Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Germania – Argentina 1-0. Germania, pentru a patra oară campioană mondială

Golul lui Mario Goetze a decis în prelungiri meciul Germania - Argentina, finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014.


Articol scris de David Petre
14 iulie 2014

Germania - Argentina 1-0

Germania - Argentina 1-0

Germania a mai spulberat un mit. „Cupele care se joacă în America rămân în America” era încurajarea Braziliei şi Argentinei înaintea Turneului Final din 2014, însă nu îţi poţi permite niciodată să scoţi din calcul Mannschaft-ul, singura echipă care în mod constant se luptă de la egal la egal cu fotbalul de sorginte latină şi care prin stilul său riguros cucereşte trofee pe bandă rulantă. La capătul unei finale adevărate, Germania este câştigătoarea meritată şi demnă a Cupei Mondiale 2014 şi îşi confirmă prezenţa într-un trio de aur al fotbalului, alături de Brazilia şi Italia, singurele formaţii care cuceriseră până azi de patru ori trofeul suprem.

Argentina Mondialului 2014 a fost identificată prin superstarul său, Leo Messi, însă personajul central ar trebui să fie selecţionerul Alejandro Sabella. Mulţi ani secundul lui Daniel Passarella, Sabella a început doar în 2009 aventura ca antrenor principal şi după o experienţă la un singur club (Estudiantes) a preluat în 2011 o formaţie debusolată a Argentinei pe care a reuşit să o transforme într-o echipă adevărată. „Nicio lacrimă, niciun reproş. Doar mulţumiri”, este primul mesaj transmis de Federaţia Argentiniană celor 23 de jucători care au reprezentat naţiunea albicelestă la Campionatul Mondial şi pe care îi consideră eroi pentru modul în care s-au prezentat în Brazilia, graţie în primul rând viziunii şi muncii lui Sabella. Poate lucrurile ar fi stat diferit dacă toţi „cei patru magnifici” s-ar fi ridicat la înălţimea aşteptărilor, însă imprecizia zeflemistă a lui Higuain, nervozitatea excesivă a lui Kun Aguero născută din propriile frustrări, accidentarea lui Angel di Maria şi apariţiile meteorice ale lui Messi au lăsat să iasă la iveală forţa unui grup care a impus respect la turneul din ţara vecină şi care, mai presus de orice, a născut credinţă şi speranţă în propriul popor.

Cum spunea însă Gary Lineker în 1990, „fotbalul este un joc 11 contra 11 pe care în final îl câştigă nemţii”. Triumful fotbalistic este doar una din ipostazele în care se manifestă această naţiune de învingători, pentru care etapele de reconstrucţie sunt doar detalii tehnice ale unui proiect complex, menit să implementeze ultimele trenduri pe un fundament deja solid. Germania nu a lăsat şi nu lasă nimic la voia întâmplării. După o perioadă tulbure la începutul anilor 2000 a clădit minuţios un nou sistem, a avut încredere în oamenii potriviţi să construiască şi să îngrijească o echipă, a ajuns chiar până la a-şi construi propriul cantonament în Brazilia pentru ca totul să meargă ca pe roate, iar astăzi culege cele mai mari şi dulci roade ale propriei mentalităţi, ale propriului plan. 4-0 cu Portugalia, 7-1 cu Brazilia şi 1-0 în finala cu Argentina sunt reperele după care va rămâne în istorie ediţia 2014 a Cupei Mondiale, câştigată în mod meritat de Germania.

Ceea ce îndulceşte şi mai mult succesul acestei echipe este faptul că ea a confirmat acolo unde multe altele au infirmat, că a fost punctul de stabilitate într-un turneu dominat de mari surprize. Argentina, Columbia, Mexic, Costa Rica, Statele Unite sau Chile sunt bornele care au marcat un Campionat Mondial atipic, în care forţe clasice precum Brazilia, Spania, Anglia sau Italia (pentru a numi doar câteva) au clacat impardonabil. Germania însă a fost… „uber alles”.

Multe laude se cuvin Argentinei după ediţia 2014, dar în cele din urmă detaliile o lasă pe locul doi. Higuain, Messi şi Palacio au avut în propriile mâini soarta unui meci menit să fie decis printr-un gol de aur şi nu au ştiut să profite. Au făcut-o nemţii, după o fază lucrată de doi jucători veniţi de pe banca de rezerve, amănunt demn de luat în seamă într-o întâlnire în care Sabella nu a avut luxul unor schimbări inspirate. Cu o apărare neaşteptat de bună, Argentina a alergat tot turneul după puţină claritate în atac, iar cei veniţi de pe bancă au dezamăgit de fiecare dată, indiferent de sonoritatea numelor. La nemţi nu este vorba despre nume ci despre sistem, iar în 2014 sistemul a funcţionat ireproşabil.

Detaliile au făcut diferenţa, fiindcă altfel finala a fost echilibrată, tensionată şi puternică. Două planuri tactice diferite, atribute individuale diametral opuse, totuşi aceeaşi îndârjire şi dorinţă de a expune propria viziune – acestea au fost ingredientele unui spectacol agreabil pentru care prelungirile au fost un bonus. Încărcătura ar fi atins cote maxime dacă se ajungea la penalty-uri, dar probabil că este mai bine ca un astfel de meci să fie decis de un detaliu şi nu de noroc. Pentru Germania detaliul s-a numit Mario Goetze, puştiul de 22 de ani care a preluat perfect pe piept în minutul 113 şi a lovit mingea în cădere pentru unicul gol al meciului.

Omul cu pasa de gol a fost Andre Schurrle, jucătorul intrat obligat-forţat după accidentarea lui Christoph Kramer, apărut la rândul său ca o surpriză în unsprezecele de start al Germaniei după ce Khedira a acuzat probleme la încălzire. La nemţi însă pare că nu contează cine e pe teren, jocul oricum merge.

Este drept că Germania nu a mai avut fluiditatea arătată contra Braziliei, dar în faţa unui adversar ca Argentina nici nu era de aşteptat să se întâmple. Ideea de „tiki-taken” nu s-a schimbat însă prea mult, nemţii având mingea şi, deci, iniţiativa, în timp ce sud-americanii s-au bazat pe viteza şi tehnica individuală ale lui Messi, Lavezzi şi Higuain, care au creat panică prin raidurile rapide. A fost totuşi nevoie de ceva timp pentru ca meciul să se aprindă, iar scânteia a fost o neaşteptată greşeală a lui Toni Kroos, care a întors greşit mingea spre Neuer, pe care Higuain din poziţie de unu-la-unu nu l-a ştiut învinge. Câteva minute mai târziu, acelaşi Higuain a găsit plasa porţii şi a explodat de bucurie, fără să ţină cont de cei doi metri pe care îi furase la start în duelul cu ultimul apărător advers.

Dacă centralul Nicola Rizzoli a văzut aici bine ofsaidul, a început să greşească în minutul 33, când i-a dat doar galben lui Howedes pentru o intrare dură la centrul terenului. O eventuală eliminare ar fi păgubit însă finala de superba lovitură de cap a fundaşului lui Schalke care a trimis mingea în bară după un corner bine bătut din partea dreaptă.

Sabella a făcut o schimbare neaşteptată la pauză, când l-a trimis pe teren pe Aguero în locul lui Lavezzi care se mişcase destul de bine. În noua formulă, Argentina a început în forţă a doua repriză şi a construit două bune acţiuni, prima oprită aparent greşit de arbitri pentru ofsaid la Higuain, a doua finalizată de Messi pe lângă poartă din unghi, faţă în faţă cu Neuer. Faza controversată a reprizei s-a produs în minutul 56, când Neuer l-a tamponat violent pe Higuain în interiorul careului, dar centralul a acordat fault în atac în locul cuvenitului penalty. La poarta cealaltă Schurrle ar fi putut rămâne singur cu Romero dacă ar fi preluat corect, apoi Kroos a şutat pe lângă poartă deşi avea un culoar favorabil.

Prelungirile au fost dramatice. Schurrle a ajuns din nou în poziţie de finalizare în chiar primul minut şi l-a remarcat pe Romero, apoi Palacio a preluat întru totul rolul lui Higuain şi a încercat un lob prostesc în locul unui şut sănătos, singur cu Neuer. Golul a venit în minutul 113 după o acţiune solitară a lui Schurrle în partea stângă şi finalizarea de manual a lui Goetze, cireaşa de pe tortul finalei 2014.

„Cu această durere vom rămâne toată viaţa, era Mondialul nostru”, a fost prima declaraţie făcută de Mascherano la finalul meciului. Fotbalul are toanele lui şi uneori pare greu de înţeles, însă de cele mai multe ori revine să îi răsplătească pe merituoşi. După ce a arătat Argentina la acest Mondial, avem motive să credem că nu va trece mult până când şi această naţiune se va bucura de un nou trofeu. Deocamdată însă cele mai calde cuvinte de laudă se cuvin Germaniei, noua campioană mondială.


Articol scris de David Petre
14 iulie 2014

Articole pe aceeaşi temă
Germania - Argentina 1-0Germania – Argentina 1-0. Germania, pentru a patra oară campioană mondială
Golul lui Mario Goetze a decis în prelungiri meciul Germania - Argentina, finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014.

Robin van PersieBrazilia – Olanda 0-3. Olandezii se impun în duelul pentru locul al treilea
Golurile lui van Persie, Blind şi Wijnaldum au adus victoria pentru Olanda în meciul din finala mică a Campionatului Mondial, cu Brazilia

Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Louis van GaalVan Gaal împotriva disputării meciului pentru locul al treilea
Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, nu este de acord cu disputarea meciului pentru locul al treilea la un turneu final de Campionat Mondial

Luiz Felipe ScolariScolari indecis asupra viitorului său la naţionala Braziliei
Selecţionerul Luiz Felipe Scolari a discutat despre înfrângerea Braziliei cu Germania şi viitorul său pe banca tehnică a naţionalei

David LuizDavid Luiz: „Ne cerem scuze în faţa tuturor brazilienilor”
Fundaşul David Luiz şi portarul Julio Cesar au comentat eşecul suferit de Brazilia în semifinala Campionatului Mondial, cu Germania