Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Columbia – Grecia 3-0. Jocul lui Ender

Câteva scuze găsite talentatei naţionale a Columbiei după meciul contra celei mai plictisitoare echipe din istoria fotbalului


Articol scris de David Petre
14 iunie 2014

Placaj ineficient. Grecii nu sunt buni nici la jocul cu balonul oval

Placaj ineficient. Grecii nu sunt buni nici la jocul cu balonul oval

Ca iubitor al fotbalului, când spui Columbia într-o grupă cu Grecia, Coasta de Fildeş şi Grecia ai o singură întrebare: cât de mult va conta absenţa lui „El Tigre” Falcao în vederea fazelor superioare ale Campionatului Mondial. După un meci cu Grecia însă, nu poţi trage vreo concluzie. A întâlni Grecia zilelor noastre este o pedeapsă pentru aproape toată lumea: pentru adversari, pentru publicul neutru, pentru cei nevoiţi să scrie o cronică a jocului. Singurii care ar putea face excepţie ar fi spectatorii pe care adrenalina prezenţei în tribune la Campionatul Mondial îi face să vadă lucruri bune chiar şi acolo unde ele ţin mai mult de imaginar.

Columbia a îmbrăcat în galben stadionul Mineirao din Belo Horizonte, unde altfel lucrările de construcţie continuă. Un stadion frumos, decorat cu gust de columbieni, dar care mai are de aşteptat vreo trei zile pentru a vedea fotbal, măcar până la meciul BelgiaAlgeria de pe 17 iunie. Publicul a dansat alături de columbienii din teren în minutul 5, când Pablo Armero a sosit la punctul de la unsprezece metri la centrarea lui Cuadrado şi a făcut 1-0. Dans frumos, energic, sud-american la marginea terenului, dar fără ecouri înăuntru. Cu Grecia aştepţi să treacă timpul, muzica lor e prea lentă pentru dans.

Poate că pentru Columbia a avea Grecia în faţă este o oportunitate. Pentru români nu prea. Din Europa îi vedem prea des, ne plictisesc îngrozitor şi ne vor mai plictisi. Ne putem scuza la meciurile ce le rămân la Mondial (cu Coasta de Fildeş şi Japonia), dar îi vom revedea obligat-forţat în preliminariile pentru EURO 2016. Idee? Poate se gândeşte Federaţia noastră să organizeze un meci cu Hagi, Dorinel, Dan Petrescu şi Adrian Ilie în teren. Măcar ar fi cam de aceeşi vârstă şi oricum pe greci doar cine nu vrea nu-i poate bate.

La Mondial, Columbia a vrut. Deşi la un moment dat a lăsat impresia că îi e indiferent. Poţi găsi atuuri grecilor, poate scenografia din teren (mişcarea aceea uneori sincronizată), poate determinarea cu care privesc mingea (obiectul muncii), dar de fotbal nu îi poţi acuza, iar în Brazilia e Campionatul Mondial de Fotbal. Pentru naţionala lui Pekerman turneul începe din meciul doi, azi a fost doar un antrenament.

Probabil greşit informaţi că ar avea totuşi meci de la ora locală 13, columbienii intraseră serioşi: pressing agresiv, pase, demarcări, viteză. Dar a venit minutul 5, au dat gol, au dansat şi imediat a venit momentul de claritate: „de ăştia ni s-a spus că au una dintre cele mai bune apărări din Europa? Hmmm”. Şi a urmat miştoul.

Imaginaţi-vă Columbia într-un meci cu FC Clinceni. Ce ar putea zice jucătorii? „Pe ăştia trebuie să-i bat singur”. Ar lua mingea în propria jumătate şi ar încerca să o ducă în poartă. Cuadrado şi ai lui s-au pus pe treabă. O singură problemă: undeva în spate, un nene din altă generaţie n-a înţeles poanta şi se tot agită. E Mario Yepes, la 38 de ani tocmai a devenit al doilea cel mai bătrân jucător debutant la un Mondial şi e tentat să ia lucrurile în serios.

Cu Grecia în faţă, columbienii şi-au permis să nu tragă prea tare la antrenament. Nici n-au prea alergat, nici n-au prea avut chef de minge. Ceva sprinturi pentru spectatori şi câteva un-doi-uri cu zâmbetul pe buze, în rest au stat la umbră şi au privit cum nişte veterani în albastru tot chinuie o minge pe lângă ei. „Pe-ăsta parcă îl ştiu”, zice unul. „Kone, de la Bologna”. „Bologna? Astea nu sunt paste?” Şi relaxarea continuă. Mai e unul cunoscut, Samaras. De Glasgow a auzit toată lumea, e aproape de Londra, Liverpool şi Manchester, unde e fotbalul adevărat.

De pe margine antrenorul Pekerman mai suflă în fluier, semn că totuşi Mondialul se apropie. Două treimi din antrenament sunt gata. „Băieţi, exersăm şi noi un corner cu voi?”, îi întreabă brusc Rodriguez pe bătrâneii în albastru. Aguilar ciupeşte mingea, Gutierrez o împinge în poarta goală. „Suntem beton la fazele fixe, hai acasă”.

Totuşi în tribune publicul se agită, vrea autografe, mai vrea dans. Antrenamentul se prelungeşte şi Rodriguez ţinteşte şi el plasa. „Bravo, aţi intrat în istorie, e cea mai drastică victorie a Columbiei la Mondiale”, le spune Pekerman alor lui de pe margine. „Păi totuşi a fost meci pe bune?”, se uită jucătorii nedumeriţi unul la altul. Iar jocul lui Ender continuă.


Articol scris de David Petre
14 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Columbienii îi cer socoteală centralului Velasco Carballo în meciul cu BraziliaCentralul Velasco Carballo, criticat de toată lumea după prestaţia din meciul Brazilia – Columbia
În meciul cu cele mai multe faulturi de la Campionatul Mondial 2014 şi în care Neymar a ieşit accidentat grav, centralul a arătat doar 4 avertismente.

David LuizBrazilia – Columbia 2-1. Gazdele înfruntă Germania în semifinale
Golurile lui Thiago Silva şi David Luiz au adus calificarea Braziliei în faza semifinalelor Campionatului Mondial, unde gazdele întâlnesc Germania