Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Argentina – Elveţia 1-0 (după prelungiri). Messi şi Angel di Maria cuceresc fortăreaţa elveţiană

Un gol marcat de Angel di Maria în minutul 118 din pasa lui Messi aduce calificarea Argentinei în sferturile de finală ale Campionatului Mondial 2014 în dauna Elveţiei.


Articol scris de David Petre
1 iulie 2014

Golul lui Angel di Maria a decis meciul Argentina - Elveţia din optimile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal 2014

Golul lui Angel di Maria a decis meciul Argentina - Elveţia din optimile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal 2014

Fără victorie în faza eliminatorie a Campionatului Mondial de Fotbal de 76 de ani, Elveţia părea victimă sigură în faţa Argentinei lui Messi, mai ales după ce defensiva sa încasase 5 goluri din partea Franţei în grupă. În consecinţă a părut surprinzătoare siguranţa cu care Ottmar Hitzfeld se prezentase la conferinţa de presă premergătoare jocului, spunând că echipa sa are atuuri pentru a-l bloca pe Messi şi pentru a obţine calificarea în sferturile ale Turneului Final din Brazilia. Adevărul este că o echipă precum Franţa, ce favorizează forţa în dauna tehnicităţii, este mult mai incomodă pentru Elveţia, însă europenii lui Hitzfeld se descurcă mai bine atunci când trebuie doar să distrugă construcţia elaborată a unui adversar ce pasează migălos.

Se spune că un meci nu seamănă cu altul şi că există puţine elemente comune între o partidă din faza grupelor şi una eliminatorie, însă Elveţia mai interpretase o dată cu succes partitura după care a încercat să încurce Argentina. Se întâmplase în debutul Campionatului Mondial 2010 în faţa Spaniei, pe care reuşise să o învingă în mod surprinzător cu 1-0. Nu doar aspectul jocului a semănat ci şi multe date statistice, chiar posesia balonului fiind identică la finalul celor 90 de minute, 37% în dreptul europenilor şi 63% pentru adversar. Şi cum Mascherano nu este Xavi iar Gago nu este Iniesta, blocarea lui Messi părea să fie singura grijă reală a tehnicianului german.

Argentina nu duce lipsă de nume mari de la mijloc în sus, însă atunci când două-trei piese de bază nu funcţionează realizezi cât de limitat este totuşi lotul lui Alejandro Sabella. Cu Kun Aguero accidentat, tehnicianul a trebuit să mizeze pe Lavezzi în unsprezecele de start, astfel că pe banca de rezerve a rămas un singur atacant de meserie, interistul Rodrigo Palacios, prea puţin pentru a putea modifica decisiv în compartimentul unde la un moment dat era mare nevoie de un suflu proaspăt. Palacios a luat chiar locul lui Lavezzi, în timp ce neinspiratul Higuain a rămas ca o umbră pe teren timp de 120 de minute şi nu ai cum să nu te întrebi câtă raţiune a fost în ignorarea lui Carlitos Tevez, unul din marii atacanţi obligaţi să urmărească Mondialul la televizor.

Messi a fost decisiv pentru Argentina în faza grupelor, când a marcat patru dintre cele 6 goluri ale echipei sale, în faţa unor adversari destul de slabi cotaţi, Iran, Nigeria şi debutanta Bosnie. Cu Higuain total absent şi cu Angel di Maria activ dar foarte dezordonat, Messidependenţa despre care s-a vorbit în repetate rânduri la Barcelona cuprinde meci după meci şi naţionala Argentinei şi constituie motiv de îngrijorare pentru o naţiune care speră la câştigarea Cupei Mondiale. Până acum Messi a livrat calitate şi a fost decisiv şi contra Elveţiei prin pătrunderea în axul central ce a dus la marcarea unicului gol, însă Argentina are nevoie de mai mult pentru realizarea marelui vis.

Argentina – Elveţia nu a fost cel mai spectaculos meci, însă dramatismul din prelungiri a făcut toţi banii. Messi şi di Maria au împiedicat jocul să ajungă la loviturile de departajare (un capitol nu tocmai pe placul argentinienilor), însă chiar după golul încasat în minutul 118 Elveţia a avut o ocazie imensă care putea prelungi şi mai mult suspansul. Argentina a fost echipa pozitivă, care a contruit şi a ratat mai mult, însă europenii merită multe cuvinte de laudă pentru modul în care au crezut până la sfârşit în şansa lor.

Jocul a început cu o posesie ameţitoare a Argentinei, care a oscilat între 80 şi 90% în primele zece minute, dar sterilă şi apoi într-o continuă scădere până la pauză. De altfel sud-americanii au avut o singură ocazie de gol în prima repriză, un corner bătut bine de pe partea dreaptă pe care Garay din poziţie bună nu a putut să îl fructifice. În schimb marile şanse au aparţinut europenilor, contrar cursului jocului: Xhaka l-a evidenţiat pe Romero cu un şut de la 11 metri după un superb dribling al lui Shaqiri în minutul 28, apoi Drmic a profitat de lipsa de indecizie a goalkeeperului argentinian şi a ajuns în poziţie de finalizare dar nu a putut să lobeze corect mingea pe care scria 1-0.

Elveţia nu a mizat deloc pe atac în repriza a doua, astfel că ocaziile s-au mutat la poarta lui Benaglio, aflat în zi de graţie. Portarul lui Wolfsburg a blocat şutul din unghi expediat de Rojo (59), a scos de sub transversală singura minge lovită corect cu capul de Higuain (62), apoi l-a blocat şi pe Messi după două driblinguri ale argentinianului în suprafaţa de pedeapsă elveţiană (77). Shaer a semnat singura ocazie a europenilor, o lovitură de cap peste poartă la una din ultimele faze ale primelor 90 de minute.

Aspectul jocului s-a schimbat uşor în prelungiri, când Elveţia a ieşit mai curajos din propria jumătate, totuşi fără să creeze pericol până spre final. Jocul părea să se îndrepte spre loviturile de departajare, însă Messi şi di Maria au făcut diferenţa în minutul 118, când starul Barcelonei a pătruns pe centru şi a scos în dreapta pentru inepuizabilul madrilen care nu a mai ratat ţinta. Cu tot efectivul în jumătatatea adversă, Elveţia a fost aproape să dinamiteze finalul: Dzemaili a fost găsit liber în apropierea porţii lui Romero dar a lovit bara, apoi Shaqiri a avut ocazia egalării dintr-o lovitură liberă de la 18 metri dar a şutat în zid.

Mai greu decât se preconiza, Argentina ajunge în sferturile de finală ale Campionatului Mondial 2014 şi aşteaptă adversarul la capătul meciului ce opune Belgia şi Statele Unite. Va avea nevoie de recuperarea lui Kun Aguero şi de mai multă inspiraţie din partea altor oameni de bază, fiindcă la finalul jocului cu Elveţia nu arată ca o viitoare campioană.


Articol scris de David Petre
1 iulie 2014

EchipeArticole pe aceeaşi temă
Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.