Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Alejandro Sabella: „Argentina cu şi fără Messi este diferită”

Într-un interviu acordat site-ului FIFA.com, selecţionerul Alejandro Sabella a vorbit despre Argentina cu şi fără Lionel Messi şi despre situaţia lui Carlos Tevez.


Articol scris de David Petre
23 aprilie 2014

Alejandro Sabella

Alejandro Sabella

Cu două luni înainte de startul Campionatului Mondial de Fotbal unde Argentina se află în Grupa F alături de Bosnia, Iran şi Nigeria, selecţionerul Alejandro Sabella a acordat un interviu site-ului FIFA în care vorbeşte despre propriile trăiri înaintea Turneului Final, Argentina cu şi fără Messi, situaţia lui Carlos Tevez şi entuziasmul poporului argentinian în legătură cu titlul mondial.

Spuneţi cu mâna pe inimă: sunteţi mai tensionat sau mai puţin tensionat decât v-aţi fi aşteptat în legătură cu apropiatul Campionat Mondial?
Alejandro Sabella: Nu obişnuiesc să mă gândesc prea departe în viitor. M-am concentrat asupra preliminariilor, am obţinut calificarea, apoi am avut câteva meciuri amicale şi tragerea la sorţi a grupelor. Este greu de dat un răspuns, dar cred că se poate spune că devin mai nerăbdător pe măsură ce se apropie Turneul Final.

Discutaţi despre Campionatul Mondial cu familia şi prietenii?
Alejandro Sabella: Nu foarte mult. Încerc să abordez cât mai puţin subiectul acasă, iar familia mă ajută fiindcă înţelege că pe umerii mei stă o mare responsabilitate. Deşi munceşti acasă mai mult decât o face antrenorul unei echipe de club, familia îmi permite să îmi fac treaba. De exemplu în weekenduri stau în sufragerie şi urmăresc meci după meci, încât am tocit fotoliul. Cu prietenii este acelaşi lucru, ştiu că îmi place să mă relaxez când nu lucrez şi nu insistă cu întrebări.

O să citez două din lucrurile care sunt acum pe buzele tuturor: „Argentina are o grupă uşoară” şi „Nu există grupe uşoare la Campionatul Mondial”. Care este realitatea pentru echipa pe care o conduceţi?
Alejandro Sabella: O să vă dau un răspuns între cele două enunţate: noi suntem cel mai mare inamic al nostru. Dacă vom atinge un vârf de formă, ne vom face grupa mai uşoară decât pare. Dacă nu vom fi la 100% şi nu ne vom concentra suficient, atunci fiecare adversar va avea ocazia să ne facă viaţa grea.

Care este impresia pe care v-o lasă jucătorii argentiniei la echipele de club?
Alejandro Sabella: Uneori trebuie să împart cu restul staffului meciurile fiindcă sunt multe şi se suprapun. Ne punem cu toţii speranţele într-un final de sezon lipsit de accidentări. Ne dorim să îi vedem evoluând bine, dar cel mai important în acest moment este să nu aibă probleme fizice.

Este greu să vă bucuraţi de un meci de fotbal în această stare de tensiune?
Alejandro Sabella: (Zâmbeşte) Nu mă pot uita liniştit decât la meciurile în care nu sunt implicaţi jucători de-ai mei.

Riscul accidentărilor există întotdeauna şi o să vă pun o întrebare care preocupă pe multă lume: are Argentina un plan B pentru jucători precum Lionel Messi?
Alejandro Sabella: Întotdeauna trebuie să ai un plan B, fiindcă avem de-a face cu jucători de top. Trebuie să ai o listă în minte şi să poţi face anumite înlocuiri. Uneori planul B este similar planului A, alteori este total diferit. Trebuie să te adaptezi situaţiei.

Aveţi un înlocuitor pentru Messi?
Alejandro Sabella: Am jucat câteva meciuri fără Leo, dar adevărul este că e de neînlocuit. Nu există club sau echipă naţională care ar juca la fel cu sau fără Messi. Noi ne bazăm atât de mult pe el încât diferenţa se vede imediat când lipseşte. Dacă s-ar întâmpla, ar trebui să căutăm soluţii în funcţie de adversar, dar am la îndemână câteva variante. Messi a lipsit de la meciul pe care l-am jucat cu Italia la Roma şi nu am putut conta nici pe Aguero, totuşi am reuşit să ne adaptăm situaţiei. Argentina este diferită fără Messi, dar suntem pregătiţi pentru posibilitatea ca el să lipsească.

Cum v-a afectat perioada în care se recupera după ultima accidentare?
Alejandro Sabella: Nu a fost la fel de rău ca atunci când a reintrat pe teren. A fost în Argentina o lună în timpul recuperării şi am stat cu ochii pe el. Când a reînceput să joace am avut emoţii.

Acum doi ani ne spuneaţi că nu vă feriţi de critici fiindcă acestea vă deschid ochii. Cum percepeţi însă criticile referitoare la apărarea Argentinei, apărute deşi a fost a doua cea mai bună din preliminarii?
Alejandro Sabella: Nu mă deranjează. Când compari potenţialul ofensiv cu apărarea, întotdeauna apărarea va ieşi şifonată. Trebuie să analizez fiecare critică primită şi să văd care ar putea conduce spre o soluţie mai bună pentru echipă. Sunt situaţii în care spun „critica asta e utilă” şi situaţii în care nu mi se pare îndreptăţită, nu pot să ascult chiar la tot ce se vorbeşte. Am învăţat să preţuiesc anumite păreri şi să nu dau importanţă altora.

O parte a mass-mediei a făcut o campanie pentru rechemarea lui Carlos Tevez la echipa naţională. Ce părere aveţi?
Alejandro Sabella: Fiecare are dreptul la o opinie. Şi, cum am spus, citesc, ascult şi văd aceste opinii, după care trag propriile concluzii.

Evoluţiile sale din Italia nu sunt un factor suficient pentru a vă impresiona?
Alejandro Sabella: Nu îmi place să vorbesc despre jucători care nu sunt în echipă, e mai bine aşa pentru toată lumea. Este valabil şi pentru Tevez şi pentru oricine altcineva, deşi recunosc că în privinţa lui Tevez înţeleg de ce se scrie mult.

Ce vă întreabă oamenii pe stradă?
Alejandro Sabella: Nu ies mult, iar atunci când o fac văd oameni foarte entuziaşti, ca şi cum am fi câştigat deja Cupa Mondială. Am crescut auzind că suntem cei mai buni din lume deşi nu câştigaserăm încă nimic. Este o particularitate a poporului argentinian. Uneori credem că suntem mai buni decât suntem de fapt, dar realitatea ne aduce repede cu picioarele pe pământ. Nu este bine să fim îngâmfaţi, trebuie să ne ştim locul şi să muncim mult.

Ce vă sperie mai tare, faptul că oamenii sunt prea încrezători sau un posibil eşec la Campionatul Mondial?
Alejandro Sabella: Posibilitatea eşecului, evident. Când eşti prea încrezător poţi pierde din vedere anumite amănunte, iar acestea pot duce la eşec. Există şi varianta să ajungi la Cupa Mondială până într-o fază pe care unii ar percepe-o eşec, alţii succes.

Alejandro Sabella: Succesul timpuriu poate fi periculos. Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Eu am încercat întotdeauna să îmi păstrez calmul la înfrângere şi să rămân modest la victorie. Evident, e preferabil ca totul să meargă bine şi să înveţi cum să îţi stăpâneşti emoţiile la victorie decât după un eşec.


Articol scris de David Petre
23 aprilie 2014

Echipe

Jucători

Articole pe aceeaşi temă
Nicola RizzoliNicola Rizzoli va arbitra finala Germania – Argentina
Italianul Nicola Rizzoli a fost desemnat să conducă la centru meciul dintre Germania şi Argentina, contând pentru finala Campionatului Mondial

Romero, eroul Argentinei în semifinala Campionatului Mondial 2014 cu OlandaOlanda – Argentina 0-0 (2-4). Fotbal total… defensiv
Argentina a câştigat la loviturile de departajare meciul cu Olanda şi va înfrunta pentru a treia oară Germania într-o finală de Campionat Mondial.

Argentina a câştigat finala Campionatului Mondial 1978 în faţa Olandei, scor 3-1Olanda – Argentina, episodul 5 la Campionatul Mondial de Fotbal
Argentina a câştigat o singură dată în faţa Olandei, dar a făcut-o în momentul oportun: finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1978.

Gonzalo HiguainHiguain încântat după primul gol pentru Argentina la Campionatul Mondial
Argentinianul Gonzalo Higuain a marcat primul său gol de la Campionatul Mondial din Brazilia în victoria cu Belgia din sferturile de finală

Gonzalo Higuain a marcat unicul gol al meciului Argentina - Belgia 1-0Argentina – Belgia 1-0. Al treilea magnific iese la rampă
Golul din minutul 8 al lui Gonzalo Higuain a fost suficient pentru ca Argentina să se impună în faţa Belgiei în sferturile Campionatului Mondial 2014.

Eden HazardHazard: „Putem învinge Argentina dacă îl blocăm pe Messi”
Eden Hazard îl indică pe Lionel Messi ca principalul pericol pentru Belgia în meciul cu Argentina din sferturile de finala ale Campionatului Mondial