Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Costa Rica în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Costa Ricăi la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
23 aprilie 2014

Costa Rica, la meciul cu Germania de la Campionatul Mondial 2006

Costa Rica, la meciul cu Germania de la Campionatul Mondial 2006

Selecţionata din Costa Rica nu este una cu un trecut prea bogat la turneele finale ale Campionatelor Mondiale. Până în 1990 costaricanii nu participaseră la niciunul din turneele finale, iar prezenţa la Coppa del Mondo – Italia 1990 a fost o surpriză. Şi mai mare a fost surpriza reuşită de elevii sârbului Bora Milutinovic în grupa preliminară.

Plasată într-o grupă cu Brazilia, Scoţia şi Suedia şi plecată cu ultima şansă, Costa Rica a reuşit să se califice mai departe din grupă alaturi de selecţionata braziliană. În primul joc al grupei, Costa Rica a trecut de Scoţia lui Andy Roxburgh, naţională care avea în componenţă jucători experimentaţi ca Ally McCoist, Richard Gough, Alex McLeish, Roy Aitken sau Stuart McCall. Costaricanii s-au impus cu 1-0 în urma golului marcat de atacantul Juan Cayasso în minutul 49. Deşi au pierdut meciul doi cu Brazilia, 0-1, elevii lui Bora Milutinovic au reuşit o victorie de senzaţie în ultimul meci, 2-1 în faţa Suediei. Căpitanul Roger Flores şi rezerva Hernan Medford au marcat golurile victoriei pentru Costa Rica, naţională condusă în acest meci din minutul 32 după golul lui Ekstrom.

Calificată la prima prezenţă la un Campionat Mondial între cele mai bune 16 echipe din lume, Costa Rica n-a avut nicio şansă în partida următoare cu puternica reprezentativă a Cehoslovaciei. Cu Tomas Skuhravy în formă de zile mari, Cehoslovacia s-a impus cu 4-1 (trei goluri marcate de Skuhravy), golul costaricanilor fiind reuşit de Ronald Gonzalez, care egala la unu în minutul 55. Echipa lui Bora Milutinovic a lăsat însă o impresie frumoasă la acest mondial, fără a avea jucători consacraţi sau celebri în lot. Abia după aceasta competiţie o parte dintre costaricani au ajuns să joace în Europa, în frunte cu Cayasso şi Hernan Melford.
Bora Milutinovic a părăsit echipa naţională din Costa Rica, iar timp de 12 ani aceasta nu a prins un alt turneu final. Abia la Mondialul asiatic din 2002 Costa Rica a reuşit să se califice, avându-l pe bancă pe brazilianul Alexandre Guimaraes. Deşi a avut parte de o grupă complicată cu Brazilia, China şi Turcia, Costa Rica a fost la un pas să ofere o nouă surpriză. În primul meci al grupei Costa Rica a avut de înfruntat naţionala Chinei, echipă pregatită chiar de omul care făcea senzaţie în 1990 pe banca costaricanilor, Bora Milutinovic. Asiaticii n-au putut însă face nimic în faţa unei formaţii rapide şi cu mult mai multe individualităţi, Costa Rica învingând la final cu 2-0. Ronald Gomez şi Mauricio Wright punctau pentru formaţia lui Guimaraes în minutele 61 şi 65. În mod absolut surprinzător, Turcia s-a împiedicat în meciul doi de Costa Rica, remizând 1-1 la Incheon, golul americanilor fiind marcat de fostul atacant al Politehnicii Timişoara, Winston Park. Astfel, înaintea meciului cu Brazilia, Costa Rica acumula 4 puncte şi avea o şansă uriaşă la calificare. Numai că elevii lui Guimaraes au început foarte timoraţi partida, iar în minutul 38 sud-americanii aveau deja 3-0. Ronaldo de două ori şi Edmilson înscriau pentru Selecao, Paolo Wanchope reuşind să reducă din handicap până la pauză. Au fost momente în care costaricanii au sperat. La zece minute de la reluare, Gomez marca pentru 2-3 şi sansele creşteau, dar Rivaldo şi Junior au înscris de alte două ori pentru Brazilia şi la fluierul final al centralului Costa Rica era eliminată. Turcia învinsese China cu 3-0 şi avea golaveraj pozitiv, în timp ce Costa Rica avea acelaşi număr de puncte dar golaveraj negativ.

Generaţia lui Paolo Wanchope şi Ronald Gomez a reuşit să califice Costa Rica şi patru ani mai târziu la pentru Mondialul din Germania 2006. Misiunea a fost însa infernală pentru americani, care în primul meci au fost obligaţi să înfrunte chiar naţionala ţării gazdă. Dezlănţuită în faţa propriilor fani şi cu o serie de jucători fantastici în primul unsprezece, Germania a câştigat mai clar decât o arată rezultatul final al meciului de pe 9 iunie 2006. Philip Lahm, Miroslav Klose (2) şi Thorsten Frings au facut inutile eforturile lui Wanchope, autor al unei duble în acest meci. A fost 4-2 pentru Germania, iar pentru costaricani greul abia începea. Meciul doi cu Ecuador a fost unul de coşmar: Delgado, Tenorio şi Valencia au făcut ce-au vrut pe teren şi au câştigat categoric la Hamburg, scor 3-0. Nici în ultimul meci cu Polonia, Costa Rica n-a reuşit să-şi recapete cadenţa. Alexandre Guimaraes n-a schimbat foarte multe în primul unsprezece, sperând că jucătorii de bază vor reuşi să se revanşeze în acest meci fără miză. Costa Rica a jucat mai bine, dar deşi a deschis scorul prin Ronald Gomez, a pierdut la final cu 1-2 după dubla lui Bosacki.

În 2014, columbianul Jorge Luis Pinto are la dispoziţie un lot fără prea multe vedete, în care se remarcă totuţi excelentul portar de la Levante, Keylor Navas, dar şi Bryan Ruiz, Christian Bolanos sau Joel Campbell. Misiunea americanilor este însă imposibilă într-o grupă a campioanelor mondiale Uruguay, Anglia şi Italia.


Articol scris de Florin Codreanu
23 aprilie 2014

Echipe


Articole pe aceeaşi temă
Tim KrulTim Krul: „Un vis devenit realitate”
Portarul Tim Krul a avut două intervenţii decisive la loviturile de departajare şi a adus calificarea Olandei în semifinalele Campionatului Mondial

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.

Jorge Luis Pinto, selecţioner Costa RicaSelecţionerul Costa Ricăi, influenţat de şcoala olandeză de fotbal
Pe vremea când era student, Jorge Luis Pinto obişnuia să asiste la antrenamentele conduse de Rinus Michels, cel care avea să aducă singurul titlu important pentru Olanda.

Keylor Navas primeşte o răsplată meritată după prestaţia din meciul Costa Rica - Grecia 1-1Costa Rica – Grecia 1-1 (5-3). Dreptatea fotbalului
În inferioritate numerică aproape o oră, Costa Rica a dus până la penalty-uri meciul cu Grecia şi a obţinut calificarea în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Meci dezolant între Costa Rica şi Anglia la Campionatul Mondial de Fotbal 2014Costa Rica – Anglia 0-0. Nimic la nimic
Meci dezolant între Costa Rica şi Anglia la Campionatul Mondial de Fotbal 2014, încheiat cu o remiză albă

Jorge Luis Pinto, Costa RicaSelecţionerul costaricanilor surprinde: „Îi dedic această performanţă lui Jose Mourinho”
Jorge Luis Pinto, selecţionerul care a făcut minuni la Cupa Mondiala din Brazilia cu naţionala statului Costa Rica, i-a dedicat victoria din meciul cu Italia lui Mourinho