Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Brazuca, mingea oficială a Campionatului Mondial de fotbal 2014

Faceţi cunoştinţă cu Brazuca, mingea produsă de către cei de la Adidas pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia.


Articol scris de Marius Adomnicăi
16 decembrie 2013

Brazuca alături de trofeul Campionatului Mondial de fotbal

Brazuca alături de trofeul Campionatului Mondial de fotbal

Adidas Brazuca este mingea Campionatului Mondial de fotbal Brazilia 2014.  Lansarea oficială a acesteia a avut loc pe 3 decembrie 2013, în Parque Large din Rio de Janeiro, într-un spectacol impresionant ce a conţinut chiar şi proiecţii 3D.

Brazuca vine cu multe elemente unice. Primul, şi poate cel mai important din punct de vedere al imaginii, este acela că este primul balon al Campionatului Mondial care poartă un nume ales de fani. Adidas, alături de cei din Comitetul de organizare al turneului final, au iniţiat o campanie de vot public, oferindu-le celor interesaţi trei variante de nume: Brazuca, Bossa Nova şi Carnavalesca. Din cei aproximativ un milion de votanţi aproape 77% au ales prima variantă, brazuca fiind un termen ce simbolizează mândria brazilienilor în ceea ce priveşte stilul lor de viaţă cât şi modul în care privesc fotbalul, cu emoţie şi cu bucurie.

Ca un alt element de unicitate, Brazuca este cea mai colorată minge oficială a unui campionat mondial de fotbal. Liniile multicolore ce se îmbină cu albul duc cu gândul la tradiţionalele brăţări talisman purtate de către brazilieni, cât şi la efervescenţa cu care este tratat fotbalul în ţara gazdă a Campionatului Mondial 2014.

Într-o campanie bazată pe ideea că fiecare copil brazilian se naşte cu mingea la picior, Adidas a oferit, gratuit, câte o minge tuturor copiilor născuţi în ziua lansării oficiale. Singura condiţie era ca părinţii acelor copii să meargă, în termen de patru zile de la data naşterii, la un magazin Adidas din oricare dintre oraşele gazdă ale Campionatului Mondial 2014. Ţinând cont că preţul unei mingi este de 160 de dolari, iar rata medie zilnică a natalităţii în Brazilia este de peste 8.000 de copii, valoarea acestei campanii avea potenţialul de a depăşi suma de un milion de dolari, o sumă totuşi infimă luând în considerare cele 650 de milioane de dolari estimate ca realizări din vânzarea mingii Brazuca.

Din punct de vedere tehnic cei de la Adidas şi-au învăţat lecţia după eşecul lui Jabulani, mingea oficială a Campionatului Mondial 2010 găzduit de Africa de Sud. Lăudată de creatori ca fiind cea mai rotundă minge din lume, Jabulani şi-a câştigat mai degrabă renumele de coşmar al portarilor din cauza modului în care se comporta în momentul în care era lovită mai puternic.

Pentru a nu mai întâmpina astfel de probleme, cei de la Adidas au testat Brazuca mai mult decât orice altă minge oficială pe care au produs-o din 1970, de când sunt parteneri ai FIFA în ceea ce priveşte campionatul mondial de fotbal. Folosind un număr de doar şase petice din poliuretan şi având camera din latex, Brazuca îşi păstrează greutatea şi forma chiar şi în condiţii de ploaie. Din punct de vedere al texturii şi al modului în care se comportă mingea se aseamănă cu Adidas Finale 13, balonul folosit în Liga Campionilor Europeni.

Perioada de teste a durat aproximativ doi ani şi jumătate, Brazuca fiind încercată de peste 600 de jucători de top de la 30 de echipe de pe toate continentele, fiind folosită chiar şi în meciuri amicale internaţionale sau la Campionatul Mondial U20, bineînţeles cu un model exterior diferit.  Iar când un portar de nivelul lui Iker Casillas spune că este nerăbdător să joace la Campionatul Mondial 2014 cu o minge extraordinară, atunci fanii se pot aştepta ca tehnica să fie, de această dată, de partea fotbalului.


Articol scris de Marius Adomnicăi
16 decembrie 2013

Articole pe aceeaşi temă
Germania - Argentina 1-0Germania – Argentina 1-0. Germania, pentru a patra oară campioană mondială
Golul lui Mario Goetze a decis în prelungiri meciul Germania - Argentina, finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014.

Robin van PersieBrazilia – Olanda 0-3. Olandezii se impun în duelul pentru locul al treilea
Golurile lui van Persie, Blind şi Wijnaldum au adus victoria pentru Olanda în meciul din finala mică a Campionatului Mondial, cu Brazilia

Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Louis van GaalVan Gaal împotriva disputării meciului pentru locul al treilea
Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, nu este de acord cu disputarea meciului pentru locul al treilea la un turneu final de Campionat Mondial

Luiz Felipe ScolariScolari indecis asupra viitorului său la naţionala Braziliei
Selecţionerul Luiz Felipe Scolari a discutat despre înfrângerea Braziliei cu Germania şi viitorul său pe banca tehnică a naţionalei

David LuizDavid Luiz: „Ne cerem scuze în faţa tuturor brazilienilor”
Fundaşul David Luiz şi portarul Julio Cesar au comentat eşecul suferit de Brazilia în semifinala Campionatului Mondial, cu Germania