Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Croaţia – Mexic 1-3. Aztecii se califică în optimi

Croaţia - Mexic din grupa A a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a fost unul din cele mai frumoase meciuri ale acestui turneu final.


Articol scris de Marius Adomnicăi
24 iunie 2014

Javier Chicharito Hernandez celebrând al treilea gol al Mexicului

Javier Chicharito Hernandez celebrând al treilea gol al Mexicului

Înfruntarea dintre Croaţia şi Mexic era decisivă pentru calificarea din grupa A a Campionatului Mondial de Fotbal 2014. În timp ce naţionala nord-americană încerca să ajungă pentru a şasea oară în optimile unui turneu final mondial, europenii doreau să reediteze performanţa de a trece de grupe, pe care o reuşiseră doar la debutul lor de la Campionatul Mondial din 1998, atunci când au terminat pe a treia poziţie a podiumului.

Meciul de pe Arena Pernambuco din Recife pornea dintr-o situaţie în care mexicanii aveau un avantaj de un punct în clasament, datorat rezultatului de egalitate obţinut în faţa gazdelor Campionatului Mondial, Brazilia. Croaţia era astfel obligată să câştige dacă dorea să se dueleze cu Olanda în optimi, puţini crezând că brazilienii ar putea rata primul loc al grupei A.

Raportul întâlnirilor directe de până astăzi era favorabil croaţilor, ce au învins în două din cele trei partide împotriva mexicanilor, dar în partide amicale. Singura întâlnire de la un turneu final fusese câştigată de nord-americani în 2002, cu 1-0, la Campionatul Mondial din Coreea de Sud şi Japonia.

Meciul a început conform aşteptărilor, mexicanii preferând să se poziţioneze solid în defensivă, croaţii fiind cei care au încercat să construiască. Jocul avea intensitate, dar ocaziile periculoase nu aveau să apară decât după un sfert de oră. Hector Herrera a şutat excelent de la peste 20 de metri dar mingea a lovit transversala, aproape de vinclul porţii. Mexicanii nu au redus presiunea iar peste trei minute doar ghinionul l-a împiedicat pe Oribe Peralta să reia în plasa europenilor, acesta alunecând exact în momentul şutului.

Croaţia şi-a continuat eforturile, dar centrările lui Dario Srna au fost respinse de către defensiva mexicană iar Pranjic şi Perisic nu au reuşit să cadreze şuturile pe spaţiul porţii. Nereuşitele repetate ale europenilor au crescut încrederea selecţionatei azteca. Mexicanii au devenit tot mai incisivi, calitatea acţiunilor lor fiind în creştere. Cu toate acestea, prima repriză avea să se încheie fără gol.

Repriza secundă a pornit ca o continuare logică la ceea ce se întâmplase în prima parte a meciului. Croaţii nu au cedat, dar acţiunile lor îşi pierdeau din luciditate pe măsura trecerii timpului. În minutul 65 aveau să primească un ultim avertisment mai serios în ceea ce privea succesiunea evenimentelor, atunci când Andres Guardado a fost blocat în ultima clipă în careul croat.

Fiesta de Mexico, sau coşmarul croat, a început peste 7 minute. Hector Herrera a executat o lovitură de colţ, veteranul Rafael Marquez a sărit peste fundaşii europeni şi a trimis balonul în poarta lui Pletikosa. Peste 3 minute mexicanii mai ofereau un dans năucitor, Andres Guardado dublând avantajul nord-americanilor. Croaţia a vrut să fie un partener pe măsură, dar Ante Rebic nu a putut finaliza superba acţiune personală, şutul său fiind respins de pe linia porţii de către Hector Moreno.

Cei care aveau să înscrie din nou au fost mexicanii, Rafael Marquez pasându-i în careu lui Javier Chicharito Hernandez, acesta trimiţând fără probleme în poarta goală. Spre lauda lor, croaţii nu s-au resemnat. În minutul 87 Ivan Rakitic i-a trimis mingea lui Ivan Perisic, acesta reuşind să fie primul jucător care să îl învingă pe portarul Giullermo Ochoa, eroul Mexicului din partida împotriva Braziliei. Chiar dacă Ante Rebic avea să îşi lase echipa în 10 oameni, primind un cartonaş roşu după o intrare dură, ai săi puteau reduce diferenţa în minutele de prelungiri, dar Ochoa şi-a arătat încă o dată talentul.

Partida s-a încheiat cu scorul de 3-1 în favoarea Mexicului, dar modul în care aceasta s-a desfăşurat generează un mare regret că doar una din aceste două echipe frumoase poate merge mai departe. Brazilia va trebui să ofere mult fotbal de acum încolo pentru a demonstra că se bazează nu doar pe culisele FIFA în drumul ei spre un titlu mondial pe care deocamdată nu îl merită.

În ceea ce priveşte învingătoarea din meciul de pe Arena Pernambuco, Mexicul va întâlni în optimi naţionala Olandei, câştigătoarea surprinzătoare a grupei B a Campionatului Mondial de Fotbal 2014. Dacă înaintea turneului final mulţi nu le prevedeau un parcurs prea facil, batavii lui van Gaal au terminat grupa cu maximum de puncte şi cu un golaveraj consistent, 10-3. OlandaMexic va fi, în principal, un duel între o ofensivă generoasă şi o defensivă încăpăţânată, dar latinii par a avea argumentele pentru a merge în sferturi.


Articol scris de Marius Adomnicăi
24 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

David LuizBrazilia – Columbia 2-1. Gazdele înfruntă Germania în semifinale
Golurile lui Thiago Silva şi David Luiz au adus calificarea Braziliei în faza semifinalelor Campionatului Mondial, unde gazdele întâlnesc Germania

Lorris, neputincios la golul marcat de HummelsFranţa – Germania 0-1. Revenirea la tradiţia germană
Prin victoria de astăzi de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 Germania devina prima ţară calificată în semifinale de 4 ori consecutiv.