Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Campionatul Mondial de Fotbal 1934, Italia

Campionatul Mondial de Fotbal 1934

Dictatorul italian BENITO MUSSOLINI a sperat sa se foloseasca de prima Cupa Mondiala organizata pe taram european pentru a-si promova cauza regimului fascist, dar facand ca turneul sa poata fi considerat un succes numai in urma unor contraverse.

Urmand boicotul in masa al Europei de la turneul final din 1930, tarile sud-americane, in frunte cu detinatoarea titlului, Uruguay, au refuzat participare, iar Brazilia si Argentina, au facut doar act de prezenta, jucand cu echipa a 2 -a.

Cu 32 echipe in competitie, au fost necesare calificari inainte ca 16 echipe sa ajunga in Italia, unde, spre deosebire de primul turneu care se jucase doar la Montevideo, turneul a fost gazduit in 8 orase: Genoa, Florenta, Milano, Trieste, Roma, Torino, Napoli si Bologna. Finala, fireste, la Roma. Brazilia, Argentina, SUA si Egipt fiind singurele din afara Europei, sistemul cupei a fost cel eliminatoriu.Brazilia a fost doar cu numele in meciul de la Genoa, controlat in totalitae de Spania. Pana la pauza era 2-0, sud-americanii realizand si ei un gol, dar soarta fusese pecetluita. Multe dintre vedetele Argentinei au facut mutarea pentru a juca in ligile Europei, astfel ca nici macar un jucator care jucase finala in urma cu 4 ani nu se afla in actuala echipa. In meciul cu Suedia si-au vandut pielea scump, conducand de doua ori, dar scandinavii au revenit tot timpul, iar Kroon a adus victoria.

Franta a inceput bine meciul cu favoritii austrieci, deschizand scorul si, desi Matthias Sindelar a egalat, superioritatea austriecilor s-a concretizat doar in prelungiri. A fost nevoie de un gol dintr-un ofsaid strigator la cer pentru a-i destabiliza pe francezi, inainte ca Josef Bican sa decida meciul pentru austrieci. Germania a rasturnat un 2-1 inregistrat la pauza si a invins Belgia cu 5-2, in timp ce olandezii au iesit din competitie, fiind invinsi de Elvetia cu 3-2. Nu s-au mai ivit probleme nici pentru gazde,  castigand la un scor de 7-1 in fata Statelor Unite printr-o tripla a lui Angelo Schiavia. Iar la Napoli, prima echipa africana participanta la un turneu a pierdut scurt, cu 4-2 in fata bunei echipe a Ungariei. Cehoslovacia, cu aspiratii inalte, s-a chinuit sa treaca de Romania: ,,calul“ Dobay a adus Romania in avantaj, dar cehii aveau o pereche formidabila in atac, cu Antonio Puc si Oldrich Nejedly care au marcat cate un gol fiecare pentru a-si duce echipa in sferturi.

In sferturi, Germania si Austria au dispus de Suedia, respectiv Ungaria, in doua meciuri fara istoric, cu scor identic, 2-1, iar Cehoslovacia a avut din nou probleme cu Elvetia: a fost randul elvetienilor sa conduca pe tabela, cehii au revenit, au fost egalati, iar in ultimile minute a marcat Nejedly golul victoriei.

Dar cel mai frumos meci al sferturilor a fost ItaliaSpania jucat la Florenta. Dupa primul meci, care s-a terminat 1-1 chiar si dupa prelungiri, in rejucarea de dupa 24 ore, unde Italia a schimbat 4 jucatori si Spania 7 jucatori, meciul mergea tot spre un rezultat de egalitate, dar prolificul marcator a lui Inter, Giuseppe Meazza a adus victoria italienilor. A urmat un ragaz de 48 de ore pentru jucatorii lui Vittorio Pozzo, si, dupa alt meci, semifinala cu Austria, pe San Siro la Milano. Un gol in prima repriza marcat de Guarita,  nascut in Argentina, a fost de ajuns pentru ca tara gazda sa ajunga in finala.

Cehii au mers mai departe in cealalalta semifinala, invingand lejer Germania cu 3-1, Nejedly iesind iarasi in evidenta, marcand o tripla. Patru zile mai tarziu, germanii si-au salvat onoarea intr-o finala mica castigata cu 3-2 impotriva Austriei, ocupand locul trei la acest turneu.

Dar Mussolini si toata Italia visau la finala care avea loc a doua zi. Pentru a doua oara consecutiv tara gazda ajunsese in finala la o Cupa Mondiala.

FINALA: ROMA, 10 IUNIE 1934
STADION DEL P.N.F.; SPECTATORI: 55000.

Cehoslovacia a fost la mai putin 10 minute de a surprinde gazdele si de a castiga Cupa Mondiala in fata lui Mussolini. Antonin Puc i-a adus pe cehi in avantaj cu 15 minute inainte de finalul partidei. Se parea ca se va contura surpriza. Dar Raimondo Orsi a aruncat Italia in aer, egaland in minutul 81… iar in al 5-lea minut al prelungirilor au smuls golul unei victorii meritate, prin Angelo Schiavo, cu un al patrulea gol la acest turneu. Finala l-a afisat pe Luis Monti al Italiei stabilind un record unic, jucand a doua finala consecutiva, dar cu tari diferite. Prima cu Argentina in 1930 si a doua cu Italia in 1934, in cea din urma iesind si campion.

Cum s-au aliniat echipele?

CEHOSLOVACIA: ANTRENOR: CORNEL PETRU

………………………PLANICKA……………………
…CTYROKY…………………ZENISEK………
……KRCIL……………CAMBAL………KOSTALEK…
………………NEJEDLY………SUOBODA…………
…PUC……………SOBOTKA……JUNEK…………
Cehoslovacii foloseau ca sistem cam ce era la moda in acele timpuri, un sistem 2-5-3 destul de elestic pentru acea vreme, in care pe faza defensiva Krcil si Kostalek deveneau fundasi de banda, iar Cambal, inchizatorul din zilele noastre. Nojedly si Suoboda erau cei ce legau cele doua compartimente, primul jucand si rolul de mijlocas ofensiv.

ITALIA: ANTRENOR: VITTORIO POZZO

………………………………COMBI……………………………
………………MONZEGLIO…………ALLEMANDI……………
…FERRAIS……………MONTI………………BERTOLLINI…
………………MEAZZA………………FERRARI………………
…GUITA………………SCHIAVO……………………ORSI……

Cum am mai spus, acest sistem 2-5-3 era destul “la moda” in acele timpuri, el fiind folosit de combatante atat in finala din 1930 cat si in cea din 1934. Diferenta o fac, asa cum am explicat pe FootballClub.ro, jucatorii, prin aptitudinile lor si sarcinile de joc. Fata de cehi, prima linie de mijloc de la italieni juca ca 3 recuperatori din zilele noastre, luandu-i pe cehi cat mai de sus, avand si sarcina de a duce mingea la cei doi mijlocasi ofensivi, Meazza si Ferrari, care aveau sarcina de a construi jocul ofensiv al echipei. Cei doi mijlocasi de banda urcau pe rand, jucand rolul unei extreme, unul din ei, ramanand tot timpul mai in spate, formand o linie de 4 cu Monti impreuna plus cei doi fundasi! Inca de atunci antrenorii nu doreau sa dezechilibreze nici o secunda propria echipa. Pozzi a fost un inovator, jucand un fotbal destul de ofensiv si total in acele timpuri, anticipand interferenta zonelor si fotbalul total.

GOLGETERUL TURNEULUI ITALIA 1934: OLDRICH NEJEDLY.
CEL MAI RAPID GOL: SECUNDA 30, ERNST LEHNER, IN MECIUL GERMANIA-AUSTRIA.
GOLURI MARCATE: 70, CU O MEDIE DE 4,12 PE MECI.

Articol scris de Costel Străinu
Optimi
27.05.1934
Suedia
3-2
Argentina
27.05.1934
Austria
3-2
(d.p.)
Franţa
27.05.1934
Germania
5-2
Belgia
27.05.1934
Spania
3-1
Brazilia
27.05.1934
Ungaria
4-2
Egipt
27.05.1934
Elveţia
3-2
Olanda
27.05.1934
Italia
7-1
SUA
27.05.1934
Cehoslovacia
2-1
România
Sferturi
31.05.1934
Cehoslovacia
3-2
Elveţia
31.05.1934
Germania
2-1
Suedia
31.05.1934
Italia
1-1
(d.p.)
Spania
31.05.1934
Austria
2-1
Ungaria
01.06.1934
Italia
1-0
Spania
Semifinale
03.06.1934
Italia
1-0
Austria
03.06.1934
Cehoslovacia
3-1
Germania
Finala mica
07.06.1934
Germania
3-2
Austria
Finala
10.06.1934
Italia
2-1
(d.p.)
Cehoslovacia