Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Honduras în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Hondurasului la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
24 mai 2014

Honduras nu s-a făcut de râs la precedentele participări la Campionatul Mondial de Fotbal

Honduras nu s-a făcut de râs la precedentele participări la Campionatul Mondial de Fotbal

Hondurasul a apărut pe harta Cupei Mondiale abia în 1982, la Mondialul din Spania. Până atunci, niciuna din generaţiile de fotbalişti care au evoluat pentru Honduras nu au gustat din savoarea celei mai importante competiţii internaţionale. În 1982, selecţionerul Jose de la Paz a fost considerat un adevărat erou naţional dupa ce a reuşit performanţa neaşteptată de a se califica la turneul final al Cupei Mondiale.

Sorţii n-au fost blânzi cu hondurienii şi le-au rezervat o grupă puternică din care făceau parte ţara gazdă (Spania), puternica naţională a Iugoslaviei şi Irlanda de Nord. Căpitanul Ramon Maradiaga spunea însă înaintea debutului oficial la Cupa Mondială ca „ne-am calificat la acest turneu final pentru că nu am avut frică de nimeni şi de nimic. Nu intenţionăm să schimbăm această gândire, mergem să jucam fotbal”. Şi aşa a fost. Héctor Zelaya (jucător esenţial al acelor vremuri pentru Honduras şi care după Mondialul spaniol avea să semneze cu Deportivo la Coruna) marca primul gol din istoria naţionalei ţării sale la Cupa Mondială, eveniment petrecut în minutul 8 al confruntării de la Valencia cu ţara gazdă A fost nevoie de penaltyul dictat de argentinianul Arturo Ithurralde pentru ca Spania să egaleze în minutul 66, gol Lopez Ufarte. Debut impresionant pentru hondurieni la Cupa Mondială, egalul cu ibericii oferind şi mai mult curaj elevilor lui Jose de la Paz.

În meciul doi al grupei, Honduras a fost foarte aproape de victorie. Chiar dacă nord-irlandezii au deschis scorul prin Armstrong încă din minutul 10, Honduras a egalat prin Laing în minutul 60, iar cu zece minute inainte de final a lovit bara prin Jose Figueroa. Două puncte în două meciuri şi o prestaţie peste aşteptări pentru hondurieni, care în ultimul joc al grupei aveau de înfruntat „leul ranit”. Iugoslavia pierduse meciul cu Spania şi remizase cu Irlanda de Nord, astfel că sârbii căutau cu disperare victoria. Au obţinut-o abia în minutul 89 din penalty, dar nu s-au calificat mai departe întrucât Irlanda de Nord învingea Spania cu 1-0. Pentru Honduras, experienţa a fost însă încântătoare, naţionala lui Jose de la Paz evoluând constant bine, ceea ce a făcut ca jucătorii titulari să se bucure după turneu de oferte de la cluburi importante.

A doua experienţă a Hondurasului la Cupa Mondială s-a produs acum patru ani, în Africa de Sud. În frunte cu veteranul Carlos Pavon şi cu Maynor Figueroa, Noel Valladares sau Wilson Palacios, Honduras nu s-a făcut nici acum de râs, într-o grupă foarte dificilă care a debutat cu o surpriză de proporţii: Elveţia învingea marea favorită, Spania. Honduras a pierdut jocul de debut, 0-1 contra statului Chile, gol marcat de Beausejour în minutul 34. Nicio şansă n-au avut hondurienii în faţa Spaniei, dar au scăpat cu un rezultat decent: 0-2, după golurile marcate de David Villa. În ultima partidă a grupei, Honduras a ţinut în şah naţionala Elveţiei, portarul Noel Valladares reuşind să facă minuni între buturi şi să aducă singurul punct al Hondurasului la Cupa Mondială din Africa de Sud.

La patru ani distanţă, Honduras are un nou selecţioner, Luis Fernando Suárez. Căpitan este chiar eroul de la Mondialul din 2010, portarul Valladares, iar în lot regăsim jucători experimentaţi precum Figueroa, Izaguirre, Peralta, Palacios sau Espinoza.


Articol scris de Florin Codreanu
24 mai 2014

Echipe


Articole pe aceeaşi temă
Drmic şi Shaqiri s-au distrat cu apărarea Hondurasului în meciul câştigat de Elveţia cu 3-0Honduras – Elveţia 0-3. De trei ori „ura” pentru Shaqiri
Xherdan Shaqiri a reuşit un hat-trick prin care Elveţia a învins Hondurasul în meciul de închidere al Grupei E a Campionatului Mondial 2014. Europenii merg mai departe.

Enner Valencia înscriind primul gol pentru EcuadorHonduras – Ecuador 1-2. Totul pentru calificare
Meciul Honduras - Ecuador, din grupa E a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, era important pentru că ambele încă păstrau şanse de calificare.

Francezii au aşteptat degeaba intonarea imnului înaintea meciului cu HondurasMeciul Franţa – Honduras s-a disputat fără intonarea imnurilor de stat
FIFA se scuză pentru defectarea sistemului audio pe Estadio Beira Rio din Porto Alegre ce a împiedicat intonarea imnurilor de stat ale Franţei şi Hondurasului

Karim Benzema, FranţaFranţa – Honduras 3-0. Victorie facilă pentru jucătorii lui Deschamps
Franţa s-a impus categoric în primul meci de la Campionatul Mondial 2014, scor 3-0 cu Honduras, în grupa E a turneului final din Brazilia

Franţa Franţa pregătită de debutul la Campionatul Mondial 2014
Echipa naţională a Franţei dispută primul meci de la Campionatul Mondial cu Honduras, într-o grupă din care mai fac parte Elveţia şi Ecuador

Campionatul Mondial de Fotbal 2014, Grupa EAnaliza Grupei E la Cupa Mondială 2014
Franţa şi Elveţia par favorite la calificarea din Grupa E a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, din care mai fac parte Ecuador şi Honduras.