Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Japonia – Columbia 1-4. Spectacol oferit de către James Rodriguez

Meciul Japonia - Columbia, din grupa C a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, a fost departe de a le da emoţii sud-americanilor.


Articol scris de Marius Adomnicăi
25 iunie 2014

James Rodriguez a fost omul decisiv al Columbiei

James Rodriguez a fost omul decisiv al Columbiei

Arena Pantanal din Cuiaba găzduia o partidă a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 în care cele două adversare porneau din poziţii diametral opuse. Columbia lui Jose Pekerman avea calificarea deja asigurată, un rezultat de egalitate fiindu-i suficient pentru a câştiga grupa. De cealaltă parte, samuraii lui Alberto Zacherroni erau obligaţi să învingă pentru a spera la calificarea în optimi, fiind condiţionaţi totuşi de rezultatul meciului Coasta de Fildeş – Grecia.

Pekerman a trimis în teren o echipă fără mulţi titulari, nouă nume noi făcându-şi apariţia în primul 11, în contextul în care probabila adversară din optimi urma să fie selecţionata Uruguayului. Japonia a răspuns cu ce avea mai bun, Kagawa regăsindu-se de această dată în formula de start.

Profitând de atitudinea pasivă a sud-americanilor, niponii au controlat startul partidei. Dominarea lor a fost, însă, în aceeaşi notă cu cea din partida împotriva Greciei – construcţie cuminte, curată, dar o lipsă totală de imaginaţie şi de nerv la finalizare. După un sfert de oră niponii urmau să îşi arate şi cealaltă slăbiciune majoră, naivitatea din defensivă.

Columbia a pornit pe contraatac, dacă se poate numi aşa acţiunea lentă pe care o iniţiaseră, Adrian Ramos a fost faultat în careu de către Yasuyuki Konno iar portughezul Pedro Proenca a dictat lovitură de la 11 metri. Cuadrado a executat fără emoţii şi Japonia îşi vedea năruite toate speranţele, chiar dacă sud-americanii nu avuseseră până atunci nicio intenţie ofensivă.

Asiaticilor nu le mai rămânea altceva de făcut decât să atace. Shinji Kagawa şi Yoshito Okubo au creat o fază bună, jucătorul celor de la Manchester United trimiţând mingea pe lângă. Acelaşi Okubo avea să încerce o finalizare acrobatică după centrarea lui Atsuto Uchida, dar mingea nu a prins spaţiul porţii. Niponii nu au fructificat nici cele trei lovituri libere de care au beneficiat, Keisuke Honda nereuşind să fie periculos, în ciuda poziţionărilor excelente de care avusese parte.

Columbia a fost aproape de a-şi dubla avantajul, dar Adrian Ramos a preferat pasa în locul şutului iar Jackson Martinez nu a putut înscrie. Până la pauză avea să se marcheze totuşi încă un gol, japonezii reuşind egalarea în ultima acţiune a primei reprize. Keisuke Honda a centrat de pe flancul drept, Shinji Okazaki i-a luat faţa lui Carlos Valdes şi a trimis mingea în plasă cu o lovitură de cap, învingându-l pe David Ospina.

Sesizând pericolul de a pierde partida, Jose Pekerman a decis să facă la pauză nişte modificări ce se vor dovedi inspirate şi decisive. Carlos Carbonero şi James Rodriguez i-au înlocuit pe Juan Quintero şi Juan Cuadrado, Rodriguez fiind unul din jucătorii cu o evoluţie excelentă la acest turneu final.

Japonia şi-a continuat ofensiva şi în startul reprizei secunde, dar Columbia deja arăta altfel, mai hotărâtă şi mai dispusă la joc. Rodriguez, tânărul jucător al celor de la AS Monaco, avea să iasă în evidenţă. Dacă la prima sa centrare mai periculoasă nu a reuşit să ajungă niciun coechipier, în minutul 55 el avea să îi ofere o pasă decisivă lui Jackson Martinez, acesta reuşind primul său gol pentru naţionala Columbiei la un turneu final de Campionat Mondial.

Japonia nu a cedat, căutând în continuare golul. Kagawa a trimis mingea peste poartă, Okubo imitându-l, la finalul unei bune acţiuni din partea echipei sale. Şutul de la distanţă a lui Konno a fost deviat în braţele lui Ospina, iar niponii lăsaseră deoparte orice intenţie defensivă. Din păcate pentru ei asta i-a facilitat lui Jackson Martinez oportunitatea de a face dubla în minutul 82, avându-l ca servant pe acelaşi James Rodriguez.

Patru minute mai târziu stadionul avea să răsune de ovaţiile spectatorilor columbieni. Jose Pekerman l-a schimbat de David Ospina cu legendarul portar columbian Faryd Mondragon, acesta intrând astfel în istoria Campionatului Mondial de Fotbal. Având vârsta de 43 de ani şi 3 zile acesta a devenit cel mai bătrân jucător care să intre pe teren la un turneu final, depăşindu-l pe camerunezul Roger Milla, care o făsuse la 42 de ani şi 39 de zile. Şi ca mutarea să nu se dovedească doar una de faţadă, Mondragon a parat în minutele de prelungiri şutul periculos al lui Yoichiro Kakitani, asta după ce, cu câteva minute înainte, James Rodriguez avea să-şi încununeze evoluţia excelentă marcând al patrulea gol al columbienilor.

Japonia pleacă acasă după un Campionat Mondial dezamăgitor iar Columbia reuşeşte să câştige grupa cu maximum de puncte, în ciuda absenţei lui Falcao. Râmâne de văzut cum se va descurca în meciul din optimi disputat sâmbătă, 26 iunie, de la ora 23, în faţa primului adversar cu adevărat serios, Uruguay.


Articol scris de Marius Adomnicăi
25 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Columbienii îi cer socoteală centralului Velasco Carballo în meciul cu BraziliaCentralul Velasco Carballo, criticat de toată lumea după prestaţia din meciul Brazilia – Columbia
În meciul cu cele mai multe faulturi de la Campionatul Mondial 2014 şi în care Neymar a ieşit accidentat grav, centralul a arătat doar 4 avertismente.

David LuizBrazilia – Columbia 2-1. Gazdele înfruntă Germania în semifinale
Golurile lui Thiago Silva şi David Luiz au adus calificarea Braziliei în faza semifinalelor Campionatului Mondial, unde gazdele întâlnesc Germania

Neymar (stanga) si James Rodriguez starurile Braziliei si Columbiei la Cupa MondialaRonaldo: „Neymar este mai bun decât James, dar columbianul are un viitor fantastic în faţă”
Legendarul atacant brazilian Ronaldo Nazario de Lima a analizat duelul din sferturile Cupei Mondiale dintre Brazilia şi Columbia şi a facut o comparaţie între Neymar şi James

James Rodriguez, Columbia2014, Mondialul numerelor 10
Mai mult decât oricând, purtătorii numerelor 10 s-au dovedit decisivi în meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014.

James RodriguezJames Rodriguez: „Columbia va pune în dificultate Brazilia”
Columbianul James Rodriguez se arată încrezător înainte de meciul contra Braziliei din faza sferturilor de finală ale Campionatului Mondial

James Rodriguez, ColumbiaColumbia – Uruguay 2-0. James Rodriguez scrie istorie pentru ţara sa
Puştiul minune al columbienilor James Rodriguez a marcat ambele goluri ale naţionalei sale în partida cu Uruguay şi a devenit golgeterul Campionatului Mondial