Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Jurgen Klinsmann: „Americanii ţintesc semifinalele Campionatului Mondial”

Jurgen Klinsmann, selecţionerul Statelor Unite ale Americii, a acordat un interviu site-ului FIFA în care vorbeşte despre progresul fotbalului nord-american şi obiectivele la Mondialul din Brazilia.


Articol scris de David Petre
19 martie 2014

Jurgen Klinsmann, selecţionerul Statelor Unite

Jurgen Klinsmann, selecţionerul Statelor Unite

Jurgen Klinsmann, selecţionerul Statelor Unite ale Americii, a acordat un interviu site-ului FIFA în care vorbeşte despre progresul fotbalului nord-american şi obiectivele la Mondialul din Brazilia.

Jurgen, ai marcat ultimul tău gol la Cupa Mondială contra Mexicului, în 1998, iar acum te afli la cârma altei echipe din zona CONCACAF. Cum vezi dezvoltarea fotbalului în această confederaţie în ultimii ani?
Jurgen Klinsmann: Progresul este evident. Tot mai multe echipe de aici se bucură din ce în ce mai mult de respectul adversarilor, mai ales după performanţele reuşite de Costa Rica în 2006 şi Honduras în 2010. Şi nu trebuie uitate naţionala Mexicului, care a lăsat o figură frumoasă de fiecare dată când a participat, şi cea a Statelor Unite, care a performat cu cinste la ultimele ediţii.

Care crezi că este aspectul care a cunoscut cele mai mari îmbunătăţiri?
Jurgen Klinsmann: Au fost mereu jucători talentaţi în această zonă, dar în ultimii ani am văzut la toate echipele puternice o creştere a vitezei şi intensităţii jocului, ceea ce face ca diferenţele faţă de marile echipe ale lumii să fi scăzut. La o Cupă Mondială este nevoie şi de forţă mentală, iar ultimii ani au arătat că zona CONCACAF are toate ingredientele necesare pentru a trimite o echipă în sferturile de finală sau chiar mai sus.

Încă de când conduceai naţionala Germaniei, ai fost privit mereu ca un excelent motivator. Spune-ne ceva despre munca depusă în Statele Unite în ceea ce priveşte mentalul jucătorilor.
Jurgen Klinsmann: Am lucrat la acest aspect încă de când am preluat postul de selecţioner şi am ajuns în fazele finale ale preliminariilor pentru Brazilia 2014 cu convingerea că trebuie să avem forţa de a marca goluri importante pe finalul meciurilor sau în deplasări dificile. În fotbal ai nevoie de jucători speciali pentru a obţine performanţe deosebite, iar dacă nu ai şansa unor fotbalişti precum Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo trebuie să găseşti alte lucruri care să compenseze acest aspect. Cheia este spiritul de echipă şi mentalitatea de învingător. Am jucat recent în Rusia şi Bosnia şi am obţinut rezultate pozitive, apoi am câştigat în ultimele minute în Panama, când meciul părea încheiat. Progresăm.

Crezi că poţi face o echipă la fel de puternică din punct de vedere mental ca Germania?
Jurgen Klinsmann: Este un proces complex, care necesită mai mulţi ani. Nu se poate face peste noapte. Cred că încrederea Germaniei este dată în primul rând de anii plini de succese. Germania a câştigat Campionatul Mondial şi Campionatul European de câte trei ori şi a întors de nenumărate ori rezultate în favoarea ei. Nu se întâmplă mereu să poţi face acest lucru, dar este nevoie de dedicaţie şi experienţă, ceea ce încercăm să creăm şi la naţionala Statelor Unite.

Cât de aproape este echipa de aceste obiective?
Jurgen Klinsmann: Este un proces îndelungat şi mai avem mult de muncă. Nu e uşor să priveşti adversarul în ochi înaintea meciului, adeseori numele mari pot produce o stare de panică. Poţi pregăti ireproşabil echipa din punct de vedere fizic sau tactic, dar nu ştii niciodată ce este în mintea fotbalistului înaintea unui meci. Poate este nervos, poate se gândeşte la modul în care familia, prietenii sau media vor judeca evoluţia lui pe teren. Fiecare jucător are propriul mod de a privi un meci, iar noi încercăm să lucrăm la a-i aduce pe toţi în starea mentală cea mai bună pentru a câştiga.

Naţionala Statelor Unite este obişnuită cu victoriile…
Jurgen Klinsmann: Mentalitatea americanilor este impresionantă. Americanii vor întotdeauna să fie primii. Ştiu că nu au obţinut acest lucru în fotbal, dar parcurg pas cu pas drumul spre reuşită. Acum sunt foarte mulţi copii care practică acest joc, televiziunile transmit campionate din întreaga lume, iar popularitatea propriului campionat a crescut tot mai mult de la an la an. Provocarea este ca naţionala Statelor Unite să ajungă cât de curând în semifinalele unui Campionat Mondial, iar misiunea noastră este să creăm atmosfera potrivită pentru ca acest lucru să se întâmple.

Există aceeaşi presiune ca la echipele mari?
Jurgen Klinsmann: Nu chiar. Nimeni nu aşteaptă o semifinală mondială în acest moment, dar acest lucru creează alt fel de presiune. Trebuie să îţi impui singur obiectivul, să te gândeşti cât de departe poţi ajunge şi să te autodepăşeşti. La echipe precum Brazilia, Argentina sau Germania, obiectivul este mereu atingerea finalei, iar dacă nu reuşeşti acest lucru întreaga participare este considerată eşec. Naţionala Statelor Unite trebuie să dea totul şi să ajungă cât mai departe, dar nu există un obiectiv anume.

Nu va fi o misiune uşoară în Brazilia. Cum vezi grupa?
Jurgen Klinsmann: Nu contează numele adversarului, noi vom da în fiecare meci 1.000% şi, chiar dacă vom întâlni formaţii foarte tari, nu vom fi spectatori în propriile meciuri. Abordăm fiecare meci cu un singur gând: „victoria”!


Articol scris de David Petre
19 martie 2014

Echipe
» SUA


Articole pe aceeaşi temă
Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

David LuizBrazilia – Columbia 2-1. Gazdele înfruntă Germania în semifinale
Golurile lui Thiago Silva şi David Luiz au adus calificarea Braziliei în faza semifinalelor Campionatului Mondial, unde gazdele întâlnesc Germania

Lorris, neputincios la golul marcat de HummelsFranţa – Germania 0-1. Revenirea la tradiţia germană
Prin victoria de astăzi de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 Germania devina prima ţară calificată în semifinale de 4 ori consecutiv.