Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Marc Wilmots, despre secretul naţionalei Belgiei: „Profesionalism, perfecţionism şi meticulozitate”

Într-un interviu acordat site-ului FIFA.com, Marc Wilmots vorbeşte despre elementele care au dus la revenirea naţionalei Belgiei în lumea bună a fotbalului internaţional.


Articol scris de David Petre
3 februarie 2014

Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei

Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei

După zece ani de absenţă de la turneele finale mondiale sau europene, naţionala Belgiei a fost preluată de Marc Wilmots, fostul mijlocaş ofensiv care participase din postura de jucător la patru Campionate Mondiale consecutive. În mai puţin de doi ani, Belgia a cunoscut o transformare radicală, iar astăzi nu doar că este prezentă din nou în grupele unei Cupe Mondiale, dar este şi considerată de specialişti drept posibila mare surpriză a turneului. Care este secretul reuşitei naţionalei „Diavolilor Roşii” am aflat din interviul pe care selecţionerul Marc Wilmots l-a acordat recent site-ului FIFA.com.

Belgia a obţinut în preliminarii 26 de puncte din 30 posibile. A fost campania mai uşoară decât vă aşteptaţi?
Marc Wilmots: Am pregătit fiecare meci ca şi cum ar fi o finală. În preliminariile pentru ultimul Campionat European primiserăm 15 goluri, un număr uriaş. Pornind de aici, am contruit o echipă pe stilul meu, mult mai compactă, pentru a limita numărul de ocazii ale adversarului. Fiecare jucător a oferit ceva în plus, iar echipa în ansamblu a făcut un salt calitativ. Am obţinut un rezultat bun în Serbia, în cel de-al treilea meci pe care l-am jucat în preliminarii. Am câştigat cu 3-0, deşi adversarii noştri au avut ocazii să marcheze de două ori. De aici campania noastră a decurs bine, deşi nu se poate spune că a fost facilă.

Meciul din Serbia a fost un pas mare pe drumul spre Turneul Final al Campionatului Mondial…
Marc Wilmots: Era doar al treilea meci din grupă. Am câştigat împotriva unui rival direct în lupta de calificare şi am marcat trei goluri fără să primim vreunul, lucru care ne-a consolidat moralul. Obiectivul în aceste preliminarii era locul 2 în grupă care să ne permită calificarea la baraj, dar am continuat campania obţinând maximul de puncte din dubla cu Macedonia şi apoi am luat puncte în toate meciurile. În cele din urmă am terminat grupa cu 26 de puncte dintr-un total de 30 şi am câştigat-o la 9 puncte în faţa Croaţiei, cifre care arată cât de consistenţi am fost în preliminarii.

Dacă ar fi să nominalizaţi un meci ca fiind punctul cheie în preliminarii care ar fi?
Marc Wilmots: Aş alege meciuri de acasă cu Serbia, din iunie 2013, din mai multe motive. În primul rând meciul dintre Croaţia şi Serbia, foarte important pentru configuraţia finală a grupei, se juca în aceeaşi seară. Apoi era ultimul joc al sezonului şi orice antrenor ar confirma că acesta este întotdeauna cel mai greu, fiindcă jucătorii acuză o stare generală de oboseală şi poate nici nu sunt conectaţi în totalitate. Am efectuat un stagiu de pregătire în Statele Unite şi acesta a dat roade. Am câştigat un amical împotriva Statelor Unite cu 4-2, apoi am bătut Serbia, o echipă foarte tânără şi foarte bună, pe care mă aştept cât de curând să o văd urcând în clasamentul FIFA.

Aţi obţinut biletele pentru Turneul Final după o victorie cu 2-1 în deplasare contra Croaţiei în octombrie anul trecut. Ce aţi spus după fluierul final?
Marc Wilmots: Mi-am spus: „Asta e, am reuşit”. Am muncit mult pentru acest obiectiv şi am meritat să ne bucurăm de momentul respectiv. Toată lumea avea aşteptări mari de la această tânără echipă, care are o medie de vârstă de doar 24 de ani şi care nu a participat până acum la nicio competiţie importantă. Totuşi calificarea în sine nu este o mare performanţă, acum trebuie să performăm bine la Turneul Final din Brazilia. Pentru mine va fi al cincilea Campionat Mondial, după ce am participat deja la 4 în calitate de jucător. Va fi o mare provocare şi sper că „aventura” mea nu se va încheia aici. Simt că avem o bază solidă pentru a ne califica şi la Campionatul European din Franţa. Pe această echipă o aşteaptă cinci-şase ani de performanţe şi va fi interesant să vedem în ce măsură va şti să îşi atingă potenţialul.

Belgia a traversat o perioadă dificilă în ultimii ani. Care au fost factorii care au dus la revenirea acestei ţări în prim-plan?
Marc Wilmots: A fost un proces lung şi complex. Campionatul Mondial din 2002 a fost al şaselea consecutiv la care ne-am calificat, după care a urmat un regres. De atunci au fost trei sau patru antrenori care poate nu şi-au asumat suficiente riscuri. Poate s-au grăbit să înlocuiască jucătorii din vechea gardă cu tineri lipsiţi de experienţă. Au fost mai mulţi factori care au contribuit la regresul naţionalei Belgiei, dar acum aceste lucruri au rămas în trecut. Belgia este din nou o echipă de luat în calcul. Încercăm să facem totul cât mai aproape de perfecţiune, managementul este la cote înalte de profesionalism, bazele de pregătire sunt foarte bine dotate, iar staff-ul medical foarte bine pregătit. Toate acestea vin în sprijinul jucătorilor. În afara acestora, sunt alţi 16 oameni care lucrează alături de mine. Suntem cu toţii 40 de oameni, toţi plini de respect la adresa aproapelui şi muncind pentru acelaşi obiectiv. În plus, avem susţinerea totală a Federaţiei şi a suporterilor. Trebuie să fi văzut miile de fani care s-au strâns în pieţele din Belgia pentru a urmări pe ecrane gigantice calificarea noastră, iar la meciuri s-au vândut în timp record zeci de mii de bilete. Toată ţara este în spatele echipei naţionale şi acest lucru a dat tuturor un impuls de a merge cât mai departe.

Ce tip de antrenor sunteţi? Cum v-aţi autocaracteriza?
Marc Wilmots: Sunt profesionist, perfecţionist şi meticulos în tot ceea ce fac. Acestea sunt caracteristicile cu care te întorci după şase ani petrecuţi în Germania. Sunt obsedat de punctualitate şi de a respecta diverse lucruri care trebuie făcute într-un anumit fel. Regulile impuse de mine se aplică la toate echipele, pornind de la naţionala U-17 până la echipa mare şi toţi cei care nu se pliază după ele nu au ce să caute în anturajul echipei naţionale. Îmi place să văd că se lucrează cu profesionalism pe toate planurile, dar ştiu şi când să fiu flexibil şi când să îmbin munca cu joaca.

Care este filosofia dumneavoastră fotbalistică?
Marc Wilmots: În flamandă avem o vorbă, Voor verdedigen, adică „să te aperi atacând”. Ideea este să reduci spaţiile adversarului şi să îl împiedici să îşi creeze ocazii, lucruri care implică mult antrenament şi forţă mentală. În ceea ce priveşte atacul, cred că trebuie să-ţi creezi minim cinci sau şase ocazii bune într-un meci. Prefer să pierd un meci cu 2-0 şi să îmi creez oportunităţi decât să nu propun nimic creativ. Îmi place fotbalul ofensiv, iar naţionala Belgiei are jucători capabili să joace spectaculos, ceea ce este important pentru mine.

Sunteţi recunoscut ca fiind versatil atunci când vine vorba de libertatea compartimentului ofensiv, iar naţionala Belgiei nu pare a avea un vârf fix…
Marc Wilmots: Nu îmi place să am un singur vârf. Dacă el nu marchează, ai o problemă. Prefer să am mai multe opţiuni într-un meci. Îmi place ca pericolul să vină din toate unghiurile, de aceea joc cu un triunghi întors, cu un număr 6 dar cu două numere 8 care pot urca şi marca. S-a văzut acest lucru în Scoţia, cu Steven Defour. Aceştia sunt jucătorii de care am nevoie în sistemul meu. Vreau să am pe teren cel puţin cinci jucători care să gândească „azi voi da gol”. Iar dacă nu marchezi, trebuie să doreşti să o faci şi să îţi asumi riscuri. E nevoie de caracter. Poţi să trimiţi o minge peste poartă, dar poţi şi să o plasezi unde trebuie, important este să joci mingea acolo unde poate crea pericol, adică să o duci cât mai mult în careul advers.

Cât de departe credeţi că poate ajunge Belgia la Campionatul Mondial?
Marc Wilmots: Ştiu din proprie experienţă cât de greu este să treci de faza grupelor. Odata ce reuşeşti acest lucru, tot ce trebuie să faci este să ai în minte doar ideea că trebuie şi poţi să câştigi. Totuşi fiecare meci este o finală, iar totul se poate reduce la loviturile de departajare sau o decizie eronată a arbitrului. Când am jucat contra Angliei în sferturile de finală din Italia 90 am dominat meciul şi am lovit de două ori bara. Am fost echipa mai bună dar am primit gol în ultimul minut al prelungirilor şi am fost eliminaţi. Aceste lucruri se întâmplă la un turneu final. Aş fi dezamăgit dacă nu am ajunge în faza eliminatorie. Acesta este obiectivul meu, apoi vom vedea.


Articol scris de David Petre
3 februarie 2014

Echipe
» Belgia


Articole pe aceeaşi temă
Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Vincent Kompany,  căpitanul unei generaţii de excepţieCampionatul Mondial de Fotbal 2014: Belgia şi reinventarea sa fotbalistică
Belgia a reuşit ca, după mai bine de 12 ani de rezultate modeste, să devină una din selecţionatele interesante ale turneului final din Brazilia.

Eden HazardHazard: „Putem învinge Argentina dacă îl blocăm pe Messi”
Eden Hazard îl indică pe Lionel Messi ca principalul pericol pentru Belgia în meciul cu Argentina din sferturile de finala ale Campionatului Mondial

Tim HowardJurgen Klinsmann a apreciat evoluţia lui Tim Howard din meciul cu Belgia
Selecţionerul Jurgen Klinsmann a lăudat intervenţiile decisive ale portarului Tim Howard în meciul din optimi dintre SUA şi Belgia

Romelu Lukaku, BelgiaBelgia – SUA 2-1 (după prelungiri). Lukaku duce Belgia în sferturile Cupei Mondiale
Intrat în prelungirile meciului cu SUA, atacantul belgian Romelu Lukaku a fost decisiv pentru naţionala sa, care atinge faza sferturilor de finală la Cupa Mondială