Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Costa Rica – Grecia 1-1 (5-3). Dreptatea fotbalului

În inferioritate numerică aproape o oră, Costa Rica a dus până la penalty-uri meciul cu Grecia şi a obţinut calificarea în sferturile Campionatului Mondial 2014.


Articol scris de David Petre
30 iunie 2014

Keylor Navas primeşte o răsplată meritată după prestaţia din meciul Costa Rica - Grecia 1-1

Keylor Navas primeşte o răsplată meritată după prestaţia din meciul Costa Rica - Grecia 1-1

Ce chin! Dacă un meci GreciaCosta Rica în faza eliminatorie a unui Campionat Mondial de Fotbal este în sine surprinzător, scenariul după care s-au desfăşurat ostilităţile pe teren nu a avut darul să mire pe nimeni. La ultimul meci jucat la Recife, publicul a taxat prin fluierături repetate fotbalul modest etalat de cele două echipe, aşteptat dar greu de acceptat. Iar chinul pentru publicul neutru a fost dus la extrem, meciul având nevoie de prelungiri după un gol egalizator marcat de greci în minutul 91, după 20 de minute de superioritate numerică în care fuseseră incapabili să găsească drumul spre poartă printr-o apărare aglomerată dar deloc impresionantă a Costa Ricăi.

Prezenţa ambelor echipe în optimile de finală poate fi considerată o surpriză, dar din perspective diferite. Costa Rica este o surpriză frumoasă, după câştigarea fără meci pierdut a unei grupe ce a reunit trei foste campioane mondiale, iar acum după ce a şi aplicat Greciei lovitura decisivă pe care Japonia şi Coasta de Fildeş nu reuşiseră să o dea. Grecia este însă oaia neagră a unui turneu final lăudat de toată lumea şi mulţi oameni de pe aceasta planetă se bucură că drumul de întoarcere spre casă nu s-a mai amânat suplimentar. Îţi poţi pune întrebări privind diverse direcţii ale vieţii când vezi cât noroc poate să atragă în jurul său o echipă care nu a impresionat niciodată prin nimic dar care are în palmares un titlu european, însă în ceea ce priveşte fotbalul este clar pentru multă lume că naţionala Greciei nu are decât contacte tangenţiale cu tactica sau tehnica specifice acestui sport. Probabil singurul om din afara Greciei capabil de altă opinie este un anume Victor Piţurcă, cel care în (ne)înţelegerea sa unică a fotbalului găseşte atuuri acestei echipe, altfel nimic altceva decât o scuză a propriilor nereuşite şi frustrări.

Poate că printre cei care citesc această cronică vor fi unii nemulţumiţi de atacul la adresa Greciei, însă nu doar eu sunt plictisit peste măsură de fotbalul pe care îl practică. Zilele trecute selecţionerul formaţiei elene spunea într-o conferinţă de presă că nu înţelege de ce brazilienilor nu le place echipa sa. Explicaţia e simplă: brazilienii iubesc fotbalul ofensiv, frumos, creativ, spectaculos. Şi îl iubesc atât de mult încât l-au apropiat în multe momente de perfecţiune, răsplata fiind cinci titluri mondiale.

Cum poate ajunge o echipă precum Grecia la 11 metri de sferturile unei Cupe Mondiale? Iată paşii:

  • locul doi într-o grupă preliminară cu Bosnia, Slovacia, Lituania, Letonia şi Liechtenstein
  • un play-off cu probabil cea mai slabă echipă rămasă în cărţile calificării (din păcate pentru noi chiar România)
  • locul doi într-o grupă anostă cu Columbia, Coasta de Fildeş şi Japonia, şi acesta smuls cu greu în minutele de prelungire ale ultimului joc, dintr-un penalty contestat
  • un meci în optimi contra unei echipe sufletiste dar naive, care a rămas în inferioritate numerică în mod prostesc şi care a luat gol după minutul 90, când se afla în avantaj.

Costa Rica a fost totuşi mai sufletistă decât naivă şi, în final, învingătoare. Nu pentru că a avut mai multă experienţă (mai participase o dată în optimile Campionatului Mondial, 1-4 cu Cehoslovacia, dar au trecut 24 de ani de atunci), nici pentru că a fost mai bună, ci pentru că aşa a fost scris. A trebuit să depăşească două prostii din timpul meciului, s-a mai clătinat de câteva ori la acţiunile grecilor, dar l-a avut în poartă pe Sfântul Keylor şi în rest a alergat necontenit pentru un vis. A fost, din păcate, obligată să alerge prea mult şi s-ar putea ca acest lucru să se simtă în sfertul cu Olanda, dar visul deja a fost atins. Respect.

Despre meciul în sine nu sunt multe de spus. Grecia a controlat prima repriză în modul care îi convine cel mai mult, adică lăsând adversarului responsabilitatea de a se chinui cu mingea şi mizând pe mingi înalte peste apărarea adversă, pe loviturile de cap ale lui Samaras la fazele fixe şi pe şuturi de la distanţă. Nu este de mirare că primul şut pe spaţiul porţii a fost consemnat abia în minutul 28, autor Karagounis de la peste 25 de metri. În afară de acesta, o singură acţiune cu adevărat periculoasă putea perturba liniştea înainte de pauză: o centrare a lui Cholevas în minutul 37 a adus mingea în poziţie ideală pentru Salpingidis, însă goalkeeperul Keylor Navas a respins în corner cu un reflex deosebit.

Lăudaţi pe nedrept pentru o defensivă care în faza grupelor şi-a arătat adevărata valoare, grecii au luat gol în minutul 52, la o fază din care privirile lor neputincioase arată cât de multe au înţeles: costaricanii au dus mingea rapid în marginea suprafeţei de pedeapsă pe traseul Campbell – Bolanos – Ruiz, iar jucătorul împrumutat de Fulham la Eindhoven l-a plasat superb lângă bară, cu viteză de snooker, ca să aibă toată lumea timp să digere momentul. Se putea face curând chiar 2-0, însă centralul australian a arătat de ce ţara s-a nu mai trimisese niciodată vreun arbitru în fazele eliminatorii ale Campionatului Mondial: nu a văzut mingea lovită cu mâna de Torosidis în propriul careu şi nu a acordat penalty-ul cuvenit.

Fără gol primit din acţiune la acest mondial, americanii s-au aşezat cuminţi în apărare şi păreau să se descurce. I-a încurcat însă Duarte, care a luat al doilea galben pentru un fault stupid comis la mare distanţă de propria poartă. Ce a urmat este nedemn de un Campionat Mondial: un joc cu ambele echipe comasate într-o singură jumătate, dar cu atât de multe întreruperi încât grecii nu au putut crea prea mult la poarta lui Navas. Norocul le-a fost însă din nou aliat: au egalat în minutul 91 prin Papastathopoulos, care a trimis în plasă din câţiva metri mingea respinsă de goalkeeperul lui Levante la şutul lui Gekas. Se putea încheia fără prelungiri la o lovitură de cap a lui Mitroglou, însă Navas avea alte planuri.

În ciuda oboselii evidente a costaricanilor, Grecia nu a putut face diferenţa nici în jumătatea de oră suplimentară. A avut două mari ocazii, dar nu a putut marca nici la capătul unui contraatac 5 contra 2, nici din poziţie de unu la unul cu portarul. S-a ajuns la inevitabilele penalty-uri, pe care Gary Lineker le solicitase încă de la prima pauză, într-o invervenţie de genul „am văzut destul, putem să trecem direct la lovituri?”.

Odată cu penalty-urile s-a terminat şi chinul. Nu bambilici precum la BraziliaChile, ci execuţii sigure şi frumoase. A ratat doar grecul Gekas (sau, mai bine zis, a parat Navas), iar fotbalul a făcut astăzi dreptate.


Articol scris de David Petre
30 iunie 2014

Echipe

» Grecia


Articole pe aceeaşi temă
Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Tim KrulTim Krul: „Un vis devenit realitate”
Portarul Tim Krul a avut două intervenţii decisive la loviturile de departajare şi a adus calificarea Olandei în semifinalele Campionatului Mondial

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Jorge Luis Pinto, selecţioner Costa RicaSelecţionerul Costa Ricăi, influenţat de şcoala olandeză de fotbal
Pe vremea când era student, Jorge Luis Pinto obişnuia să asiste la antrenamentele conduse de Rinus Michels, cel care avea să aducă singurul titlu important pentru Olanda.