Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Camerun în istoria Cupei Mondiale la Fotbal

Participări ale naţionalei Camerunului la Campionatul Mondial de Fotbal, înaintea ediţiei găzduite de Brazilia în 2014.


Articol scris de Florin Codreanu
16 martie 2014

Camerunul, la Campionatul Mondial Italia 1990

Camerunul, la Campionatul Mondial Italia 1990

Până în 1982, Camerunul nu a cunoscut gustul unei prezenţe la un turneu final de Campionat Mondial, problemă care se regăseşte cu preponderenţă la ţările africane. Debutul „leilor” s-a produs la mondialul din Spania, acolo unde selecţionata cameruneză nu s-a făcut de râs. Cu o echipă valoroasă formată din jucători care aveau să rămână în istoria fotbalului camerunez şi nu numai, selecţionerul francez Jean Vincent a părăsit competiţia alături de băieţii săi fără să cunoască gustul înfrângerii. În 1982, Camerun avea şase stranieri în lot, iar cel mai important nume era cel al legendarului Roger Milla, atacant pe atunci în Franţa, la Bastia. Din lot mai făceau parte nume grele ca Thomas N’Kono, Emmanuel Kunde, Jean Pierre Takoto, Ibrahim Aoudou sau Paul Bahoken. În primele două meciuri jucate pe El Riazor din La Coruna, Camerun a remizat la zero cu selecţionatele statului Peru, respectiv Poloniei. În ultimul meci din grupa, „Leii” au reuşit o semisurpriză, împiedicând Italia tot printr-o remiză. A fost atunci 1-1 pe Balaidos din Vigo, golul lui Gregoire M’Bida, atacant la Canon Younde, rămânând în istorie drept primul gol al Camerunului la o Cupă Mondială. De altfel, după acest gol, M’Bida a devenit oficial jucătorul echipei franceze Bastia, cu care a semnat un contract pe doi ani de zile.

Legenda lui Roger Milla

După ce a ratat prezenţa la Mondialul din Mexic 1986, Camerun s-a calificat la Coppa del Mondo Italia 90, unde trupa africană avea să cucerească pe toată lumea. Jocul ofensiv şi spectaculos, riscant dar corect, a oferit greutate unei generaţii de excepţie a fotbalului african. În frunte cu acelaşi Roger Milla (ajuns la 38 de ani), Camerun a deplasat în Italia un lot mult mai experimentat şi mai puternic. Selecţionerul Valeri Nepomniachi a contat pe unul dintre cele mai în vârsta loturi deplasate la acel turneu final, dar africanii au plecat acasă încântând asistenţa şi microbiştii din întreaga lume. Joseph Antoine Bell, Andre Kana Biyik, Emmanuel Kunde, Francois Oman Biyik, Jean Claude Pagal, Stephen Tataw şi, bineînţeles, Roger Milla au scris o parte din istoria spectaculoasă a acestei ţări din punct de vedere fotbalistic. Chiar la debut, Camerun a produs o surpriză uriaşă: victorie în faţa puternicei reprezentative a Argentinei cu Maradona, Burruchaga, Balbo sau Basualdo în primul unsprezece. Francois Oman Biyik a marcat singurul gol al meciului pentru Camerun, echipă care nu s-a oprit aici. A urmat victoria din partida cu naţionala ţării noastre, scor 2-1, dubla Roger Milla în minutele 76 si 86. Calificată practic în faza următoare, Camerun a neglijat meciul cu Rusia lui Lobanovski şi a pierdut categoric partida, scor 0-4. În faza optimilor însă, Camerun a reuşit un nou meci de excepţie, eliminând puternica naţională a Columbiei, cu Valderrama şi Higuita în prim plan. Scorul a fost 0-0 în timpul regulamentar, pentru ca în prelungiri Roger Milla să facă din nou senzaţie, punctând de doua ori în minutele 106 si 109, reuşita lui Bernardo Redin închizând tabela.

Pe 1 iulie 1990 la Napoli, Camerun avea să joace un nou meci spectaculos, pe care majoritatea specialiştilor au considerat că l-a pierdut pe nedrept. Având în faţă naţionala Angliei, cu Sir Bobby Robson pe bancă, africanii au jucat un fotbal încântător şi au fost la un pas de o nouă mare surpriză. David Platt a deschis scorul în minutul 25, dar Emmanuel Kunde şi Ekeke au întors în numai patru minute soarta partidei. Cu şase minute înainte de final, centralul mexican Edgardo Codesal Mendez a dictat penalty pentru europeni, care au egalat prin Gary Lineker. Acelaşi Lineker avea să califice Anglia în semifinale cu golul său din minutul 105. Eliminată dar aplaudată, naţionala Camerunului a reuşit la Coppa del Mondo cea mai bună performanţă din istoria sa, clasându-se la final pe un onorabil loc 8.

Patru ani mai târziu, practic aceeaşi generaţie de jucători, dar cu Henri Michel pe bancă, a calificat naţionala cameruneză la World Cup 1994. Cu Roger Milla (ajuns la 42 de ani) în prim plan dar şi cu Bell, Kana Biyik, Oman Biyik, Song, Kalla, Tataw sau regretatul Marc Vivien Foe, Camerun a debutat cu o remiză (2-2) cu naţionala Suediei. Pentru „lei” au punctat Embe si Oman Biyk iar pentru suedezi Ljung si Dahlin. A urmat eşecul categoric cu Brazilia lui Bebeto si Romario (0-3), apoi înfrângerea ruşinoasă în faţa Rusiei (1-6). În ciuda înfângerii, camerunezii au savurat golul lui Roger Milla, cel mai bătrân marcator la o Cupă Mondială în toata istoria sa.

Un alt selecţioner francez a condus Camerun spre Cupa Mondială din Franţa 1998. Claude le Roy a ajuns cu naţionala „leilor” într-un proces de schimbare de generaţii incomplet, dar a reuşit să califice o formaţie din care se remarcau jucători ca Eto’o, Song, Oman Biyik, Njanka sau M’Boma. După 1-1 cu Austria în meciul inaugural (gol Njanka), a urmat eşecul usturător suferit în faţa Italiei (0-3) şi un nou meci egal, 1-1 (gol Patrick M’Boma) contra statului Chile. Cu doar două puncte acumulate şi golaveraj negativ, Camerun a ratat calificarea din grupă.

Germanul Winfried Schaffer a finalizat procesul de schimbare a generaţiilor şi a adus la Cupa Mondială din 2002 o echipă a Camerunului tânără şi interesantă. Cu un 3-5-2 bine organizat şi destul de eficient, „leii” au scos la iveală câţiva jucători tineri precum Olembe, Wome sau Job. La debut, Camerun a remizat 1-1 cu Irlanda, golul africanilor fiind marcat de M’Boma. A ieşit apoi la rampă Samuel Eto’o, care a adus victoria naţionalei sale în partida cu numărul doi din grupă, 1-0 cu Arabia Saudita. Africanii au pierdut, aşa cum era de aşteptat, 0-2 în ultima partida cu Germania şi au ratat din nou calificarea din grupă.

Generaţia lui Eto’o n-a reuşit să califice Camerunul la Cupa Mondială din 2006, dar cu un alt francez pe bancă, Paul le Guen, africanii au prins biletele pentru Africa de Sud. „Leii neîmblânziţi” au dezamăgit însă pe propriul continent şi au pierdut toate intâlnirile din grupă. A fost 0-1 în meciul cu Japonia şi apoi 1-2 atât cu Danemarca cât şi cu Olanda. Samuel Eto’o a marcat ambele goluri ale camerunezilor la acest turneu final.

Căpitanul Samuel Eto’o va conduce acum naţionala cameruneză şi la Mondialul din Brazilia, unde africanii vor avea o misiune dificilă într-o grupă cu Brazilia, Croaţia şi Mexic. Fostul director sportiv al lui FC Koln Volker Finke, actualul selectioner, rămâne însă optimist.


Articol scris de Florin Codreanu
16 martie 2014

Articole pe aceeaşi temă
Germania - Argentina 1-0Germania – Argentina 1-0. Germania, pentru a patra oară campioană mondială
Golul lui Mario Goetze a decis în prelungiri meciul Germania - Argentina, finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014.

Robin van PersieBrazilia – Olanda 0-3. Olandezii se impun în duelul pentru locul al treilea
Golurile lui van Persie, Blind şi Wijnaldum au adus victoria pentru Olanda în meciul din finala mică a Campionatului Mondial, cu Brazilia

Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Louis van GaalVan Gaal împotriva disputării meciului pentru locul al treilea
Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, nu este de acord cu disputarea meciului pentru locul al treilea la un turneu final de Campionat Mondial

Luiz Felipe ScolariScolari indecis asupra viitorului său la naţionala Braziliei
Selecţionerul Luiz Felipe Scolari a discutat despre înfrângerea Braziliei cu Germania şi viitorul său pe banca tehnică a naţionalei

David LuizDavid Luiz: „Ne cerem scuze în faţa tuturor brazilienilor”
Fundaşul David Luiz şi portarul Julio Cesar au comentat eşecul suferit de Brazilia în semifinala Campionatului Mondial, cu Germania