Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă

Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.


Articol scris de David Petre
5 iulie 2014

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0

După Lionel Messi şi Angel di Maria, a venit rândul lui Gonzalo Higuain să fie decisiv pentru Argentina, iar naţionala Albicelesta este a treia echipă calificată în semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal 2014 şi aşteaptă Olanda pentru a completa un clasic careu de aşi al Cupei Mondiale. Poate că după meciul cu Belgia se va spune din nou despre Argentina că nu a strălucit, însă formaţia sud-americană a dat dovadă de o ştiinţă a jocului mai degrabă specifică europenilor, îmbinând pragmatismul ofensiv cu o eficientă fragmentare a jocului pe faza defensivă pentru o victorie cu 1-0 ce a părut în prea puţine momente în pericol.

Dacă Argentina nu a fost văzută până acum drept principala favorită la câştigarea titlului este din cauza defensivei care uneori pare fragilă şi care preferă să bubuie mingi în faţă în detrimentul tranziţiei spre jumătatea adversă prin jocul de pase. Aşa se face că sud-americanii pierd prea uşor posesia mingii, însă împotriva Belgiei au compensat acest neajuns prin robusteţe, risipă de energie şi o bună organizare a celor patru oameni din spate, care au ştiut să facă excelent pasul la ofsaid, spre disperarea europenilor care şi-au văzut blocate majoritatea atacurilor cu mingi lungi sau înalte.

Cu un gol marcat în primele zece minute, Argentinei i-a convenit să lase belgienilor iniţiativa în mai multe perioade ale jocului, preferând să „muşte” prin contraatacuri rapide, majoritatea iniţiate de Messi. Dacă de-a lungul acestui Campionat Mondial selecţionerul Sabella a fost criticat că prin jocul său favorizează Messidependenţa, starul Barcelonei s-a pus astăzi în slujba echipei de la un capăt al altul al meciului, apărând în primul rând la construcţie şi doar o dată la finalizare, când jocul trecuse deja de minutul 90. Driblingurile sale năucitoare şi viziunea ultimei pase i-au adus lui Messi un rating bun contra Belgiei, însă titlul de cel mai bun jucător al partidei i-a revenit lui Higuain, o umbră în jocurile anterioare dar apărut la momentul oportun ca o stea în atacul echipei sale. La începutul turneului s-a spus că Argentina se bazează pe cei „Cei patru magnifici” din faţă, iar după jocul din sferturile de finală doar Kun Aguero a rămas dator suporterilor, însă refăcut după accidentare va avea şi el ocazia să fie decisiv în următoarele două jocuri.

Belgia a început meciul în posesie, dar Argentina a alarmat-o încă de la început. Messi a câştigat în minutul 3 un prim duel cu Witsel şi a deschis bine jocul în stângă la Lavezzi care a avut suficient spaţiu de pătrundere dar a scos prost mingea în faţa porţii. Golul a picat repede: era minutul 8 când o minge trimisă de di Maria a fost deviată nefericit de defensiva belgiană până la Higuain, care printr-o execuţie grea dar rafinată a şutat din prima la colţul lung, fără speranţe pentru Curtois.

Cu Mascherano într-o excelentă dispoziţie de joc, blocul defensiv al Argentinei i-a ţinut pe europeni la distanţă de poarta lui Romero, astfel că Belgia s-a apropiat de finalizare doar prin şuturi de la distanţă. Fellaini s-a mişcat destul de prost în prima repriză, Hazard a fost ţinut la respect, astfel că responsabilitatea finalizării a preluat-o De Bruyne, care întâi s-a ales cu fluierături din tribune pentru o minge lovită greşit dintr-o poziţie bună (14), apoi a găsit spaţiul porţii dar nu l-a putut învinge pe goalkeeperul argentinian.

Messi s-a evidenţiat din nou în minutul 28, când a găsit culoarul perfect pentru o pasă în adâncime pentru di Maria, însă şutul acestuia a lovit doar blocajul lui Kompany. Starul lui Real Madrid s-a şi accidentat la această fază şi a ieşit la scurt timp de pe teren, însă primele veşti nu sugerează vreo alertă serioasă în vederea semifinalei.

După o serie de driblinguri în ritm de samba, Messi s-a ales cu o lovitură liberă din 17 metri pe care a irosit-o cu un şut la o palmă de vinclu, totuşi cea mai mare ocazie a finalului de repriză a avut-o belgianul Mirallas, venit fără marcaj la o centrare bună din partea stângă, dar a cărui finalizare cu capul a trimis mingea peste poartă.

Debutul reprizei secunde l-a adus din nou în prim-plan pe Higuain, cu un şut în diagonală respins de Van Buyten la o palmă de propria poartă, apoi cu o pătrundere irezistibilă spre poarta lui Curtois, finalizată cu un şut ce a muşcat transversala. Imprecis până atunci, Fellaini a ieşit la rampă în minutul 60 când a reluat cu capul peste poartă după o nouă centrare bună din stânga, însă de aici meciul a intrat într-un blocaj, fragmentat eficient de sud-americani. Avea să se reaprindă abia după minutul 90, cu câte o bună şansă la fiecare poartă: mai întâi Messi a scăpat singur cu Curtois dar nu a reuşit nici de această dată să îl învingă pe cel care îl blocase de fiecare dată în ultimul sezon de Primera Division, apoi un ultim asalt al Belgiei s-a încheiat cu un şut al lui Witsel din marginea careului, însă peste poartă.

Nu a fost loc de surprize la Brasilia. Cu sau fără strălucire, Argentina a găsit resurse să depăşească până acum toţi adversarii, indiferent de stilul de joc al acestora. Echipa lui Sabella este în grafic spre cel de-al treilea titlu mondial din istorie şi îşi aşteaptă acum adversara din penultimul act al competiţiei.


Articol scris de David Petre
5 iulie 2014

Echipe

» Belgia


Articole pe aceeaşi temă
Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Thomas Mueller, Mesut OezilBrazilia – Germania 1-7. Calificare triumfătoare a Germaniei în finala Campionatului Mondial
Germania a învins Brazilia cu un categoric 7-1 în semifinalele Campionatului Mondial şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei

Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală

Tim Krul (Olanda) a parat două din loviturile de departajare executate de costaricaniOlanda – Costa Rica 0-0 (4-3). Strategul van Gaal duce Olanda în semifinale
Cu Keylor Navas din nou în mare formă, Costa Rica nu a putut fi bătută decât la loviturile de departajare de imprevizibila naţională a Olandei.