Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Fuleco, mascota oficială a Campionatului Mondial de fotbal 2014

Fuleco reprezintă un tatu, o specie de mamifere sud-americane care este pe cale de dispariţie, numele său reunind fotbalul şi ecologia.


Articol scris de Andrei Angelescu
8 ianuarie 2014

Fuleco

Fuleco

Ca orice turneu final de Campionat Mondial de dupa 1966 si Brazilia 2014 are o mascota. Succesorul leopardului Zakumi care a animat atmosfera in 2010, in Africa de Sud va fi Fuleco.

Mascota reprezinta un mamifer intalnit in America de Sud, care in momentul de fata se afla pe cale de disparitie, dupa ce in trecut Brazilia era populata cu un numar mare de tatu. Fuleco s-a nascut pe 1 ianuarie 2000, fiind primul animal de acest gen nascut in Brazilia in noul mileniu. In perioada desfasurarii turneului final, acesta va avea 14 ani.

Mamiferul este descris drept un calator inversunat, care a calatorit in intreaga Brazilie pentru a cunoaste oameni si obiceiuri noi, insa cel putin o data pe an se intoarce acasa pentru a juca fotbal, alaturi de prietenii sai. Ca in cazul unui brazilian adevarat, Fuleco este un animal ospitalier, cu un suflet bun, care a reusit sa-si biruiasca timiditatea odata cu calatoriile sale, in care si-a facut multi prieteni. Tot asemeni tuturor brazilienilor, mascota Campionatului Mondial se bucura sa isi petreaca timpul in savanele si padurile luminoase, dar si in padurea amazoniana sau pe plajele de pe coasta Braziliei, atat timp cat in apropiere se afla si un teren de fotbal.

Fuleco apartine uneia din cele doua specii de tatu existente, avand capacitatea de a se comprima strans, intr-o minge impenetrabila. Acest lucru protejeaza animalele de medii mai putin prielnice unor animale, cum ar fi cele foarte uscate. Culoarea carapacei animalului, albastrul, vine de la seninatatea cerului si limpezimea apelor din Brazilia, care sunt pline de viata, iar acesta se afla in contrast cu verdele care simbolizeaza culoarea gazonului de pe terenurile de fotbal.

Mascota este descrisa dept un personaj sociabil, caruia ii plac dansul si toate genurile muzicale, dar care are si o legatura speciala cu familia si prietenii, cu care comunica prin indermediului retelelor de socializare, in special cand calatoreste. Lui Fuleco ii place fotbalul, deoarece este un sport care ii aduce pe oameni impreuna, dar care ii mentine pe practicanti sanatosi, nascand intre oponenti pasiuni acerbe. Ca orice iubtor al sportului rege si animalul cu carapace albastra are idoli, este vorba despre Ronaldo si Pele.

Ceea ce il face special pe Fuleco, fata de ceilalti tatu, este faptul ca prefera legume, fructe, nuci si seminte in detrimentul insectelor. Fara indoiala, nucile caju sunt favoritele sale, pe care le recomanda tuturor. In armonie cu dieta vegetariana, Fuleco este un iubitor al naturii, pe care incearca sa o conserve, pentru a pastra frumusetile Braziliei intacte.

Denumirea „Fuleco” provine din doua cuvinte: „Fuetbol”(Fotbal) si „Ecologia”(Ecologie). Acest nume a fost ales de fani printr-un sondaj incheiat pe 25 noiembrie 2012, in detrimentul lui „Amijubi”(„Amizade”-prietenie si „Jubilo”-bucurie) si „Zuzeco”(„Azul”-albastru si „Ecologia”-ecologie).

Mascota a fost aleasa la comitetul organizatorilor de la 11 septembrie 2012, fiind facuta publica in cadrul unei populare emisiuni de televiziune braziliene, „Fantastico”. Fuleo este un personaj indragit de brazilieni, un procent de 89% al populatiei considerandu-l agreabil.

In septembrie 2012, a avut loc prezentarea oficiala a lui tatu-ului, pe una din plajele insorite ale Braziliei.


Articol scris de Andrei Angelescu
8 ianuarie 2014

Articole pe aceeaşi temă
Germania - Argentina 1-0Germania – Argentina 1-0. Germania, pentru a patra oară campioană mondială
Golul lui Mario Goetze a decis în prelungiri meciul Germania - Argentina, finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014.

Robin van PersieBrazilia – Olanda 0-3. Olandezii se impun în duelul pentru locul al treilea
Golurile lui van Persie, Blind şi Wijnaldum au adus victoria pentru Olanda în meciul din finala mică a Campionatului Mondial, cu Brazilia

Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Louis van GaalVan Gaal împotriva disputării meciului pentru locul al treilea
Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, nu este de acord cu disputarea meciului pentru locul al treilea la un turneu final de Campionat Mondial

Luiz Felipe ScolariScolari indecis asupra viitorului său la naţionala Braziliei
Selecţionerul Luiz Felipe Scolari a discutat despre înfrângerea Braziliei cu Germania şi viitorul său pe banca tehnică a naţionalei

David LuizDavid Luiz: „Ne cerem scuze în faţa tuturor brazilienilor”
Fundaşul David Luiz şi portarul Julio Cesar au comentat eşecul suferit de Brazilia în semifinala Campionatului Mondial, cu Germania