Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Campionatul Mondial de Fotbal 2014: Belgia şi reinventarea sa fotbalistică

Belgia a reuşit ca, după mai bine de 12 ani de rezultate modeste, să devină una din selecţionatele interesante ale turneului final din Brazilia.


Articol scris de Marius Adomnicăi
3 iulie 2014

Vincent Kompany,  căpitanul unei generaţii de excepţie

Vincent Kompany, căpitanul unei generaţii de excepţie

În anul 2000, Olanda şi Belgia găzduiau turneul final al Campionatului European de Fotbal. Atunci, în ultimul meci al grupei, selecţionata Belgiei, din care făcea parte şi actualul selecţioner Marc Wilmots, era învinsă de Turcia, fiind eliminată din competiţie. Un eşec ce nu avea să fie prea bine digerat de belgieni. Calificarea în optimile Campionatului Mondial de Fotbal 2002 nu era decât o urmă de vopsea pe o clădire în plină degradare.

Un om urma să reconstruiască din temelii fotbalul belgian, şi acela era directorul tehnic al federaţiei, Michel Sablon. După dese vizite la centrele de antrenament din Franţa, Olanda şi Germania, Sablon construise la începutul sezonului 2006 o strategie, transpusă într-o „Biblie fotbalistică” pe care trebuiau să o respecte toate cluburile belgiene.

Prima „poruncă” era ca toate echipele de tineret să folosească o formulă tactică 4-3-3 flexibilă, preferată la echipa naţională. Echipele mari, precum Anderlecht Bruxelles sau Standard Liege, nu aveau cum să primească uşor această imixtiune în modul lor de a-şi creşte juniorii. A fost nevoie de multă muncă din partea lui Michel Sablon, dar încet încet sistemul începea să prindă.

Un alt element care îl îngrijora pe directorul tehnic era accentul pus la grupele de juniori pe rezultate. În colaborare cu mediul academic, Sablon a analizat peste 1500 de partide de la tineret, ajungând la o concluzie deloc îmbucurătoare: nivelul tehnic al jucătorilor era modest, meciurile ofereau mai degrabă încrâncenare decât spectacol. Soluţia a fost una radicală, eliminarea completă a clasamentelor începând cu echipele U19 şi terminând cu grupele de copii. Din acel moment atenţia s-a mutat de la rezultate la dezvoltarea individuală a jucătorilor. Astfel, după o perioadă de la impementarea acestui sistem, jucători precum Marouane Fellaini, Eden Hazard, Jan Vertonghen sau Thomas Vermaelen erau deja buni la 17-18 ani.

O altă inovaţie a lui Michel Sablon a fost legată de selecţia pentru echipele naţionale. Ideea sa a fost ca un jucător odată selecţionat la un nivel superior să nu mai facă niciodată pasul înapoi. Exemplul cel mai bun al acestui concept e dat de Vincent Kompany, jucătorul lui Manchester City. Acesta a jucat doar 5 meciuri pentru selecţionatele de tineret, debutând la echipa mare în februarie 2004, la doar 17 ani. Tot aşa se face că Eden Hazard are la 23 de ani nu mai puţin de 45 de selecţii pentru Belgia la nivel de seniori.

În planul de dezvoltare s-a implicat şi guvernul, de la bugetul naţional finanţându-se opt centre de excelenţă, acolo ajungând cei mai buni juniori belgieni. După o perioadă de pregătire aceştia se întorc la cluburile lor, ajutând astfel la o şi mai bună distribuire a metodelor de pregătire şi a informaţiilor.

Viziunea lui Michel Sablon şi perseveranţa cu care a urmărit punerea ei în practică a adus, în sfârşit, rezultatele pe care puţini avuseseră curajul să le anticipeze. Belgia este deja în sferturile Campionatului Mondial de Fotbal şi există şanse bune ca drumul ei brazilian să nu se încheie aici. Şi chiar dacă s-ar încheia, Belgia vine cu promisiunea unor turnee finale viitoare foarte interesante.


Articol scris de Marius Adomnicăi
3 iulie 2014

Echipe
» Belgia


Articole pe aceeaşi temă
Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Vincent Kompany,  căpitanul unei generaţii de excepţieCampionatul Mondial de Fotbal 2014: Belgia şi reinventarea sa fotbalistică
Belgia a reuşit ca, după mai bine de 12 ani de rezultate modeste, să devină una din selecţionatele interesante ale turneului final din Brazilia.

Eden HazardHazard: „Putem învinge Argentina dacă îl blocăm pe Messi”
Eden Hazard îl indică pe Lionel Messi ca principalul pericol pentru Belgia în meciul cu Argentina din sferturile de finala ale Campionatului Mondial

Tim HowardJurgen Klinsmann a apreciat evoluţia lui Tim Howard din meciul cu Belgia
Selecţionerul Jurgen Klinsmann a lăudat intervenţiile decisive ale portarului Tim Howard în meciul din optimi dintre SUA şi Belgia

Romelu Lukaku, BelgiaBelgia – SUA 2-1 (după prelungiri). Lukaku duce Belgia în sferturile Cupei Mondiale
Intrat în prelungirile meciului cu SUA, atacantul belgian Romelu Lukaku a fost decisiv pentru naţionala sa, care atinge faza sferturilor de finală la Cupa Mondială