Pelaez şi Hernandez în minutul 94 au adus un punct entuziasmant pentru mexicani. Deşi au condus cu 1-0 Germania până în minutul 75, Mexic s-a recunoscut învins în faza optimilor după 1-2 contra Manshafftului.

Mexic s-a calificat şi la Mondialul Asiatic din 2002, unde a făcut o nouă figură frumoasă. Debutul de la Niigata l-a făcut cu dreptul, după 1-0 contra redutabilei naţionale croate (gol Cuahtemoc Blanco). A urmat o victorie importantă contra Ecuadorului, scor 2-1 prin reuşitele lui Torrado şi Jared Borgetti, dar şi remiză 1-1 cu Italia, goluri Borghetti respectiv Del Piero (in minutul 86!). Calificată în optimi, Mexic a cedat locul din sferturi rivalei Statele Unite, după 0-2 în meciul de la Jeonju.

Bazându-se pe acelaşi grup de jucători, mexicanii conduşi de Ricardo la Volce au mers la Mondialul German hotărâţi să depăşească faza grupelor. Şi au reuşit după 3-1 cu Iran (Claudio Bravo două goluri şi Sinha), 0-0 cu Angola şi 1-2 cu Portugalia (gol Fonseca). În optimi însă au avut de luptat cu Argentina, pe care au reuşit să o ducă în prelungiri după 1-1 în timpul regulamentar de joc. Rafa Marquez marca pentru mexicani, dar Crespo şi mai apoi Maxi în prelungiri calificau Argentina în sferturile de finală.

La Mondialul African din 2010, Mexic a lăsat în afara zonei de calificare Franţa şi a pătruns în optimile de finală înaintea ţării gazdă, Africa de Sud. După 1-1 la debutul contra Africii de Sud (gol Marquez în minutul 79), mexicanii au bătut clar Franţa lui Ribery şi Anelka, scor 2-0 (goluri Blanco si Chicharito Hernandez). Deşi au pierdut 0-1 cu Uruguay în ultima partidă din grupă, mexicanii s-au calificat în optimi datorită golaverajului pozitiv. Din nou însă, în optimi Argentina le-a barat drumul spre sferturi. Tevez de două ori şi Gonzalo Higuain au punctat pentru un 3-1 facil, golul mexicanilor fiind opera aceluiaşi Chicharito Hernandez.

Camerun, Brazilia şi Croaţia sunt cele trei adversare pe care mexicanii le vor întâlni acum la Cupa Mondială în Brazilia, iar obiectivul selecţionerului Miguel Herrera este calificarea în faza optmilor de finală.


Articol scris de Florin Codreanu
26 mai 2014

Echipe
» Mexic


Articole pe aceeaşi temă
Miguel Herrera, supărat pe arbitriMexicul acuză arbitrajul, Robben îşi cere scuze pentru simulări
Faza care a dus la penalty-ul ce a decis meciul Olanda - Mexic a fost văzută diferit de cele două tabere. Robben spune că a fost fault, dar admite că îi place să plonje în careul.

Golul lui Huntelaar din penalty a calificat Olanda în sferturile Campionatului Mondial 2014 după 2-1 cu MexicOlanda – Mexic 2-1. Portocală cu mecanism întârziat
Meciul Olanda - Mexic din optimile Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a fost cu siguranţă unul din cele mai dramatice ale turneului final.

Javier Chicharito Hernandez celebrând al treilea gol al MexiculuiCroaţia – Mexic 1-3. Aztecii se califică în optimi
Croaţia - Mexic din grupa A a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a fost unul din cele mai frumoase meciuri ale acestui turneu final.

Luka Modric, CroatiaLuka Modric este optimist înainte de meciul decisiv cu Mexic: „Avem tot ce ne trebuie pentru a câştiga”
Decarul croaţilor Luka Modric consideră ca naţionala sa poate invinge reprezentativa mexicană şi se poate califica astfel in optimile de finală ale Cupei Mondiale

Guillermo OchoaRavanelli îl laudă pe Ochoa: „Este pregătit de Serie A”
Italianul Fabrizio Ravanelli nu s-a arătat surprins de evoluţia foarte bună a lui Guillermo Ochoa în meciul dintre Brazilia şi Mexic

Guillermo OchoaBrazilia – Mexic 0-0. Ochoa aduce un punct pentru mexicani
Brazilia şi Mexic au încheiat la egalitate, scor 0-0, într-un meci contând pentru grupa A de la Campionatul Mondial 2014