Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Argentina – Bosnia 2-1. Campionatul Mondial de Fotbal are un nou record

Debutul grupei F a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 a însemnat înregistrarea celui mai rapid autogol al mondialelor, după doar 144 de secunde.


Articol scris de Marius Adomnicăi
16 iunie 2014

Lionel Messi sărbătorind al doilea gol al Argentinei

Lionel Messi sărbătorind al doilea gol al Argentinei

Grupa F a Campionatului Mondial de Fotbal 2014 e considerată, fără doar şi poate, un cadou făcut Argentinei. Fără un adversar real în lupta pentru şefia grupei, naţionala sud-americană are posibilitatea de a face spectacol, de a juca cu inima mai degrabă decât cu gândul la calculele calificării.

Primul jalon scos în calea argentinienilor a fost Bosnia, debutantă la un turneu final de Campionat Mondial. Pentru bosniaci emoţia debutului s-a transformat aproape imediat într-un coşmar, fundaşul Sead Kolasinac câştigându-şi locul în istoria turneelor finale cu atingerea unui record puţin dezirabil. Trecuseră doar 144 de secunde de la fluierul de start şi Argentina avea 1-0, mingea trimisă de Lionel Messi în careu lovindu-l pe ghinionistul fundaş bosniac, care devine astfel autorul celui mai rapid autogol de la un Campionat Mondial de Fotbal.

Ceea ce părea începutul unui meci spectaculos pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro a fost mai degrabă lovitura dată pasiunii pentru fotbal. Meciul s-a transformat într-un amestec de încrâncenare neputincioasă din partea Bosniei şi indolenţă totală din partea Argentinei. A fost nevoie de jumătate de oră pentru ca jucătorii lui Alejandro Sabella să reuşească singurul şut pe spaţiul porţii din prima repriză. Şi cel care a reuşit performanţa nu a fost un jucător din compartimentul ofensiv, ci mijlocaşul la închidere Javier Mascherano.

Lipsa de atitudine a argentinienilor a permis Bosniei să ia iniţiativa. Din păcate pentru ei dorinţa de luptă nu a fost suplimentată şi de luciditate. Senad Lulic a fost în mai multe situaţii care ar fi putut fi fructificate, dar atunci când nu s-a încurcat în minge a fost incapabil să-l învingă pe Romero, portarul albiceleste.

Imaginea deplorabilă a Argentinei nu l-a lăsat indiferent pe selecţionerul Argentinei. La pauză acesta i-a introdus pe Gonzalo Higuain şi Fernando Gago, dar asta nu a adus mari modificări în desfăşurarea partidei. Tot Bosnia a fost echipa care a găsit mai uşor spaţiul porţii, dar golul era încă departe. Tribunele suportau tot mai greu ceea ce se întâmpla pe teren.

A fost nevoie de mai bine de o oră de joc şi de nişte huiduieli consistente pentru ca Messi să îşi amintească cine este, unde este, de ce este acolo. În minutul 64 el a executat modest o lovitură liberă din apropierea careului bosniac, generând o reacţie vehementă din partea spectatorilor. Asta i-a zgândărit orgoliul starului argentinian, iar după doar un minut Bosnia a plătit pentru asta. După un un-doi cu Higuain, Messi l-a depăşit pe Ermin Bicakcic şi a trimis mingea în dreapta portarului Begovic, aceasta intrând în plasă după ce a lovit bara laterală.

Ultimele 25 de minute ale meciului au fost mai aproape de ceea ce şi-ar fi dorit toţi să vadă: un Lionel Messi mai prezent, o echipă a Argentinei mai vie. Bosnia a depus însă eforturi considerabile pentru a rămâne în joc, iar atitudinea lor s-a dovedit una productivă.

Cu 5 minute înainte de final Miralem Pjanic l-a găsit cu o pasă ideală în careu pe Vedad Ibisevic iar acesta a trimis mingea printre picioarele lui Romero, dând iluzia că Bosnia ar putea obţine un rezultat de egalitate. Nimic mai departe de adevăr, Messi fiind aproape de golul trei în prelungirile partidei, şutul său însă lovind plasa laterală.

Concluziile acestui meci sunt mai degrabă dileme. Va reuşi Bosnia să facă uitat debutul nefericit şi să lupte pentru locul doi împotriva Nigeriei? A fost Argentina suficient de impresionată de reacţia negativă a tribunelor încât să ofere jocul potrivit unei candidate la titlul mondial?  În mai puţin de o săptămână vor veni şi răspunsurile.


Articol scris de Marius Adomnicăi
16 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Eden HazardHazard: „Putem învinge Argentina dacă îl blocăm pe Messi”
Eden Hazard îl indică pe Lionel Messi ca principalul pericol pentru Belgia în meciul cu Argentina din sferturile de finala ale Campionatului Mondial