Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Germania – Algeria 2-1. Africanii învinşi de o Germanie neconvingătoare

Meciul Germania - Algeria din optimile Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a oferit un spectacol plăcut, cu o echipă africană surprinzătoare.


Articol scris de Marius Adomnicăi
1 iulie 2014

Manuel Neuer a fost salvatorul Germaniei împotriva Algeriei

Manuel Neuer a fost salvatorul Germaniei împotriva Algeriei

Germania şi Algeria se întâlneau în optimile Campionatului Mondial de Fotbal 2014 pe Estadio Beira Rio din Porto Alegre, sub semnul amintirilor de la Campionatul Mondial din Spania din 1982. Blatul făcut atunci de vest germani împreună cu Austria lăsa selecţionata africană în afara turneului, iar acum revanşa era pe buzele tuturor algerienilor.

Meciul a început într-o notă previzibilă, cu germanii combinând şi având posesia. Dar asta nu a ţinut mai mult câteva minute. Parcă încărcaţi de 32 de ani de resentimente, algerienii au pus presiune tot mai sus în terenul nemţilor, iar pasele lor filtrante au dat fiori unei defensive germane imobile. Norocul selecţionatei lui Low a fost Manuel Neuer, care în dese rânduri a fost mai degrabă libero decât portar.

Acest lucru s-a întâmplat pentru prima oară după doar zece minute. Per Mertesacker fusese lăsat în urmă de către Islam Slimani, dar portarul german i-a ieşit în întâmpinare la aproape treizeci de metri, reuşind să respingă. După câteva momente acelaşi Slimani a încercat să profite de lentoarea Germaniei, dar de această dată Mertesacker i-a furat mingea în ultimul moment.

Germania părea incapabilă să dea un răspuns decent, şutul lui Bastian Schweinsteiger fiind departe de a fi periculos. Algeria, în schimb, domina ostilităţile şi a reuşit chiar să înscrie, gol anulat corect de către arbitrul brazilian Sandro Ricci. Din păcate pentru Slimani, centrarea trimisă de El Arabi Soudani plecase un pic prea târziu faţă de momentul în care el se debarasase de Jerome Boateng, găsindu-l astfel în poziţie de ofsaid.

Vulpile deşertului au perseverat însă. Faouzi Ghoulam a pătruns pe flancul stâng, Mesut Ozil nu a putut ţine pasul cu el, dar şutul algerianului a trecut puţin pe lângă poarta lui Neuer. După câteva minute, când germanii păreau să fi revenit în joc, portarul german a fost din nou nevoit să iasă în afara careului, pentru a-l bloca pe omniprezentul Slimani, care trecuse încă o dată de Mertesacker. Alegerea lui Low în ceea ce privea cuplul de fundaşi centrali era pur şi simplu desfiinţată de către un singur om.

Mertesacker avea să greşească din nou, oferind algerienilor o lovitură liberă dintr-o poziţie excelentă, dar Sofiane Feghouli a trimis peste poartă. Celălalt fundaş central al Germaniei, Jerome Boateng, era cât pe ce să îşi păcălească propriul portar la şutul lui Aissa Mandi, dar devierea sa a trimis balonul în corner.

Germania a avut nevoie de 40 de minute pentru a avea o şansă clară de a înscrie. Toni Kroos a şutat puternic, portarul algerian Rais Mbolhi a respins în picioarele lui Mario Gotze, dar a revenit la timp pentru a bloca şi şutul acestuia. Repriza se termina, lăsând o urmă o impresie extraordinară lăsată de selecţionata africană, fără ca asta să se oglindească, din păcate pentru ei, şi în scorul partidei.

Repriza secundă a început mai bine pentru Germania. Low îl introdusese la pauză pe Andre Schurrle, în locul lui Mario Gotze. Jucătorul lui Chelsea a avut imediat o ocazie importantă, trimiţând mingea cu capul după centrarea lui Thomas Muller, dar mingea a fost deviată în corner. Execuţia acestuia a adus o nouă şansă nemţilor, dar Shkodran Mustafi a trimis balonul direct în braţele lui Rais Mbolhi.

Pentru prima oară în meci ritmul de joc era susţinut de ambele echipe. Germania oferea o imagine mai apropiată de cea pe care o aşteptau toţi, dar nici Lahm, nici Schurrle şi nici Muller nu reuşeau să înscrie. Algerienii acuzau un pic oboseala acumulată după efortul generos din prima repriză, dar asta nu i-a împiedicat să se păstreze periculoşi. Slimani l-a testat pe Neuer, dar cea mai periculoasă situaţie pentru portarul-libero german avea să apară în minutul 88, când l-a blocat la 35 de metri pe Feghouli. Germania putea închide partida în ultimele faze, dar nici lovitura de cap al lui Bastian Schweinsteiger şi nici cornerul executat de Andre Schurrle nu l-au păcălit pe Rais Mbolhi. Ar fi fost păcat pentru algerieni să încheie astfel un meci în care oferiseră atât de mult.

Prelungirile au început însă cum nu se putea mai rău pentru Algeria. Aissa Mandi a fost depăşit în flanc de către Thomas Muller, germanul a trimis în careu de unde Andre Schurrle a înscris lovind mingea cu călcâiul. În ciuda oboselii evidente, africanii nu au renunţat la luptă, dar poate tocmai această oboseală l-a împiedicat pe Mehdi Mostefa să înscrie din zece metri.

Finalul prelungirilor a fost dramatic. Germania a profitat de extenuarea algerienilor, înscriind al doilea gol prin Mesut Ozil, dar africanii au găsit resursele pentru a reduce din nou diferenţa în faza imediat următoare, prin Abdelmoumene Djabou. S-a terminat 2-1 pentru europeni, chiar dacă ultima acţiune a partidei le-a aparţinut jucătorilor lui Vahid Halilhodzic.

Algeria pleacă acasă fără a-şi fi luat revanşa, dar cu onoarea de a fi depăşit atât cea mai bună performanţă a ei la un Campionat Mondial cât şi, în mare parte a meciului, o echipă a Germaniei văzută ca superioară africanilor pe fiecare post.

Germania rămâne să se pregătească pentru duelul european împotriva Franţei, de vineri 4 iulie, de pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro.


Articol scris de Marius Adomnicăi
1 iulie 2014

EchipeArticole pe aceeaşi temă
Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

David LuizDavid Luiz: „Ne cerem scuze în faţa tuturor brazilienilor”
Fundaşul David Luiz şi portarul Julio Cesar au comentat eşecul suferit de Brazilia în semifinala Campionatului Mondial, cu Germania

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Toni Kroos a reuşit cea mai rapidă dublă din istoria Campionatului Mondial de Fotbal Recorduri şi curiozităţi după Brazilia – Germania 1-7
Rezultatul neaşteptat al meciului Brazilia - Germania din semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a stabilit o serie de noi recorduri ale competiţiei.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Sami KhediraKhedira: „Accidentarea lui Neymar nu este o veste bună pentru Germania”
Sami Khedira şi Manuel Neuer au discutat despre meciul pe care Germania îl dispută cu Brazilia în semifinalele Campionatului Mondial