Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Australia – Olanda 2-3. Olanda suferă, dar merge mai departe

Olanda a învins o frumoasă echipă a Australiei cu 3-2 la capătul unui meci spectaculos în care rezerva Depay a dat o pasă decisivă şi a marcat golul victoriei.


Articol scris de David Petre
18 iunie 2014

Cu un gol şi o pasă devisivă, Memphis Depay a fost omul decisiv pentru Olanda în meciul cu Australia, scor 3-2

Cu un gol şi o pasă devisivă, Memphis Depay a fost omul decisiv pentru Olanda în meciul cu Australia, scor 3-2

După 5-1 cu Spania, Olanda a fost din nou implicată într-un meci cu grad ridicat de spectaculozitate. Mare parte din merit îl are însă Australia, pe care încrederea şi exuberanţa au apropiat-o de un rezultat mare pe Estadio Beira Rio din Porto Alegre. Condusă cu 1-0, echipa de la antipozi a reuşit să întoarcă rezultatul, însă naivităţile din defensivă o lasă cu zero puncte după două jocuri şi cu şanse infime să prindă un loc în optimile de finală.

De la Olanda poate se aştepta mai mult după scorul şoc din meciul cu Spania, însă experimentul făcut de selecţionerul van Gaal contra Australiei nu a dat roade. Olanda a început meciul cu Australia cu aceiaşi 11 jucători folosiţi contra Spaniei, dar într-un sistem 3-4-1-2, faţă de 5-3-2 împotriva campioanei mondiale. Cât timp a evoluat în această formulă, Olanda nu s-a putut bucura prea mult de posesia mingii, iar jocul ei a fost taxat cu fluierături din tribune, în timp ce pasele Australiei au fost însoţite de ole-uri. Probabil că van Gaal ar fi schimbat dispunerea la pauză, venită la scorul de 1-1, însă a fost nevoit să modifice chiar din prima repriză, când Martins Indi a ieşit accidentat şi a fost schimbat de Memphis Depay, fapt ce a adus trecerea la o linie cu 4 fundaşi şi, în final, la câştigarea jocului.

Australia a stat sus de la început şi acest lucru a pus probleme de contrucţie olandezilor, dar avea să ducă şi la marcarea primului gol: după un debut al jocului activ dar fără mari şanse la cele două porţi, în minutul 20 Robben a luat mingea din propria jumătate şi a pătruns pe un culoar liber până în careul advers, unde şutul său nu i-a lăsat speranţe portarului Ryan. Părea că lucrurile intră în normal, însă australienii au pus mingea la centru şi din câteva pase au dus-o în careul olandez, de unde Tim Cahill a marcat probabil cel mai frumos gol al Mondialului, cu un voleu fabulos care a muşcat din transversală. Pentru fostul vârf al lui Everton a fost al doilea gol la această ediţie a Cupei Mondiale şi probabil ultimul, cartonaşul galben încasat spre finalul reprizei aducându-i suspendarea pentru ultimul joc, cu Spania.

„Cangurii” au profitat de momentul bun generat de golul din minutul 21 şi aveau să contabilizeze celelalte mari ocazii ale primei reprize: o excelentă acţiune a lui Leckie în partea dreaptă a adus mingea în interiorul careului de unde Bresciano a reluat peste poartă (31), apoi Spiranovic s-a trezit singur în careu după o lovitură liberă însă finalizarea a lăsat de dorit (32).

Repriza secundă a debutat cu galbenul încasat de Robin van Persie, şi el la al doilea averstisment care îl va obliga să urmărească din tribună ultimul joc al grupei, contra Chile. Australia a dat lovitura în minutul 54: henţ Janmaat şi penalty transformat cu siguranţă de căpitanul Mile Jedinak. Au urmat momente dramatice: un contraatac rapid al australienilor în superioritate numerică 4 contra 3 putea urca scorul la 3-1, dar cei care au marcat au fost olandezii la faza următoare prin van Persie, care a speculat pasul greşit la ofsaid făcut de apărarea galben-verde la assistul lui Depay(58).

Scenariul avea să se repete după mai puţin de 10 minute: ocazie imensă a Australiei, contraatac fulger al Olandei şi golul de 3-2, marcat de inspiratul Depay cu un şut cu mult efect de la peste 25 de metri ce l-a păcălit pe Ryan. În avantaj pe tabelă, Portocala Mecanică nu a mai pierdut controlul jocului şi a fost aproape să mai marcheze în două rânduri, însă Ryan s-a opus la şuturile lui Robben din lovitură liberă şi de Jong după o minge inteligent întoarsă de van Persie.

Cu un picior şi jumătate în optimi chiar înainte să cunoască rezultatul jocului SpaniaChile, Olanda are liniştea necesară să analizeze şi să repare micile inexactităţi din propriul joc. Van Gaal poate găsi motive de autocritică după ce sistemul de joc ales pentru prima repriză a jocului nu a funcţionat, însă poate fi mulţumit de inspirata decizie de a-l trimite în teren pe Memphis Depay, devenit după acest joc primul olandez care din postura de rezervă marchează un gol şi oferă o pasă decisivă la Cupa Mondială. Pentru meciul de închidere al grupei cu Chile aşteptăm mai multe schimbări în echipa de start a Portocalei Mecanice, în timp ce pentru australieni meciul cu Spania ar putea fi fără miză.


Articol scris de David Petre
18 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Robin van PersieBrazilia – Olanda 0-3. Olandezii se impun în duelul pentru locul al treilea
Golurile lui van Persie, Blind şi Wijnaldum au adus victoria pentru Olanda în meciul din finala mică a Campionatului Mondial, cu Brazilia

Louis van GaalVan Gaal împotriva disputării meciului pentru locul al treilea
Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, nu este de acord cu disputarea meciului pentru locul al treilea la un turneu final de Campionat Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Tim KrulTim Krul: „Un vis devenit realitate”
Portarul Tim Krul a avut două intervenţii decisive la loviturile de departajare şi a adus calificarea Olandei în semifinalele Campionatului Mondial