Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Lionel Messi: „Naţionala Argentinei este într-o formă bună în vederea CM 2014”

Într-un interviu acordat site-ului FIFA, Lionel Messi vorbeşte despre accidentările suferite în anul premergător Campionatului Mondial 2014 şi despre obiectivele sale în Brazilia.


Articol scris de David Petre
18 martie 2014

Lionel Messi, Argentina

Lionel Messi, Argentina

Într-un interviu acordat site-ului FIFA, Lionel Messi vorbeşte despre accidentările suferite în anul premergător Campionatului Mondial 2014 şi despre obiectivele sale în Brazilia.

2013 a fost pentru tine un an cu suişuri şi coborâşuri. Printre lucrurile bune au fost un nou titlu de campion în Spania cu Barcelona şi calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, însă acestea au fost puse în umbră de accidentarea care te-a ţinut destul de mult în afara terenului…
Lionel Messi: Da, a fost un an ciudat. După un final de sezon în care nu am fost 100% din punct de vedere fizic pentru meciurile de campionat şi semifinalele Ligii Campionilor, am pierdut şi o bună parte din nou sezon. Sunt de acord că accidentările şi-au pus decisiv amprenta asupra ultimului an.

Toţi antrenorii care au lucrat cu tine sunt de acord cu două lucruri: că eşti foarte talentat şi că urăşti momentele în care nu joci. Cum ai depăşit lunga perioadă de absenţă?
Lionel Messi: Recunosc că a fost greu, foarte greu. Dar faptul că am fost în Argentina pentru o bună parte a perioadei de recuperare şi că am pus distanţă între mine şi vestiar, cu toată agitaţia lui, mi-a făcut mult bine. Lăsând la o parte lucrurile negative, cele două luni în care nu am putut să joc m-au ajutat din punct de vedere fizic. Încerc să văd partea plină a paharului.

O dată în plus ai avut oportunitatea să te întorci la Rosario. Ce îţi lipseşte cel mai mult în legătură cu oraşul natal?
Lionel Messi: Totul. Prietenii, familia… Simplu fapt că mă întorc acasă şi că mă pot bucura de lucrurile familiare îmi da o stare de bine.

Poţi ieşi din casă fără să stârneşti isterie pe stradă?
Lionel Messi: La fel de mult ca şi la Barcelona. (Râde). Nu, încerc să mă afişez cât mai puţin în locuri publice.

Cum ai trăit din faţa televizorului meciurile Barcelonei? Distanţa te face mai nervos decât în mod normal?
Lionel Messi: Bineînţeles. Sunt mult mai stresat să văd meciurile din afara terenului decât atunci când joc. Este frustrant să urmăreşti pasiv jocul şi să nu poţi contribui cu nimic.

Simţi agitaţia celor din jur în legătură cu starea ta fizică, mai ales că este un an cu Campionat Mondial?
Lionel Messi: Nu, sincer să fiu am fost foarte relaxat lucrând la Predio [de Ezeiza – cantonamentul oficial al Federaţiei Argentiniene de Fotbal]. Apoi am mers acasă, la Rosario, unde am continuat programul de refacere în acelaşi mod, cu o evoluţie bună a lucrurilor. Sunt într-o formă bună, atât din punct de vedere fizic cât şi mental, pentru cele şase luni dure care urmează. Cred că timpul petrecut în Argentina a fost folositor, deşi recunosc că am avut un contact minimal cu exteriorul ca să mă pot concentra asupra recuperării. S-a întâmplat de multe ori chiar să dorm la Predio, ca şi cum aş fi fost în cantonamentul naţionalei Argentinei. Am avut un singur lucru în minte, să rezolv problemele fizice, iar obiectivul a fost îndeplinit.

Dar nu ai fost deloc nervos? Probabil Campionatul Mondial este un lucru special pentru tine…
Lionel Messi: Bineînţeles că este. Mai sunt câteva luni şi încă pare departe, dar va veni peste noi fără să ne dăm seama cât de repede trece timpul. Totuşi mai sunt multe etape până atunci, apărarea titlului în Spania, Liga Campionilor şi Copa del Rey. Trebuie să luăm totul pas cu pas, dar recunosc că mă gândesc deja destul de mult la Campionatul Mondial.

Argentina este cotată printre favorite, graţie formei arătate în ultima perioadă, mediei de vârstă a lotului de jucători şi experienţei acestora. Se vorbeşte în interiorul lotului despre un obiectiv îndrăzneţ?
Lionel Messi: Este adevărat că traversăm o perioadă bună. Nu am început prea bine preliminariile, dar după victoria din deplasare cu Columbia lucrurile s-au schimbat radical şi ne-am bucurat de o campanie reuşită. Acela a fost punctul de cotitură, după care au venit multe lucruri bune. Argentina are un grup de jucători foarte bun, iar atmosfera în interiorul lotului este foarte bună. Poate fi anul nostru, dar un Campionat Mondial este imprevizibil şi orice se poate întâmpla. Forma noastră ne dă însă speranţe.

Să vorbim şi despre Brazilia, o echipă împotriva căreia ai avut evoluţii bune de-a lungul carierei, cu goluri marcate şi victorii obţinute. Există un moment aparte pentru tine în meciurile contra naţionalei Seleção?
Lionel Messi: Da, îmi amintesc meciul de la Campionatul Mondial U-20 [Olanda, 2005] în care am câştigat cu 2-0 în semifinale. A fost un moment special pentru mine fiindcă era un meci foarte important pentru echipă, am reuşit să marchez, iar victoria ne-a dus în finală. A fost, de asemenea, unul din primele trofee pe care le-am câştigat. Este o amintire foarte frumoasă.

Care sunt elementele care fac un meci de Campionat Mondial atât de special şi unic?
Lionel Messi: Meciurile de la Campionatul Mondial sunt total diferite. Atmosfera, pregătirea specifică, totul contribuie la o experienţă diferită faţă de orice altă competiţie. Liga Campionilor este o competiţie foarte puternică, însă Cupa Mondială este o competiţie specială.

Care sunt gândurile tale legate de grupa F, în care Argentina va juca alături de Bosnia-Herţegovina, Iran şi Nigeria?
Lionel Messi: S-a vorbit mult despre cât de uşoară este această grupă pentru Argentina şi cum ne vom califica la pas mai departe, dar la Campionatul Mondial nu există adversari facili şi meciuri câştigate dinainte. Dacă aceste echipe sunt la Mondial, este pentru că merită acest lucru.

În loc de o ultimă întrebare, te invităm să termini următoarea propoziţie: „În 2014, Lionel Messi va fi…”
Lionel Messi: Nu ştiu. (Râde). Să sperăm că va fi un an bun pentru Barcelona şi pentru naţionala Argentinei, dar nu pentru Messi, ci pentru toţi jucătorii.


Articol scris de David Petre
18 martie 2014

Echipe

Jucători

Articole pe aceeaşi temă
Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Eden HazardHazard: „Putem învinge Argentina dacă îl blocăm pe Messi”
Eden Hazard îl indică pe Lionel Messi ca principalul pericol pentru Belgia în meciul cu Argentina din sferturile de finala ale Campionatului Mondial