Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Elveţia – Ecuador 2-1. Perseverenţa elveţiană aduce roade târzii

Meciul de deschidere al grupei E a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a oferit puţine ca spectacol, dar a compensat prin dramatismul finalului.


Articol scris de Marius Adomnicăi
15 iunie 2014

Haris Seferovic înscrie golul decisiv al meciului Elveţia - Ecuador

Haris Seferovic înscrie golul decisiv al meciului Elveţia - Ecuador

Grupa E a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 avea ca meci de deschidere o înfruntare între două echipe care nu impresionaseră din punct de vedere ofensiv în preliminarii. Elveţia păstrase şi în meciurile amicale de dinaintea turneului final aceeaşi atitudine economicoasă, alegând adversari facili precum Jamaica sau Peru. Ecuadorul a mers în direcţia diametral opusă, pregătind turneul final cu partide împotriva Olandei, Mexicului, Angliei.

Rezultatele pozitive ale ecuadorienilor, cât şi modul în care au fost obţinute, au influenţat startul partidei de pe Estadio Nacional din Brasilia. Elveţia a intrat în meci crispată, pasând eficient în propria jumătate, singurul loc de pe teren ce îi fusese lăsat liber de către Ecuador. De îndată ce intrau în jumătatea adversă, elveţienii erau preluaţi într-un marcaj extrem de incomod.

A trebuit să treacă aproape un sfert de oră ca Shaqiri să încerce o acţiune individuală care să descumpănească un pic defensiva sud-americanilor, dar şutul său din afara careului a fost pe direcţia lui Dominguez. Xhaka şi-a încercat şi el o finalizare, dar a fost departe de a fi periculos. Ricardo Rodriguez, tânărul şi talentatul fundaş stânga al elveţienilor şi al echipei germane Wolfsburg, l-a pus la treabă pe Dominguez, dar ecuadorianul a parat şutul de la distanţă.

Surpriza avea să vină în curând. Jucătorii lui Reinaldo Rueda lansaseră avertismente prin pasele directe pe atacanţi, dar nu fuseseră luaţi prea în serios. În minutul 22, un fault al lui Stephan Lichtsteiner în apropierea colţului terenului le-a dat ecuadorienilor şansa de a-şi fructifica principala lor armă, jocul aerian. Walter Ayovi a centrat perfect iar Enner Valencia a profitat de poziţionarea total nefericită a fundaşilor elveţieni, trimiţând balonul în plasă. 1-0 pentru Ecuador iar pe fruntea lui Ottmar Hitzfeld deja mai apăruseră câteva cute.

Putea fi 2-0 un minut mai târziu, când Montero a luat pe cont propriu o acţiune în careul advers. Euforia sa dar şi sângele rece de care a dat dovadă fundaşul Djorou au împiedicat ca acţiunea să se concretizeze pe tabelă. A fost momentul de trezire al elveţienilor. De acolo ritmul jocului a crescut, dar până la finalul primei reprize nu a ieşit în evidenţă decât nonşalanţa cu care Shaqiri a irosit orice fază fixă de care a beneficiat Elveţia.

Otmar Hitzfeld a arătat măsura experienţei sale după pauză. Admir Mehmedi, intrat de la vestiare în locul lui Valentin Stocker, a reuşit egalarea în minutul 48. Acesta a înscris după un corner, finalizarea sa semănând izbitor cu golul ecuadorienilor din prima repriză. O centrare perfectă, un fundaş ţintuit, o lovitură de cap fără speranţe pentru portar.

De aici Elveţia şi Ecuador au dus o luptă surdă pentru teren, pentru minge, pentru fotbal. Europenii au avut atitudinea pozitivă, neavând cum să se mulţumească cu un rezultat care nu îi punea într-o situaţie confortabilă în vederea calificării pentru faza eliminatorie. Sud-americanii au răspuns cu o ermetizare a defensivei şi cu lansarea de contraatacuri. Enner Valencia, în minutul 59, şi Jefferson Montero, şapte minute mai târziu, au fost aproape de a înscrie, dar mingea avea să intre în poarta cealaltă în minutul 69. Atât doar că Josip Drmic se afla în poziţie de ofsaid iar golul a fost anulat.

A fost însă un semn. Ricardo Rodriguez, cel de la care elveţienii au aşteptări atât de mari, a fost servantul la faza care avea să pecetluiască deznodământul partidei. Ecuadorienii au tratat superficial o situaţie care le-ar fi putut aduce victoria, pentru ca imediat Elveţia să răspundă cu o acţiune la care sud-americanii au lăsat spaţii mai muld decât generoase. Rodriguez a trimis mingea în careu de unde Haris Seferovic a propulsat-o în plasă, spre dezolarea lui Reinaldo Rueda. Era minutul 93 şi şansa unui rezultat extraordinar fusese irosită.

Astfel s-a încheiat un meci care nu a oferit multe din punct de vedere al spectacolului. Rămâne de văzut dacă FranţaHonduras va salva impresia artistică sau dacă grupa E poate concura cu succes pentru titlul de cea mai anostă grupă a Campionatului Mondial de Fotbal 2014.


Articol scris de Marius Adomnicăi
15 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Ottmar HitzfeldOttmar Hitzfeld se retrage din activitate după eliminarea Elveţiei de la Campionatul Mondial
Experimentatul antrenor german, Ottmar Hitzfeld, se retrage din activitate la capătul parcursului de la Campionatul Mondial cu Elveţia

Golul lui Angel di Maria a decis meciul Argentina - Elveţia din optimile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal 2014Argentina – Elveţia 1-0 (după prelungiri). Messi şi Angel di Maria cuceresc fortăreaţa elveţiană
Un gol marcat de Angel di Maria în minutul 118 din pasa lui Messi aduce calificarea Argentinei în sferturile de finală ale Campionatului Mondial 2014 în dauna Elveţiei.

Ottmar Hitzfeld, ElveţiaArgentina – Elveţia: Hitzfeld, pregătit să îl blocheze pe Messi
Ottmar Hitzfeld spune că a pregătit bine meciul Argentina - Elveţia, care ar putea fi ultimul din cariera sa de antrenor de fotbal.

Ottmar Hitzfeld,  Xherdan ShaqiriHitzfeld: „Cu Argentina nu avem nimic de pierdut”
Antrenorul Elveţiei, Ottmar Hitzfeld, s-a arătat încântat de calificarea în optimile de finală, unde echipa sa va înfrunta Argentina

Drmic şi Shaqiri s-au distrat cu apărarea Hondurasului în meciul câştigat de Elveţia cu 3-0Honduras – Elveţia 0-3. De trei ori „ura” pentru Shaqiri
Xherdan Shaqiri a reuşit un hat-trick prin care Elveţia a învins Hondurasul în meciul de închidere al Grupei E a Campionatului Mondial 2014. Europenii merg mai departe.

Christian Noboa (Ecuador), Paul Pogba (Franţa)Ecuador – Franţa 0-0. Franţa încheie pe primul loc în grupă şi ajută Elveţia
Franţa merge în optimile de finală ale Campionatului Mondial 2014, în timp ce Ecuador este eliminată după ultimul meci din grupa E