Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Ecuador în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Ecuadorului la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2014

Naţionala Ecuadorului la Campionatul Mondial de Fotbal 2002

Naţionala Ecuadorului la Campionatul Mondial de Fotbal 2002

Mondialul Asiatic organizat în comun de Coreea de Sud şi Japonia a reprezentat ocazia debutului pentru reprezentativa ecuadoriană la un turneu final de Campionat Mondial. Aflat în prezent la cea de-a treia prezenţă la o astfel de competitie, Ecuadorul a încercat prima dată să ajungă la un turneu final în 1950, dar s-a retras în cele din urma din cursa calificărilor. Până atunci, ecuadorienii nici măcar nu participaseră la calificări. 

În 2002, naţionala ecuadoriană a reuşit o mare surpriză: s-a clasat pe locul doi în preliminariile din America de Sud şi a obtinut tichetele pentru Campionatul Mondial din Japonia şi Coreea de Sud, acolo unde sorţii au trimis-o într-o grupă cu Italia, Mexic şi Croatia. Selecţionerul Hernan Dario Gomez a deplasat un lot experimentat, în care se regăseau numai trei stranieri. Este vorba de Ulises de la Cruz de la Hibernian, de Alex Aguinaga (Necaxa) şi Agustin Delgado (Southampton), ultimul fiind şi cel mai important jucător al echipei.

Ecuadorienii n-au impresionat în primul meci jucat la Sapporo, unde au pierdut, asa cum era de asteptat, 0-2 cu Italia. În partida a doua a grupei, Borghetti şi Torrado au înscris pentru Mexic şi au anulat avantajul luat din minutul 5 de Ecuador prin reuşita lui Agustin Delgado. De altfel, atacantul lui Southampton a fost primul ecuadorian care a marcat la un turneu final de Campionat Mondial pentru ţara sa. În ciuda prognosticurilor, Ecuador a reuşit în ultima partidă din grupă să obţină şi primul succes din istorie la un Campionat Mondial. A fost 1-0 contra Croaţiei într-un meci jucat la Yokohama. Mijlocaşul de la Deportivo Quito, Edison Mendez, avea să marcheze singurul gol al meciului în minutul 48. Cu trei puncte şi golaveraj 2-4, Ecuador a încheiat grupa pe locul patru, dar a bifat o experienţă utilă în istoria fotbalului de la Quito.

A doua prezenţă consecutivă la un turneu final de Campionat Mondial s-a produs la Mondialul German din 2006. Ecuador s-a clasat pe locul trei în preliminariile din America de Sud şi a reuşit cea mai bună performanţă din istoria participărilor sale la turneele finale, depăşind faza grupei. Selecţionerul Luis Fernandez Suarez a contat pe un lot cu destule individualităţi dar şi pe un prim unsprezece organizat şi tenace. Vedetele Delgado, Valencia, Espinoza, Tenorio sau Kaviedes au obţinut două victorii în grupă şi au condus Ecuador spre un meci istoric în optimile de finală contra Angliei. Ecuador a învins la debut Polonia cu 2-0 prin golurile lui Delgado şi Tenorio, pentru ca după victoria clară (3-0) contra celor din Costa Rica să obţină practic biletele spre optimi. A fost un meci excelent pentru ecuadorieni, care au marcat prin Tenorio, Delgado şi Ivan Keviedes. Meciul cu Germania n-a prea mai contat, iar ţara gazdă a învins fără emoţii trupa lui Suarez, scor 3-0 la Berlin.

Se spune ca meciul Anglia – Ecuador din optimile Cupei Mondiale Germania 2006 a fost şi a rămas cel mai vizionat eveniment din istoria televiziunii naţionale de la Quito. A fost un meci bun pentru sud-americani, învinşi în primul rând de teama de performanţa incredibilă pe care o puteau produce. Anglia s-a impus în cele din urmă cu 1-0, după golul marcat de starul lui Real Madrid, David Beckham. Aventura ecuadoriană la Cupa Mondială din Germania lua sfârşit pe 25 iunie 2006, dar jucătorii au fost întâmpinaţi ca nişte eroi la întoarcerea acasă. În spate a rămas regretul că talentul le permitea mai mult elevilor lui Suarez.

Actualul selectioner, Reinaldo Rueda, a calificat pentru a treia oară naţională ecuadoriană la un turneu final. Cu şapte victorii şi patru remize în cursa pentru calificare din America de Sud, Ecuador a terminat peste Uruguay, Paraguay, Venezuela sau Peru. În momentul de faţă se bazează pe un lot cu destul de multe individualităţi şi pe forţa grupului, demonstrată deseori în preliminarii. Vedetele Antonio Valencia, Cristian Noboa, Felipe Caicedo sau Jefferson Montero promit să facă spectacol în grupa cu Elveţia, Franta şi Honduras.


Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2014

Echipe


Articole pe aceeaşi temă
Christian Noboa (Ecuador), Paul Pogba (Franţa)Ecuador – Franţa 0-0. Franţa încheie pe primul loc în grupă şi ajută Elveţia
Franţa merge în optimile de finală ale Campionatului Mondial 2014, în timp ce Ecuador este eliminată după ultimul meci din grupa E

Enner Valencia înscriind primul gol pentru EcuadorHonduras – Ecuador 1-2. Totul pentru calificare
Meciul Honduras - Ecuador, din grupa E a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, era important pentru că ambele încă păstrau şanse de calificare.

Ottmar Hitzfeld, ElveţiaHitzfeld: „Un final de vis la primul meci de la Campionatul Mondial”
Selecţionerul Elveţiei, Ottmar Hitzfeld, a comentat succesul obţinut în extremis de echipa sa la meciul de debut cu Ecuador

Haris Seferovic înscrie golul decisiv al meciului Elveţia - EcuadorElveţia – Ecuador 2-1. Perseverenţa elveţiană aduce roade târzii
Meciul de deschidere al grupei E a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a oferit puţine ca spectacol, dar a compensat prin dramatismul finalului.

Campionatul Mondial de Fotbal 2014, Grupa EAnaliza Grupei E la Cupa Mondială 2014
Franţa şi Elveţia par favorite la calificarea din Grupa E a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, din care mai fac parte Ecuador şi Honduras.

SpaniaSpania, naţionala cu cel mai valoros lot la Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Conform prestigioasei reviste Time, lotul naţionalei Spaniei valorează 670 milioane euro. Topul celor mai valoroase echipe este completat de Germania şi Brazilia.