Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Elveţia în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Elveţiei la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
3 iunie 2014

Deşi a învins Spania la debut, Elveţia nu a depăşit faza grupelor la Campionatul Mondial din 2010

Deşi a învins Spania la debut, Elveţia nu a depăşit faza grupelor la Campionatul Mondial din 2010

Reprezentativa helvetă a strâns de-al ungul timpului nouă prezenţe la turneele finale ale Campionatelor Mondiale de Fotbal. Elveţienii, care în 1954 au primit dreptul de a organiza Turneul Final, nu se pot lăuda însă cu un palmares prea bogat, reuşind în cel mai bun caz să atingă faza sferturilor de finală la turneele din 1934, 1938 şi 1954. 

Fără a participa la Campionatul Mondial din 1930 din Uruguay, Elveţia a luat startul la primul turneu final desfăşurat pe tărâm european, în Italia. În primul tur a reuşit un meci foarte bun în compania Olandei pe care a reuşit s-o elimine cu 3-2. Leopold Kielholz şi Andre Abegglen (primul cu o dublă) au adus o victorie entuziasmantă pentru fotbalul elveţian, care pe 31 mai, la Torino, urma să înfrunte naţionala Cehoslovaciei în faza sferturilor de finală. Puternica naţională cehoslovacă trecuse în primul tur de România şi nu s-a impiedicat nici de Elveţia în meciul următor, câştigând partida de pe Stadio Benito Mussolini cu 3-2. Golurile elveţienilor au purtat semnăturile lui Leopold Kielholz şi Jaggi.

Patru ani mai târziu, în Franţa, Elveţia a debutat cu o nouă victorie surpriză. La Paris, în faţa a 20.000 de spectatori, elveţienii au învins Germania cu 4-2 în urma reuşitelor semnate de Walaschek, Bickel şi Abelggen în două rânduri. Ajunşi din nou în sferturile de finală, elveţienii au pierdut şansa unei semifinale istorice după ce Ungaria i-a invins la Lille, pe Stade Victor Boucquey, cu scorul de 2-0.

În 1950, la primul campionat mondial postbelic, Elveţia a avut parte de o grupă foarte dificilă. În noul format cu meciuri în grupe, elveţienii n-au putut riposta în faţa Iugoslaviei în prima partidă, pierdută cu 0-3. Trei zile mai târziu s-au revanşat după un 2-2 incredibil cu Brazilia, meci în care elveţianul de origine franceză Jaques Fatton a marcat de două ori. Deşi au învins şi Mexic în ultimul meci al grupei jucat la Porto Alegre, elveţienii au ratat calificarea în favoarea Iugoslaviei. Contra mexicanilor, Bader şi Antenen au înscris golurile helvete.

În 1954, între 16 iunie şi 4 iulie, Elveţia a organizat primul Campionat Mondial din istoria sa. Şase oraşe helvete au fost gazdă turneului final pe care avea să-l câştige în cele din urmă Germania de Vest. Cele 26 de meciuri jucate la acest turneu au strâns 140 de goluri marcate în faţa unei asistenţe impresionate, un total de 889,500 de spectatori.

Ţara gazdă, pregatită de un selecţioner austriac, Karl Rappan, a reuşit să se califice dintr-o grupă extrem de dificilă. Sorţii i-au plasat pe elveţieni în compania Angliei, Italiei şi Belgiei, dar susţinuţi frenetic din tribune au răsturnat pronosticurile. În prima partidă, ţara gazdă a trecut de Italia cu 2-1, goluri Ballaman şi Hugi, pentru ca mai apoi să piardă în faţa puternicei naţionale engleze, scor 0-2. Fără a juca împotriva Belgiei, Elveţia a fost nevoită să joace un playoff cu Italia, echipă care învinsese Belgia cu 4-1. Acelaşi scor l-au reuşit şi elveţienii în faţa „squadrei azzurra” după dubla lui Hugi şi reuşitele lui Ballaman şi Fatton. Elveţia se califica în sferturile de finală, unde avea să fie părtaşa unui meci istoric contra Austriei.

Pe Stade de la Pontaise din Lausanne, naţionala ţării gazdă a marcat în minutele 16 şi 17 prin Ballaman, iar în minutul 19 Hugi a făcut 3-0. Austria a început să conteze încetul cu încetul şi Wagner a redus din handicap în minutul 25. Un minut mai târziu Korner a înscris pentru 2-3, iar două minute mai târziu acelaşi Wagner a reuşit dubla. Ocwirk şi din nou Korner au dus scorul la 5-3 pentru Austria, dar Ballaman a avut ultimul cuvânt înainte de pauză: 4-5. După reluare, Wagner a făcut 6-4 reuşind astfel tripla, însă Hugi a redus din nou din handicap în minutul 60. Ultimul gol, cel decisiv, a fost marcat de Probst pentru austrieci, care s-au impus cu 7-5 în cel mai intens şi spectaculos sfert de finală din istoria Cupei Mondiale.

În 1958 Elveţia nu s-a calificat la turneul final din Suedia, pentru ca în 1962 şi 1966 să fie eliminată după faza grupelor fără a câştiga vreun meci. A urmat apoi o perioadă de secetă evidentă. Din 1970 şi până în 1994, Elveţia n-a mai prins niciun turneu final, generaţia lui Chapuisat şi Turkiylmaz calificând Elveţia la Mondialul American după o pauză de 28 de ani. Cu Roy Hogdson pe banca tehnică, elveţienii aveau în lot jucători extrem de cunoscuţi la acea vreme. Alain Sutter, Stephane Chapuisat, Kubilay Turkiylmaz sau Ciriaco Sforza au reuşit să califice echipa din grupa preliminară, deşi alb-rosii plecau practic cu ultima şansă. În meciul de debut cu ţara gazdă, Elveţia a remizat 1-1 (gol Bregy), pentru ca în meciul doi, unul de trista amintire pentru noi, să surclaseze România, scor 4-1. Sutter, Chapuisat şi Knup în două rânduri au punctat atunci pentru elveţieni. Deşi au pierdut în faţa Columbiei în ultimul meci, elveţienii s-au calificat în optimile de finală, acolo unde însă Spania nu le-a dat nicio şansă. A fost 3-0 pentru iberici, iar Elveţia se mulţumea cu un loc 16.

Fără a participa la Mondialele din Franţa 1998 şi Coreea de Sud/Japonia 2002, Elveţia a revenit la startul Cupei Mondiale din Germania 2006 şi a făcut partide excelente, care au condus-o spre un onorabil loc 10 la finalul turneului. În grupă, echipa pregatită de Kobi Kuhn a remizat cu Franţa 0-0, apoi a învins cu 2-0 Togo şi Coreea de Sud. Frei şi Barnetta au marcat împotriva africanilor, iar Senderos şi acelaşi Frei împotriva asiaticilor. În optimi însă, deşi au făcut un meci bun contra Ucrainei, elveţienii au fost eliminaţi la loviturile de la unsprezece metri, ratând sfertul de finală contra Italiei.

Patru ani mai târziu, cu Ottmar Hitzfeld pe bancă, Elveţia a produs marea surpriză a Cupei Mondiale din Africa de Sud, învingând la debut campioana europeană, Spania. Apărându-se ermetic, organizat şi eroic, elveţienii au câştigat cu 1-0 prin golul marcat de Gelson Fernandes. După acest meci incredibil, elveţienii au pierdut însă în faţa statului Chile şi n-au reuşit să învingă nici măcar Honduras, ratând la mustaţă calificarea în optimi şi şansa unui duel cu Brazilia.

Pentru Campionatul Mondial din 2014, elveţienii contează pe acelaşi titrat antrenor german Ottmar Hitzfeld, aflat la ultimul său turneu final. Lotul elveţienilor este unul tânăr şi valoros, cu jucători ce activează în cele mai puternice campionate din lume. Obiectivul Elveţiei este atingerea sferturilor de finală.


Articol scris de Florin Codreanu
3 iunie 2014

Echipe


Articole pe aceeaşi temă
Ottmar HitzfeldOttmar Hitzfeld se retrage din activitate după eliminarea Elveţiei de la Campionatul Mondial
Experimentatul antrenor german, Ottmar Hitzfeld, se retrage din activitate la capătul parcursului de la Campionatul Mondial cu Elveţia

Golul lui Angel di Maria a decis meciul Argentina - Elveţia din optimile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal 2014Argentina – Elveţia 1-0 (după prelungiri). Messi şi Angel di Maria cuceresc fortăreaţa elveţiană
Un gol marcat de Angel di Maria în minutul 118 din pasa lui Messi aduce calificarea Argentinei în sferturile de finală ale Campionatului Mondial 2014 în dauna Elveţiei.

Ottmar Hitzfeld, ElveţiaArgentina – Elveţia: Hitzfeld, pregătit să îl blocheze pe Messi
Ottmar Hitzfeld spune că a pregătit bine meciul Argentina - Elveţia, care ar putea fi ultimul din cariera sa de antrenor de fotbal.

Ottmar Hitzfeld,  Xherdan ShaqiriHitzfeld: „Cu Argentina nu avem nimic de pierdut”
Antrenorul Elveţiei, Ottmar Hitzfeld, s-a arătat încântat de calificarea în optimile de finală, unde echipa sa va înfrunta Argentina

Drmic şi Shaqiri s-au distrat cu apărarea Hondurasului în meciul câştigat de Elveţia cu 3-0Honduras – Elveţia 0-3. De trei ori „ura” pentru Shaqiri
Xherdan Shaqiri a reuşit un hat-trick prin care Elveţia a învins Hondurasul în meciul de închidere al Grupei E a Campionatului Mondial 2014. Europenii merg mai departe.

Blaise Matuidi, Olivier Giroud şi colegii săi sărbătoresc un nou golElveţia – Franţa 2-5. Francezii continuă să impresioneze la Campionatul Mondial din Brazilia
Franţa a făcut instrucţie cu Elveţia în meciul doi al grupei aplicându-le elevilor lui Ottmar Hitzfeld o serioasă corecţie: 5-2 pe arena din Salvador