Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Hugo Almeida: „Nu există favorite certe la Campionatul Mondial 2014”

Hugo Almeida a discutat cu reporterii site-ului FIFA despre participarea naţionalei Portugaliei la Campionatul Mondial de Fotbal 2014.


Articol scris de David Petre
2 aprilie 2014

Hugo Almeida, Portugalia

Hugo Almeida, Portugalia

Cu 17 goluri marcate în 53 de selecţii, Hugo Almeida este unul dintre cei mai importanţi jucători ai Portugaliei înainte de Campionatul Mondial 2014. Reporterii site-ului FIFA.com au discutat cu atacantul lui Besiktas Istanbul despre Turneul Final din Brazilia.

Au mai rămas doar trei luni până la Campionatul Mondial din Brazilia. Eşti entuziasmat?
Hugo Almeida: Bineînţeles. Dar mai este totuşi destul de mult până acolo. Mai sunt multe meciuri de rezolvat în campionat, dar entuziasmul creşte de la zi la zi.

Ai deja experienţa participării la un Campionat Mondial. Cum este să joci la un astfel de turneu?
Hugo Almeida: Este complet diferit de orice altă experienţă pe care o ai ca jucător de fotbal. Joci împotriva celor mai bune echipe din lume, nu doar din Europa dar şi de pe alte continente, fiecare cu particularităţile sale. Este o experienţă incredibilă!

Care a fost reacţia ta după tragerea la sorţi?
Hugo Almeida: Pentru ediţia din acest an s-au calificat doar echipe de mare valoare, deci orice grupă ar fi fost dificilă. Va trebui să aşteptăm pentru a vedea cât de departe putem ajunge.

În afară de SUA şi Ghana, Portugalia se va întâlni din nou cu Germania…
Hugo Almeida: Performanţele noastre în faţa Germaniei nu au fost tocmai bune în ultima vreme, dar sper că vom avea parte de un rezultat bun de această dată. Este un avantaj faptul că jucăm cu Germania primul meci al grupei. Ar fi fost mult mai dificil să înfruntăm cel mai puternic adversar spre finalul grupei. Pentru mine va fi ceva special să joc contra Germaniei fiindcă am încă mulţi prieteni la Bremen pe care nu i-am văzut de mult timp şi cu care m-aş putea reîntâlni în Brazilia. Dar, evident, nu este loc de prietenii în timpul meciurilor. Va fi o luptă dură şi fiecare va face tot posibilul pentru ca echipa sa să îşi adjudece punctele puse în joc.

Că tot ai adus vorba despre Bremen… Fostul tău club are ceva probleme în această perioadă şi a intrat în lupta pentru evitarea retrogradării…
Hugo Almeida: Am urmărit evoluţia echipei şi sunt dezamăgit de modul în care au decurs lucrurile la Werder în ultimii ani. Când eram eu acolo, Bremenul se bătea la titlu. Acum acest lucru s-a schimbat şi mă întristează, dar sper că echipa va cunoaşte o schimbare în bine cât de curând. Le doresc mult succes.

Joci la Besiktas din 2011. Ce crezi că îţi poate aduce viitorul?
Hugo Almeida: Deocamdată suntem în partea de sus a clasamentului şi luptăm pentru titlu sau măcar pentru un loc în cupele europene. Contractul meu expiră în decembrie şi deocamdată nu am planuri pentru următorul an. Orice este posibil.

Revenind la Campionatul Mondial din Brazilia, care crezi că sunt favoritele?
Hugo Almeida: Nu cred că există o favorită certă. Dacă ar fi să nominalizez o singură echipă, ar trebui să spun Portugalia. Toate echipele care au câştigat în trecut o Cupa Mondială vor încerca să repete performanţa, cu un plus pentru Brazilia ca ţară gazdă şi Spania din postura de campioană en-titre. Germania este şi ea la înălţime în ultimii ani, iar Italia nu poate fi neglijată niciodată.

Este Portugalia capabilă să câştige Campionatul Mondial de Fotbal?
Hugo Almeida: Pentru noi primul pas este să trecem de grupă. În rundele eliminatorii se poate întâmpla orice. Nu cred că sunt mulţi cei care ne-ar include printre favorite, dar nu suntem nici de ignorat. Avem o echipă bună, nu rămâne decât să ne etalăm calităţile pe teren.

După ce a terminat grupa preliminară pe locul 2 în spatele Rusiei, Portugalia a trebuit să joace contra Suediei în play-off. Cum a perceput echipa faptul că nu a obţinut calificarea directă la Mondial?
Hugo Almeida: Astfel de momente sunt mereu dificile. Pentru noi a fost o dezamăgire, fiindcă ştim că avem o echipă bună şi totuşi am făcut mai mulţi paşi greşiţi în campania de calificare. Am plătit preţul şi a trebuit să facem faţă unui play-off, dar împotriva Suediei ne-am arătat adevărata valoare şi am arătat un fotbal bun.

Cristiano Ronaldo a fost providenţial în calificare echipei la Turneul Final din Brazilia, cu patru goluri în dubla cu Suedia. Cum este omul Ronaldo?
Hugo Almeida: Ronaldo este un tip de nota zece şi îmi este unul dintre cei mai buni prieteni de la echipa naţională. Lucrăm bine împreună. Se interesează mereu de stare fiecăruia şi este mereu primul atunci când cineva are nevoie de ajutor.

Tu şi Helder Postiga sunteţi cei mai profilici marcatori ai Portugaliei după Cristiano Ronaldo. Cum vezi rolul tău în echipa naţională?
Hugo Almeida: [Râde] Aceasta este o întrebare pentru selecţioner. Pentru mine este important să fiu în echipa naţională pentru că am ocazia să îmi reprezint ţara. Îmi place să marchez, pentru că ştiu că golurile bucură un popor întreg.

Fostul selecţioner la Portugaliei Luiz Felipe Scorali este acum antrenor al Braziliei. Spune-ne două vorbe despre el.
Hugo Almeida: Este un antrenor excelent care cere te face să-ţi depăşeşti propriile limite. Munceşte foarte mult şi nu lasă nimic la voia întâmplării. Categoric este capabil să ducă Brazilia spre titlul mondial.


Articol scris de David Petre
2 aprilie 2014

Echipe


Articole pe aceeaşi temă
Cristiano Ronaldo dezamagit de ratarea calificarii Portugalia – Ghana 2-1. Cristiano Ronaldo şi colegii săi părăsesc Cupa Mondială din Brazilia
În ciuda victoriei obţinute în faţa Ghanei (scor 2-1) în ultimul meci din grupă, Portugalia părăseşte turneul final din Brazilia încă din faza grupelor

SUA şi Germania se pot califica împreună în cazul unei remizeCalculele Grupei Morţii de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014
FIFA ar putea recurge la ultimul criteriu de departajare, tragerea la sorţi, pentru a alege între Germania şi Ghana echipa calificată în optimile de finală.

Cristiano Ronaldo în SUA - Portugalia 2-2SUA – Portugalia 2-2. Lusitanii aproape de dezastru
Cristiano Ronaldo şi naţionala Portugaliei au nevoie de o minune pentru a se califica în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Brazilia după remiza cu SUA

Bruno Alves si Cristiano Ronaldo, PortugaliaProbleme mari pentru Portugalia: Bruno Alves ar putea absenta şi el la partida cu SUA
După Rui Patricio, Fabio Coentrao, Hugo Almeida şi Pepe, Portugalia riscă să nu se bazeze la partida cu SUA nici pe Cristiano Ronaldo şi Bruno Alves.

Thomas Muller, GermaniaThomas Muller – puştiul din Weilhelm ajuns eroul unei naţiuni
Autor a trei goluri in partida cu Portugalia de la Cupa Mondială din Brazilia, Thomas Muller a atins borna celor 8 goluri marcate in 7 meciuri la turneele finale

Paulo Bento, PortugaliaPaulo Bento acuză: ” S-a văzut tendinţa arbitrului de a favoriza Germania”
Selecţionerul Portugaliei, Paulo Bento, acuză arbitrajul lui Milorad Mazic din partida de debut a Grupei G, Germania - Portugalia 4-0