Logo Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Urmăreşte cu noi Campionatul Mondial de Fotbal 2014

2014, Mondialul numerelor 10

Mai mult decât oricând, purtătorii numerelor 10 s-au dovedit decisivi în meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014.


Articol scris de Dumitru Iliescu
30 iunie 2014

James Rodriguez, Columbia

James Rodriguez, Columbia

Numărul 10 în fotbal denotă de obicei statutul de vedetă a echipei, însă la actualul Campionat Mondial impresionează modul decisiv în care jucătorii ce poartă acest număr au marcat rezultatele echipelor lor. Este suficient să obversăm că ocupanţii primelor trei poziţii în clasamentul golgeterilor competiţiei sunt decari, ca să ne facem idee despre cât de mult au contribuit ei la succesele echipelor pe care le reprezintă.

James Rodriguez este numărul 10 al Columbiei şi este una din revelaţiile Campionatului Mondial din Brazilia. A ajuns la cinci goluri marcate, două dintre ele în victoria din optimile de finală cu Uruguay. Reuşitele sale decisive şi implicarea în joc l-au făcut uitat pe Falcao, iar Columbia se anunţă o nucă tare pentru Brazilia în drumul spre semifinale.

Argentina a câştigat la diferenţă de un gol toate meciurile din grupă, iar numărul său 10, Lionel Messi, a înscris în fiecare dintre ele. Jucătorul Barcelonei a punctat deja de patru ori, iar umătoarea sa ţintă este Elveţia în optimile de finală.

Neymar, numărul 10 al Braziliei, este de departe omul numărul unu al echipei sale. Marchează, pasează, recuperează, execută cornere. Într-o echipă în care Hulk şi Fred s-au mişcat destul de prost, cele patru goluri ale sale şi penalty-ul transformat cu Chile au fost decisive în atingerea, nu fără emoţii, a sferturilor de finală.

Karim Benzema a marcat de trei ori, dar putea fi la egalitate cu Messi, Neymar şi Muller dacă nu ar fi ratat o lovitură de la unspreze metri în meciul cu Elveţia. Golurile sale şi modul în care şi-a asumat rolul de lider într-o echipă cu mulţi tineri a făcut deocamdată uitată absenţa lui Ribery, iar Franţa are un culoar bun spre fazele finale ale Campionatului Mondial.

Wesley Sneijder a punctat doar o dată, dar a fost atunci când Olanda avea mai mare nevoie. Portocala Mecanică era la doar câteva minute de eliminarea din primul tur eliminatoriu cândstarul lui Galatasaray a punctat decisiv pentru restabilirea egalităţii.

Un alt remarcat printre purtătorii numărului 10 este costaricanul Bryan Ruiz, care a punctat decisiv în meciul cu Italia şi apoi a deschis scorul împotriva Greciei în optimile de finală. A transformat cu precizie una din loviturile de departajare de la finalul jocului, iar Costa Rica scrie istorie prin calificarea între ultimele opt.


Articol scris de Dumitru Iliescu
30 iunie 2014


Articole pe aceeaşi temă
Sami KhediraKhedira: „Accidentarea lui Neymar nu este o veste bună pentru Germania”
Sami Khedira şi Manuel Neuer au discutat despre meciul pe care Germania îl dispută cu Brazilia în semifinalele Campionatului Mondial

Neymar, accidentat în meciul Brazilia - Columbia 2-1Accidentat, Neymar nu va mai juca la Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Neymar a suferit o fractură la nivelul celei de-a treia vertebre lombare după un duel cu Zuniga şi are nevoie de o perioadă de recuperare de 4-6 săptămâni.

Lorris, neputincios la golul marcat de HummelsFranţa – Germania 0-1. Revenirea la tradiţia germană
Prin victoria de astăzi de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 Germania devina prima ţară calificată în semifinale de 4 ori consecutiv.

Eden HazardHazard: „Putem învinge Argentina dacă îl blocăm pe Messi”
Eden Hazard îl indică pe Lionel Messi ca principalul pericol pentru Belgia în meciul cu Argentina din sferturile de finala ale Campionatului Mondial

Ottmar Hitzfeld, ElveţiaArgentina – Elveţia: Hitzfeld, pregătit să îl blocheze pe Messi
Ottmar Hitzfeld spune că a pregătit bine meciul Argentina - Elveţia, care ar putea fi ultimul din cariera sa de antrenor de fotbal.

Leo Messi, ArgentinaSabella: „Messi, la fel de important pentru Argentina precum Maradona în 1986”
Alejandro Sabella se bazează pe forma lui Messi în meciul de marţi cu Elveţia, dar trebuie să găsească un înlocuitor pentru accidentatul Sergio Aguero.