Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Columbia în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Columbiei la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014


Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2014

Carlos Valderrama la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994

Carlos Valderrama la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994

Deşi a contat pe aportul unor generaţii de jucători de excepţie, Columbia nu are o legătura impresionantă cu turneele finale ale Campionatelor Mondiale. La primele şase dintre ele, naţionala columbiană a ratat participarea, iar prima prezenţă o consemnăm odată cu Mondialul din Chile 1962. Aici, columbienii au avut două adversare europene şi una din America de Sud, iar şansele lor conform specialiştilor erau minime. Conduşi de argentinianul Adolfo Padernera, columbienii nu s-au împotrivit prea mult predicţiilor iniţiale. 

La meciul de debut contra Uruguayului, în ciuda faptului că au deschis scorul prin Zuluaga din penalty (fundaşul lui Santa Fe devenind astfel primul marcator columbian la o Cupă Mondiaăa), columbienii s-au recunoscut învinşi la final cu scorul de 1-2. A urmat un meci extrem de spectaculos cu favorita grupei, URSS. Ruşii aveau 3-0 în minutul 11 după golurile lui Ivanov (2) şi Chislenko, până la pauză Aceros a redus din handicap, dar Ponedelnik a făcut 4-1 în minutul 55. În mod absolut surprinzător, columbienii au reuşit una dintre cele mai impresionante reveniri de la Cupa Mondială, egalând în ultimele 25 de minute prin Coll, Rada şi Klinger pentru un uimitor 4-4. În ciuda acestui meci eveniment, tot URSS a câştigat grupa, iar Columbia tot pe ultima poziţie s-a clasat. Columbienii au fost zdrobiţi în ultimul meci din grupă de Iugoslavia, 5-0 la Arica, după golurile lui Galic şi Jerkovic (câte două) şi Melic.

Au urmat 28 de ani fără turnee finale pentru Columbia, care a revenit la Mondialul din Italia ’90. Aici sud-americanii au reuşit să obţină o victorie şi o remiză, terminând pe poziţia a 14-cea la finalul întrecerii. Generaţia lui Valderrama şi Rincon a învins la debut Emiratele Arabe Unite cu 2-0, goluri Bernardo Redin şi Carlos Valderrama, a pierdut cu Iugoslavia 0-1 şi a remizat cu Germania de Vest 1-1, gol Rincon în minutul 93. Calificată din grupă, Columbia a dat în optimi peste Camerun. A fost un meci slab, cele două echipe intrând în prelungiri după 0-0 în timpul regulamentar, totuşi în extra-time s-au marcat trei goluri, două pentru camerunezi (prin veteranul Roger Milla) şi unul pentru columbieni (Redin), care erau eliminaţi astfel în faza optimilor.

Generaţia lui Valderrama a calificat Columbia şi la Mondialul din 1994 din Statele Unite. Ba mai mult, contând pe aportul unor jucători fantastici ca Faustino Asprilla, Luis Perea, Adolfo Valencia, Carlos Valderrama, Freddy Rincon sau Luis Alvarez, elevii lui Francisco Maturana făceau din naţionala Columbiei una dintre favorite. Marele Pele, în calitate de analist, considera Columbia favorită la câştigarea trofeului, numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. La chiar primul meci din Statele Unite, România cu Hagi şi Răducioiu în zi de graţie administra un sec 3-1 Columbiei lui Maturana, rămasă fără replică în faţa maiestriei celui supranumit „Maradona din Carpaţi”. Hagi a marcat un gol de generic în poarta lui Cordoba şi Răducioiu a reuşit o „dublă”, diminuând din start şansele columbienilor la calificare.

Sud-americanii nu şi-au revenit nici în meciul doi, contra ţării gazdă. SUA a câştigat cu 2-1, unul dintre goluri fiind înscris în propria poartă de fundaşul lui Atletico Nacional, Andres Escobar. Se spune că în urma acestei erori a urmat tragicul eveniment de la Medellin, unde Escobar a fost înjunghiat în plina stradă de reprezentanţii mafiei columbiene, care pariaseră bani grei pe calificarea Columbiei din grupă. Calificare care n-a mai venit, în ciuda victoriei din ultimul meci cu Elveţia (2-0).

Ultima prezenţă a Columbiei la un turneu final a fost cea din Franţa 1998. Columbienii au dat şi aici peste blestemul numit România, fiind de această dată victima lui Adrian Ilie. Atacantul Valenciei marca un gol fabulos în primul meci şi invingea Columbia la Lyon. A urmat o victorie normală pentru sud-americani, 1-0 cu Tunisia, gol marcat de Leider Preciado, dar şi înfrângerea din ultimul meci cu Anglia, 0-2 (goluri Anderton si Beckham). Cu doar trei puncte, Columbia a ratat calificarea din grupa caştigată de România.

Cupa Mondială din Brazilia 2014 reprezintă a cincea ocazie pentru columbieni să iasă în evidenţă la un turneu final. Columbia se bazează pe o serie de jucători importanţi precum Balanta, Zapata, Guarin, Perea, Cuadrado, Ibarbo, James Rodriguez, Teo Guttierez sau Luis Muriel şi speră în recuperarea miraculoasă a lui Radamel Falcao în speranţa unui mondial cât mai reuşit.


Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2014

Echipe


Articole pe aceeaşi temă
Columbienii îi cer socoteală centralului Velasco Carballo în meciul cu BraziliaCentralul Velasco Carballo, criticat de toată lumea după prestaţia din meciul Brazilia – Columbia
În meciul cu cele mai multe faulturi de la Campionatul Mondial 2014 şi în care Neymar a ieşit accidentat grav, centralul a arătat doar 4 avertismente.

David LuizBrazilia – Columbia 2-1. Gazdele înfruntă Germania în semifinale
Golurile lui Thiago Silva şi David Luiz au adus calificarea Braziliei în faza semifinalelor Campionatului Mondial, unde gazdele întâlnesc Germania

Neymar (stanga) si James Rodriguez starurile Braziliei si Columbiei la Cupa MondialaRonaldo: „Neymar este mai bun decât James, dar columbianul are un viitor fantastic în faţă”
Legendarul atacant brazilian Ronaldo Nazario de Lima a analizat duelul din sferturile Cupei Mondiale dintre Brazilia şi Columbia şi a facut o comparaţie între Neymar şi James

James RodriguezJames Rodriguez: „Columbia va pune în dificultate Brazilia”
Columbianul James Rodriguez se arată încrezător înainte de meciul contra Braziliei din faza sferturilor de finală ale Campionatului Mondial

James Rodriguez, ColumbiaColumbia – Uruguay 2-0. James Rodriguez scrie istorie pentru ţara sa
Puştiul minune al columbienilor James Rodriguez a marcat ambele goluri ale naţionalei sale în partida cu Uruguay şi a devenit golgeterul Campionatului Mondial

Faryd MondragonMondragon a devenit cel mai în vârstă jucător care evoluează la Campionatul Mondial
Portarul Faryd Mondragon a depăşit recordul deţinut de Roger Milla şi a devenit cel mai în vârstă jucător din istoria Campionatului Mondial