Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Maya Yoshida: „Sper să depăşim performanţa de acum patru ani”

Fundaşul naţionalei Japoniei povesteşte despre dorinţa de a participa la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 şi despre rezultatele la care se aşteaptă.


Articol scris de Marius Adomnicăi
13 iunie 2014

Maya Yoshida, Japonia

Maya Yoshida, Japonia

Dacă la Campionatul Mondial de Fotbal 1998 Japonia era formată din jucători ce jucau în campionatul naţional, pentru acest turneu mai bine de jumătate din lotul nipon e reprezentat de stranieri. Unul dintre aceştia e Maya Yoshida, fundaşul celor de la Southampton. El se pregăteşte pentru debutul la turneul final din Brazilia, atunci când Japonia va întâlni Coasta de Fildeş.

Acesta este scurtul interviu acordat Fifa TV:

Maya, în 1998 niciun jucător al naţionalei Japoniei nu activa la un club din străinătate. Acum, la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 sunt 12 stranieri în lotul vostru. Cum crezi că s-au schimbat sau cum au evoluat aceştia?
Cred că ne ajută mult faptul că ne confruntăm în mod curent cu jucători de clasă, mai ales în ceea ce priveşte competiţiile internaţionale. Aceste experienţe m-au schimbat cel mai mult. Comparativ cu acum patru ani a crescut numărul de jucători japonezi ce joacă în străinătate, şi sunt convins că după acest turneu final vor fi şi mai mulţi.

Cum ai crescut tu jucând în Europa?
În Japonia jucam aproape tot timpul alături de jucători japonezi. Jucând în Anglia şi Olanda am avut ocazia să întâlnesc tot felul de jucători, mai ales că în aceste campionate sunt jucători foarte puternici din punct de vedere fizic. Mi s-a părut neobişnuit la început să joc cu europeni sau sud-americani, dar în cele din urmă a devenit ceva normal. La fel e şi cu meciurile internaţionale, dacă la început mi s-a părut ceva foarte deosebit, acum ţine de normalitate.

Ce influenţă are Alberto Zaccheroni asupra echipei?
Cred că antrenorul nostru înţelege cu adevărat japonezii. Ne-a ajutat să fim competitivi în faţa marilor echipe europene, dar în acelaşi timp a păstrat stilul japonez.

V-a ajutat participarea la Cupa Confederaţiilor 2013 să vă pregătiţi pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2014?
Am ajuns să cunoaştem mai bine Brazilia, fotbalistic şi non-fotbalistic. În afară de vremea toridă şi mediul natural, am experimentat şi în ceea ce priveşte mâncarea, viaţa în hotel. Cred că va conta mult asta. Chiar dacă în 2013 nu am obţinut rezultate prea bune, înfruntările de atunci ne-au oferit nişte lecţii valoroase.

Motto-ul Federaţiei Japoneze de Fotbal este Yume wo Chikara ni (Transformă-ţi visele în putere). Care este visul tău pentru această Cupă Mondială?
Doar o mână de jucători din lume au şansa de a participa la Cupa Mondială. Acum patru ani am urmărit turneul final de acasă şi îmi doream să fiu pe teren. Visul meu e să obţinem o performanţă mai bună faţă de cea de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Aş spune că e mai degrabă un ţel decât un vis.

Îţi aduci aminte de ceva anume de când urmăreai Cupa Mondială de acasă?
Japonia a obţinut atunci rezultate peste aşteptări. A fost anul în care Keisuke Honda sau Eiji Kawashima, cu care jucasem în Japonia, şi-au demonstrat talentul. Am simţit foarte apropiat acel turneu, atunci participarea la o Cupă Mondială nu a mai fost doar un vis, ci un scop. Iar acum acel scop a fost atins.


Articol scris de Marius Adomnicăi
13 iunie 2014

Echipe


Articole pe aceeaşi temă
Alberto ZaccheroniAlberto Zaccheroni a demisionat de la naţionala Japoniei
Alberto Zaccheroni renunţă la funcţia de selecţioner al naţionalei Japoniei după eliminarea din faza grupelor la Campionatul Mondial

James Rodriguez a fost omul decisiv al ColumbieiJaponia – Columbia 1-4. Spectacol oferit de către James Rodriguez
Meciul Japonia - Columbia, din grupa C a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, a fost departe de a le da emoţii sud-americanilor.

Giorgios Samaras în duel cu Yoshito OkuboJaponia – Grecia 0-0. Un nou meci greu digerabil
Japonia - Grecia, din grupa C a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, a fost o nouă pledoarie negativă la adresa fotbalului.

Golul lui Gervinho a adus Coastei de Fildeş 3 puncte în meciul cu JaponiaCoasta de Fildeş – Japonia 2-1. Elefanţii, mai puternici decât samuraii
Intrarea lui Didier Drogba a fost providenţială pentru Coasta de Fildeş, care a întors în repriza secundă scorul împotriva Japoniei în meciul din Grupa C a Mondialului brazilian

Maya Yoshida, JaponiaMaya Yoshida: „Sper să depăşim performanţa de acum patru ani”
Fundaşul naţionalei Japoniei povesteşte despre dorinţa de a participa la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 şi despre rezultatele la care se aşteaptă.

Campionatul Mondial de Fotbal 2014, Grupa CAnaliza Grupei C la Cupa Mondială 2014
Columbia, Coasta de Fildeş, Japonia şi Grecia se vor lupta pentru calificare în Grupa C a Campionatului Mondial de Fotbal 2014